Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

centrální banky - informace o tématu

Jerome Powell, šéf Fed

Fed rozpoutá úrokovou bitvu, kterou odnese zejména Itálie. A nejspíš i Češi

Již tuto středu večer středoevropského času vystoupí šéf americké centrální banky Jerome Powell a oznámí, jaká opatření nachystal Fed v boji proti dramaticky rostoucí inflaci. Očekává se, že základní sazba půjde nahoru o 0,5 procenta v květnu a o další půlprocento v červnu. Tím se výrazně rozevřou nůžky mezi americkými úroky a evropskými. A to bude velký problém pro ECB a její šéfku Christine Lagardeovou.

Přečíst článek
plynovod, ilustrační foto

Jako ropná krize? Světová ekonomika se otřese jen krátkodobě, míní Horská z Raiffeisenbank

Přečíst článek
ropa brent, ilustrační foto

Týden tradera: Válka hatí plány centrálních bank, koruna pod tlakem

Postupné uklidnění trhů, tak by se dal shrnout uplynulý týden na finančních trzích. Probíhající boje mezi Ruskou federací a Ukrajinou sice nadále přispívají k nejistotě na akciových trzích, přesto se zdá, že by mohly mít tyto cenné papíry před sebou lepší období.

Přečíst článek
Lidé se v petrohradském bankomatu snaží vybírat peníze

Úroky v Rusku vyskočily na 20 procent, začínají zdražovat hypotéky

Centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na nejvyšší úroveň od roku 2003. Ruští makléři mají zákaz prodávat zahraniční cenné papíry, rubl se prudce propadá.

Přečíst článek
Rusové se snaží vybírat peníze

Lukáš Kovanda: Rusko touží po dolarech. A zakazuje prodávat akcie svých firem

Ve Vladivostoku rubl padá vůči dolaru o 50 %, může stáhnout i čínský jüan. Rusko cizincům zakazuje prodávat akcie ruských firem – aneb „Chceme dolary, ruské akcie si nechte“.

Přečíst článek
Ursula von der Leyenová

Evropa přitvrzuje: Dohodla se na vyřazení Ruska ze systému SWIFT

Evropská komise navrhne lídrům EU odpojit vybrané ruské banky od globálního platebního systému SWIFT, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na Twitteru. Server agentury Bloomberg rovněž upozorňuje, že Bidenova administrativa aktivně zvažuje zmrazení rezerv ruské centrální banky.

Přečíst článek
Virtuální karta (ilustrační foto)

Jednorázové „bezemisní“ kreditky dorazily do ČR. Nabízí je Česká spořitelna

Novou jednorázovou virtuální kartu si klienti na dva kliky vytvoří v internetovém bankovnictví v mobilu nebo na počítači a mohou s ní provést jednorázovou platbu na internetu. Po zaplacení virtuální karta automaticky zanikne, stejně tak v případě, že jí klient do 60 minut nevyužije.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Češi si příští rok „utáhnou opasky“ dost možná nejvíce od 90. let

Více než šestiprocentní inflace zmírní zdražování realit, úrok na hypotékách totiž vylétne k úrovni pěti a více procent. Pokud splátka hypotéky trvaleji naroste o tisícovky měsíčně, přinese to zmírnění růst cen nemovitostí.

Přečíst článek
Kryptoměny, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Digitální měny centrálních bank značí návrat do feudalismu

Slovy klasika, rozmohl se nám tu takový nešvar. Je jím přirovnávání takzvaných digitálních měn centrálních bank – CBDC – ke kryptoměnám typu bitcoinu. Přirovnání je velkou dezinformací současného finančnictví.

Přečíst článek
ESG, ilustrační foto

ECB během stres testů bank bude hodnotit i ochranu klimatu

Výsledky testů by neměly mít pro banky zásadní kapitálové dopady. Jde spíše o to, aby budovaly kapacity a měnily vnitřní infrastrukturu v měnícím se světě.

Přečíst článek
Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden Tradera: Peníze do ekonomik potečou dál

V uplynulém týdnu bylo největší sledovanou událostí každoroční sympozium v Jackson Hole. A o co vlastně jde?

Přečíst článek
Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden Tradera: Funkční burza by měla být prioritou všech politiků

Posledních několik týdnů na burzovních trzích se odehrává ve znamení, které by se dalo jednoduše přeložit, jako: „stačí počkat, když to trochu sletí, přikoupit a svézt se s marketem vesele směrem k novým indexovým maximům.“ Přesto přichází otázka, co by mohlo tuto trajektorii světových burz změnit? 

Přečíst článek
Reklama

News box

Komerční bance klesl 📉 v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 21,3 procenta na 2,8 miliardy korun. Provozní zisk stoupl o 1,7 procenta na čtyři miliardy korun. Celkový objem úvěrů i vkladů meziročně vzrostl. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu.
Výrobci olivového oleje 🌿čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.
Čistý zisk americké technologické společnosti Apple 🍏 ve fiskálním druhém čtvrtletí klesl o více než dvě procenta na 23,6 miliardy dolarů (549 miliard korun). Tržby se snížily o čtyři procenta, byly však o něco lepší než se očekávalo. Generální ředitel Tim Cook agentuře Reuters řekl, že firma očekává v tomto čtvrtletí návrat k růstu tržeb díky investicím do umělé inteligence (AI), které plánuje představit v příštích měsících. Číst více
Daňový portál Moje daně byl včera v posledních hodinách řádného termínu pro odevzdání daňového přiznání zpomalený či nefunkční kvůli velkému přetížení. Na síti X na to upozornila Finanční správa ČR. Ujistila, že pokud lidé a firmy nestihnou podat přiznání k dani z příjmu za loňský rok do dnešní půlnoci, jak ukládá zákon, žádné pokuty ani úroky z prodlení jim nehrozí
Reklama
Reklama
Doporučujeme