Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agrofert chystá fúzi Penamu a United Bakeries, vznikne jednička s třetinovým podílem na trhu

Centrála Penamu ze skupiny Agrofert a pekárna Zelená louka v Herinku u Prahy
Penam, s laskavým svolením
Dušan Kütner

Na českém trhu vznikne jasná pekárenská jednička. Dvě z největších firem Penam a United Bakeries, obě ze skupiny Agrofert, sfúzují do jedné, jejíž podíl na trhu by měl činit 30 až 35 procent. V rozhovoru pro newstream.cz to řekl generální ředitel Penamu a člen představenstva Agrofertu Jaroslav Kurčík. Celkový konsolidovaný obrat firem loni dosáhl 5,4 miliardy. V zisku před zdaněním si Penam o něco pohoršil, United Bakeries naopak, dodal.

Reklama

Agrofert, který prostřednictvím svěřenských fondů vlastní expremiér a šéf ANO Andrej Babiš, koupil Penam v roce 2004. O čtrnáct let později povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Agrofertu koupit i tehdejší dvojku na trhu United Bakeries, byť za cenu toho, že Agrofert musel prodat šest svých dosavadních pekáren. Nyní nastal čas obě firmy, které již coby sesterské firmy sjednocují sortiment, spojit pod jednu.

„Má to postupné kroky. Dlouhodobě implementujeme informační systém SAP. Máme ho na Slovensku, implementovali jsme ho v Pekárně Zelená louka a následně ho zavedl United Bakeries. V roce 2023 bude zaveden v Penamu. To potřebujeme úspěšně dokončit. Firmy se musí na fúzi připravit, například sjednotit klíčové procesy. Je předpoklad, že do budoucna tyto dvě firmy sfúzují. Do pěti let určitě,“ uvedl Kurčík.

Generální ředitel Penamu a člen představenstva skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík.

Chleba může stát i stovku a rohlík deset korun, záleží teď na vládě, říká šéf Penamu

Až raketově rostoucí ceny potravin zejména kvůli dražším energiím, pohonným hmotám a dopadům války na Ukrajině je zásadní problém, který musí vyřešit zejména vláda, míní šéf tuzemské pekárenské jedničky společnosti Penam ze skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík. „Česká republika si musí říct, jestli chce říkat: Budu volná, otevřená ekonomika, ale holt tady budou drahé potraviny. Anebo do toho zasáhne a řekne: Ne, musím obyvatele zabezpečit. Je to o sociálním smíru,“ říká.

Přečíst článek

Pod obě firmy nyní patří čtrnáct pekáren v České republice. Po akvizici United Bakeries jich bylo o deset více. Šest Agrofert prodal kvůli podmínkám antimonopolního úřadu, čtyři uzavřel v rámci restrukturalizace. Pořídit si další provoz Agrofert neplánuje. „Dnes provozujeme 14 pekáren. To je pro nás optimální rozložení pekáren po Česku. Nepočítáme s dalším zavíráním, ani s další akvizicí. A je otázkou, zda by nám ÚOHS další pekárnu povolil koupit,“ uvedl Kurčík.

Tržby Penamu v roce 2020 činily 4,23 miliardy korun, u United Bakeries to bylo 1,96 miliardy. Co se týče zisku, Penam se předloni dostal ze ztráty 94 milionů korun do zisku 155 milionů, United Bakeries byly rovněž v roce 2019 ve ztrátě 87,6 milionu, předloni se přehouply do zisku 9,4 milionu.

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Přečíst článek

Celkový český hospodářský výsledek Penamu před zdaněním za loňský rok je 155 milionů korun a United Bakeries 113 milionů, rovněž před zdaněním. „V Penamu je výsledek horší než rok předtím a v United Bakeries o něco lepší. Velká část zisku United Bakeries pramení z prodeje nepotřebných nemovitostí, protože jsme firmu po její koupi restrukturalizovali, zavírali jsme pekárny a prodávali nepotřebné areály,“ uvedl Kurčík.

„Když obě společnosti sečtu, tak pekárenská skupina je plus minus na stejných výsledcích. Což vzhledem k tomu, že byl covid a začal růst nákladů, bereme jako uspokojivý výsledek,“ dodal s tím, že celkové konsolidované tržby Penamu dosáhly loni 5,4 miliardy korun.

potraviny

Po čerpačkách jsou na řadě prodejci potravin. Vláda se jim podívá na marže

Ministerstvo zemědělství a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže chystají kontrolu marží některých potravin. Jde o krok, který patří do repertoáru „válečných ekonomických nástrojů“. Za běžných podmínek by mělo být nemyslitelné, aby stát kontroloval marže, pokud tedy například nemá podezření na kartelové dohody.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Generální ředitel Penamu a člen představenstva skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík.

Chleba může stát i stovku a rohlík deset korun, záleží teď na vládě, říká šéf Penamu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme