Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Pšenice z Indie může být lékem na potravinou krizi

Štěpán Křeček: Pšenice z Indie může být lékem na potravinou krizi
iStock
Štěpán Křeček

Vývozy pšenice z Ukrajiny a Ruska může z podstatné části nahradit Indie. Díky tomu by mohlo dojít ke stabilizaci cen na světových trzích s pšenicí a předešlo by se humanitárním problémům v rozvojových zemích, míní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Rusko a Ukrajina patří mezi největší exportéry pšenice na světě. Jen letos měly tyto dvě země vyvézt 14 milionů tun pšenice na světové trhy. To se však vzhledem k probíhající válce nestane. Ukrajinská produkce bude silně podprůměrná a ruská produkce se bude muset vypořádat se sankcemi.

Indie se již nechala slyšet, že by mohla podstatnou část výpadků nahradit. V letech 2020 až 2021 vyvezla přibližně sedm milionů tun pšenice do 68 zemí na světě. Nyní by své vývozy pšenice mohla rozšířit až na 16 milionů tun. K tomu by měla napomoci hojná úroda pšenice v Indii, která se letos očekává na úrovni 111 milionů tun.

Problém však způsobují ceny hnojiv, které tlačí na zdražování indické produkce. To může komplikovat vývozy do chudších částí světa, kde by indická pšenice byla nejvíce potřeba. Další problém spočívá v logistice, protože zásadní změna ve světovém obchodě s pšenicí vyžaduje dobudování skladovací a přepravní infrastruktury.  

Pečivo podraží

Válka na Ukrajině zdražila Čechům pečivo o třetinu. Kilo mouky už stojí přes 20 korun, o osm korun víc než loni

Ceny potravin v Česku stouply v meziročním srovnání o desítky procent. V polovině dubna si lidé nejvíce připlatili za pšeničnou mouku, která zdražila zhruba o 60 procent. Zhruba o třetinu pak byly oproti loňskému dubnu dražší chléb a bílé pečivo a asi o čtvrtinu víc stojí nyní máslo nebo brambory. Vyplývá to z dat na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Pole kukuřice na Ukrajině v čase válečného konfliktu

Zaminovaná pole a nedostatek hnojiv a paliva sníží sklizeň na Ukrajině o polovinu, ceny potravin dál porostou

Až polovina letošní sklizně na Ukrajině, která patří s Ruskem k hlavním světovým producentům obilí, by mohla být zničena válkou. Důvodem je nejen aktuální ruská invaze na Ukrajinu, ale i nedostatek hnojiv a paliva pro zemědělské stroje bránící výsadbě. To vše přispěje k většímu nedostatku zemědělských plodin ve světě a vyšší ceně potravin, která už nyní rapidně roste, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Pěstitelé rýže v Asii

Hrozí citelné zdražení rýže, které se zatím růst cen vyhýbal. Češi ji přitom spořádají historicky rekordní množství

Češi konzumují tolik rýže jako nikdy. Podle nejnovějších dat ČSÚ spořádají takřka osm kilogramů rýže na hlavu ročně. Brzy však mohou mít problém. V Asii hrozí prudké zdražení rýže. Nejsou totiž hnojiva. A pokud ano, tak drahá. Takže asijští pěstitelé musí omezovat produkci. Což se dotkne celého světa.

Přečíst článek

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal

Šéf Agrární komory: Části zemědělců zdražila hnojiva o stovky procent. Neměli zásoby, teď to pocítí i zákazníci

Jedním z důsledků ruské invaze na Ukrajinu a ekonomických dopadů na svět je i razantní zvyšování cen hnojiv, kterých je Rusko největším dodavatelem. Potravináři tvrdí, že potraviny zdraží i kvůli tomu až o desítky procent. „Situace v tuzemské zemědělské prvovýrobě je skutečně kritická a dosavadní reakci vlády na tuto situaci považujeme za liknavou až kontraproduktivní,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz prezident Agrární komory Jan Doležal.

Přečíst článek

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kombajn, ilustrační foto

Po ruském útoku na Oděsu stoupla cena pšenice. Obchodníci nevěří ve válečnou smlouvu o vývozu obilí

Přečíst článek
Pšenice, ilustrační foto

Válka na Ukrajině odpálí světové ceny potravin. V některých zemích to může být obrovský problém

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme