Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

XTB: Ceny energií škodí víc než drahé potraviny. I na inflaci se dá vydělat

Produkce kávy v Brazílii, ilustrační foto
iStock
 Zlaťák

Je vysoká inflace způsobena růstem cen komodit, nebo naopak vysoká inflace způsobuje růst cen komodit?

Reklama

„V současné době můžeme zcela jednoznačně konstatovat, že rostoucí ceny komodit způsobily všudypřítomné zdražování produktů,“ tvrdí analytici XTB v nové analýze. Ta se zaměřila na spotřebitelské ceny a jednotlivé skupiny komodit v USA a eurozóně. Loni ceny různých surovin rostly o několik desítek procent, a proto některé kategorie nabraly na významu. 

iStock
 

Z dlouhodobého hlediska je dopad kategorií, jako je chléb, obilí, maso, káva, domácí energie a palivo pro dopravu, zanedbatelný.

V USA tvoří společný příspěvek těchto kategorií 0,1 procentního bodu k průměrné inflaci ve výši dvě procenta. V eurozóně je dopad kategorií těchto surovin za posledních 10 let kolem 0,3 procentního bodu s průměrnou inflací 1,3 procenta. Zkrátka, komodity mají v dlouhodobém horizontu omezený vliv na inflaci.

Nyní je však situace zcela odlišná. Podíváme-li se na posledních 12 měsíců a zejména na data za březen, zjistíme, že vybrané kategorie komodit se na inflaci eurozóny podílejí zhruba 50–60 procent, zatímco v USA je to 30 procent.

Co stojí za pozornost? 

Největší podíl mají energetické zdroje, jak pro domácí spotřebu, tak pro výrobu elektřiny a tepla. Inflace výrobců v této kategorii meziročně vzrostla téměř o 100 procent. 

Kategorie zemědělských komodit jsou v celkovém hodnocení inflace méně důležité, ale jejich příspěvek se oproti dlouhodobému průměru několikanásobně zvýšil. 

Dopad domácích cen energií v USA je mnohem menší než v eurozóně. To může být způsobeno tím, jak jsou kategorie definovány. Ve Spojených státech prudce vzrostla kategorie přístřeší (hlavně náklady na pronájem), což nepřímo ukazuje i na výrazné zvýšení cen energií. 

Nepřímý vliv komodit na inflaci 

Přímý dopad cen komodit na inflaci v dlouhodobém horizontu je spíše omezený, zatímco v krátkodobém horizontu je mnohem důležitější. 

„Je třeba mít na paměti, že ceny komodit a zejména energií mají silný nepřímý dopad na náklady téměř ve všech odvětvích hospodářství. Například energie jsou významným nákladem pro výrobu chleba a také na jeho dopravu. Dalším příkladem je káva, která se často vozí z Jižní Ameriky, Afriky nebo Asie na druhý konec světa,“ uvádí Jiří Tyleček, hlavní analytik společnosti XTB a dodává: „Jerome Powell, předseda Rady guvernérů Fed, nedávno během svého projevu před Kongresem poukázal na to, že pokaždé, když cena ropy vzroste o 10 dolarů za barel, přidá to inflaci 0,2 procentního bodu. To je poměrně dost, vezmeme-li v úvahu, že váha cen pohonných hmot v inflaci v USA i dalších zemích se obvykle pohybuje kolem čtyř až pěti procent.“ 

Warren Buffett

Warren Buffett: Inflace napálí všechny. Trhy se staly hráčským salonkem

Proslulé „Orákulum z Omahy“ na výroční konferenci své investiční společnosti Berkshire Hathaway dal kolegům pár cenných rad. Tou hlavní však bylo, že před inflací se nejspíš neschová nikdo, ať investuje do čehokoli.

Přečíst článek

Kromě energií a potravin přitom rostou i ceny průmyslových kovů, které jsou základním pilířem výstavby infrastruktury. Podle odhadů tvoří ceny oceli, mědi, hliníku a niklu 10 procent všech nákladů na výrobu automobilů. Vezmeme-li v úvahu rostoucí ceny všech zmíněných surovin, musí být náklady na finální produkt výrazně vyšší. 

V případě zdravé ekonomiky se navíc vyšší ceny komodit nemusí nutně promítnout do ceny konečného produktu. Výrobci také ne vždy přenášejí všechny náklady na spotřebitele. Pokud například cena niklu nebo zinku stoupne o 100 procent, ale ekonomika je stabilní, je velká šance, že společnosti nepřenesou náklady na spotřebitele a vyhnou se tak jejich negativní reakci. Když jsou však všechny komodity drahé a zároveň silná poptávka, budou se společnosti v určitém okamžiku snažit zůstat ziskové, a to i za cenu ztráty kupců. Měření dlouhodobého dopadu cen komodit na inflaci tedy může být zavádějící. 

Jak využít současné situace? 

Inflace zpravidla nutí investory nakupovat fyzická aktiva, jako jsou komodity, aby ochránili své prostředky před poklesem kupní síly. V tomto případě může investor zvolit buď pasivní nebo aktivní přístup. První lze provést investicí do ETF nebo ETC. V takovém případě nelze použít finanční páku, nejde zaujmout krátkou pozici a podíly fondu jsou obchodovány v burzovních hodinách. A co radí makléři?

Nejširší rozsah expozice vůči komoditám poskytuje iShares Diversified Commodity SWAP UCITS ETF (ICOM.UK), jehož cílem je replikovat změny v indexu Bloomberg Commodity USD Total Return Commodity Index. 

Samozřejmě je možné získat expozici přímo na jeden trh. Například ETC Deutche Boerse Commodities Gmbh Xetra-Gold Bearer Notes (4GLD.DE) kopíruje cenu zlata. U ropy Wisdomtree Crude WTI Crude Oil (CRUD.UK), který sleduje nejen dílčí index Bloomberg pro WTI, ale také poskytuje výnos z kolaterálu. 

Investoři se mohou rozhodnout i pro proaktivnější přístup, kdy se zaměří na investice do komodit prostřednictvím CFD kontraktů. V tomto případě mají k dispozici širokou škálu komodit, u nichž navíc mohou využít finanční páku, otevírat dlouhé i krátké pozice a obchodovat 24/5. Nejoblíbenější trhy jsou ropa (OIL), zemní plyn (NATGAS), káva (COFFEE), pšenice (WHEAT) a měď (COOPER). 

vysoké účty

Pět důvodů, proč letos citelně zdraží nájemné. A rada, jak u toho finančně nevykrvácet

Ceny nájemního bydlení letos citelně vzrostou napříč Českem. Zde je pět stěžejních důvodů, proč se tak stane. A na závěr nechybí rada, co s tím může nájemník dělat.

Přečíst článek
 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny kávy na burze pokořily rekord

Espresso za stovku brzy už nejen na Letné a v Karlíně. Ceny kávy na burze pokořily rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme