Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Reportáž: Američané přestávají mít peníze na jídlo. Stále víc jich musí spoléhat na potravinové banky

Potravinová banka v USA
ČTK
Zdeněk Pečený

Potraviny jsou ve Spojených státech dražší než v Evropě dlouhodobě, ale nyní budou muset Američané sáhnout ještě hlouběji do kapsy.  

Reklama

Okurka za 60 korun, velký jogurt za 140, tucet vajec z klecového chovu za 90 anebo kilo cibule za stovku. To je jen náhodný výběr ze sortimentu průměrného floridského supermarketu Publix. Snad může být místění malou útěchou, že v tomto obchodě se plné regály nadále prohýbají pod širokou nabídkou produktů. Výpadky dodavatelských řetězců či nedostatek čehokoliv tu znát nejsou.

Ceny jsou vysoké a bude hůř. „Pokud si myslíte, že platit deset dolarů za půl kila slaniny nebo šest dolarů za půl kila másla je příliš, brzy to bude ještě více,“ tak by se dalo parafrázovat varování amerického ministerstva zemědělství. Podle něj brzy Američané zaplatí ještě více za téměř vše, co se týče stravování doma nebo v restauraci.

Podívejte se, v americkém diskontu víno pořídíte levněji než jogurt:

„Nyní se předpokládá, že ceny všech potravin porostou,“ uvádí březnová zpráva ministerstva k výhledu vývoji cen v letošním roce. Nárůsty budou nejvyšší za poslední desetiletí, protože ceny potravin meziročně vzrostly téměř o devět procent. Zdá se, že na vině jsou samotní obyvatelé Spojených států. „Američané jedí více než v minulosti,“ říká analytik BofA Securities (dříve Bank of America Merrill Lynch) Alexander Lin ve své zprávě.

Souhlasí s ním i šéf společnosti Tyson Foods, která patří k největším zpracovatelům masa ve USA, Donnie King. „Poptávku zákazníků nejsme schopni uspokojit,“ řekl King investorům při únorové prezentaci hospodářských výsledků.

„Při pohledu do budoucna si myslíme, že spotřebitelé budou i nadále pociťovat rostoucí ceny potravin,“ napsal Lin. Růst cen podle něj bude pokračovat až se dopad ukrajinského konfliktu ještě více promítne do cen v supermarketech.

„Šoku z rusko-ukrajinského konfliktu se věnovala velká pozornost, domníváme se, že je příliš brzy na to, abychom viděli dopad na obchod s potravinami. Spíše by to mělo vést k trvalému růstu cen ke konci letošního roku,“ dodal Lin.

Výroba automobilů

Česku se recese vyhne. Podnikatelé jsou optimističtí, spotřebitele ale ovládá strach z inflace

Firmy hledí do budoucna optimisticky, očekávání spotřebitelů jsou ale nejhorší za posledních deset let. Děsí se inflace a zhoršení životní úrovně. „Celkové výsledky dubnových nálad jsou mírně pozitivní, protože dávají naději, že ekonomika navzdory všem negativním zprávám nezabředne do recese,“ komentuje hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Ulice nejsou zlatem dlážděné 

Výzkumná služba při americkém ministerstvu zemědělství aktualizovala svůj výhled a nyní v letošním roce očekává růst cen potravin o 4,5 až 5 procent. Stravování mimo domov zdraží ještě více. Očekává se nárůst o 5,5 až 6,5 procenta. „Dopady konfliktu na Ukrajině a nedávné zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu vyvinou další tlak na ceny potravin,“ uvádí zpráva.

Argument, že si to Američané mohou dovolit, úplně neplatí. Poslední údaj o mediánu příjmu jednotlivce pochází z roku 2020. Tehdy podle Amerického úřadu pro sčítání lidu dosáhl 35,805 tisíce dolarů. V přepočtu na koruny tedy lehce přes 67 tisíc korun hrubého měsíčně. V Česku stejný ukazatel na konci loňského roku dosáhl necelých 34,5 tisíce korun. V Americe je také nutné počítat s vyššími náklady na bydlení a dalšími nezbytnými poplatky. Stále více Američanů je tak nuceno nakupovat v diskontech.

Škoda Auto, ilustrační foto

Tisknou se biliony peněz, ale není co za ně koupit. A to je inflace

V pandemii fabriky na auta zavřely, případně omezily výrobu. Přišel čipový hladomor. Nyní zase kvůli válce na Ukrajině nejsou kabelové svazky. Počet vyrobených aut proto klesá. Za „starých časů“ by automobilky část pracovníků propustily, právě kvůli omezení výroby. Proč držet zaměstnance, kteří nic nedělají? Jenže „staré časy“ minuly – nyní se tisknou biliony peněz a prohlubuje se rekordně dluh, přičemž se vzniklé peníze shazují z pomyslných helikoptér mezi lidi i firmy.

Přečíst článek

Potravinové banky

Rostoucí ceny základních potravin, které byly na evropské poměry drahé již dávno před začátkem ukrajinského konfliktu, nutí stále více Američanů rezignovat na kvalitu a na nákupy vyrazit do levnějších řetězců. Alespoň to tvrdí studie společnosti Placer.ai, která se zabývá analýzou chování zákazníka.

Z toho těží na americkém trhu působící německé řetězce Aldi a Lidl. Ještě níže pak existuje segment ještě na cenu více tlačících obchodů. Do této kategorie patří obchody, které již v samotném názvu mají to, že vše v jejich nabídce stojí dolar nebo dokonce jen 99 centů.

Již před aktuální vlnou zdražování utrácely rodiny s průměrným a nižším příjmem 15-20 procent příjmu za potraviny, podle mnohých analytiků se tento ukazatel může nyní zvýšit až na 25 procent. Řada Američanů kvůli tomu začíná mít problém zaplatit nákup i ve zmíněných levných obchodech. Stále více z nich musí spoléhat na potravinové banky.

Ty se samy těžce vyrovnávají s rostoucími cenami. Philabundance, potravinová banka ve Filadelfii, nyní podle své ředitelky Loree Jonesové za jeden náklaďák potravin platí o polovinu více než před třemi lety. Od roku 2019 vzrostla cena z dvou na tři tisíce dolarů (zhruba 67 tisíc korun). Inflace v březnu ve Spojených státech dosáhla 8,8 procenta, což je nejvyšší meziroční nárůst od dubna 1981.

Sbírka pro potravinovou banku

Pro jídlo z potravinových sbírek chodí více lidí. Kvůli pandemii

V sobotu 20. listopadu narazíte v nákupních centrech a supermarketech na dobrovolníky potravinové sbírky. Pokud máte možnost, udělejte jeden nákup navíc a darujte ho. Bude to jedna z nejsmysluplnějších věcí, které lze tento víkend vykonat. Pomoci můžete až do konce měsíce prostřednictvím online nákupu potravin. Má to smysl.

Přečíst článek

Chcete darovat vařené jídlo potřebným? Vznikl manuál, jak na to

Ve větších gastronomických provozech denně zbyde až 25 kilogramů nevydaných pokrmů, které by někde někomu udělaly radost. Jenže obvykle končí v koši, protože legislativa neumožňovala dál s jídlem nakládat. Organizace Zachraň jídlo se vydala mezi úřední šimly a našla cestu, jak jídlo poslat dál lidem v nouzi. Kromě manuálu, kde je celý proces podrobně popsán, vznikla databáze, kde se mohou gastroprovozy a charitativní organizace propojit. A pracuje se na aplikaci. Trend šetrného zacházení s jídlem, který je zároveň pomocí potřebným, je snad tím aktuálně nejzásadnějším.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Paříž představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées. Letos se bude svítit úsporněji než obvykle, přesto ale světla ozářila 400 stromů.

Potemnělé Vánoce v Evropě. Další „obětí“ ruské invaze a energetické krize je vánoční osvětlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme