Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Polská centrální banka snížila úrokové sazby. A slízla za to kritiku

Překvapení. Polská národní banka snížila úrokové sazby. Ekonomové krok kritizují
iStock
 ČTK

Polská centrální banka ve středu poprvé po třech letech snížila svou hlavní úrokovou sazbu, a to navzdory dvouciferné inflaci. Učinila tak méně než šest týdnů před volbami.

Reklama

Rada pro měnovou politiku polské centrální banky hlavní úrokovou sazbu snížila o 0,75 procentního bodu na šest procent. Polský zlotý se posléze propadl vůči euru, kolem 16:55 SELČ k jednotné evropské měně odepisoval 1,7 procenta. Obdobně oslabily polské akcie, akciový index WIG20 obchodování uzavřel poklesem o 2,4 procenta.

guvernér ČNB Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Michl si kopl do Rusnoka. Může za vysokou inflaci

Za mimořádně vysokou inflaci v Česku může i chybná měnová politika České národní banky. Přelomově to připouští guvernér ČNB Aleš Michl. Nezvyklé přiznání je ale kritikou předchozího Rusnokova vedení. Strategie měnové politiky ČNB za posledních dvanáct měsíců podle Michla už byla správná a má již dílčí výsledky.

Přečíst článek

Ekonomové v anketě agentury Bloomberg čekali pokles úroků o čtvrt procentního bodu. „Je to razantní snížení," konstatoval analytik Marek Dřímal ze společnosti Société Générale. „Uvidíme, co k tomu sdělí centrální banka, ale trh bude překvapený," dodal. Polská centrální banka své rozhodnutí odůvodnila tím, že se podle ní inflace se vrátí k cíli rychleji, než se původně předpokládalo.

Politický rozměr rozhodnutí

Rozhodnutí banky podle agentury Bloomberg získává před volbami, které se budou konat 15. října, politický rozměr. Banka poskytuje ekonomický stimul, aby pomohla vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) před parlamentními volbami, myslí si někteří ekonomové. Míra inflace v Polsku se v srpnu podle statistického úřadu snížila na 10,1 procenta z červencových 10,8 procenta.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Týden tradera: Čínská centrální banka překvapila trhy

Uplynulý týden přinesl zlepšení na klíčových akciových trzích, na tomto uvolnění má lví podíl další úprava úrokových sazeb ze strany čínské měnové autority a pak zejména silné hospodářské výsledky technologické společnosti NVIDIA. Ta překvapila investory další sadou skutečně výborných čísel. Akciové trhy se tak odrazily ze svých lokálních minim a index S&P 500 se vrátil blíže k 4500 bodům.

Přečíst článek

Guvernér polské centrální banky Adam Glapiński tento měsíc uvedl, že banka by v září mohla přikročit ke snížení úrokových sazeb, jestliže inflace sestoupí pod deset procent. Šéf centrální banky se stal terčem útoků opozice kvůli vysoké inflaci a svým úzkým vazbám na PiS, která usiluje o třetí funkční období.

Hrozí opětovný růst inflace

Polská ekonomika v hodnotě 680 miliard dolarů (15,4 bilionu korun) jeví známky oslabování. Mzdy a průmyslová výroba po poklesu ve druhém čtvrtletí vykazovaly v létě horší výsledky, než se očekávalo.

Polský řetězec HalfPrice expanduje po Praze

Polský řetězec HalfPrice expanduje v Praze. Trvající krizi na trhu s dámskou módou navzdory

Polští obchodníci s módním zbožím válcují český trh. Skupina CCC, provozující například stejnojmenné obchody s obuví, otevře v září hned dvě velké prodejny své další sítě HalfPrice s módou a bytovými doplňky. Její vlaková loď bude sídlit v budově Diamant na Václavském náměstí, kde nahradí nadnárodní řetězec s nizozemskými kořeny C&A. Další nová velká prodejna HalfPrice už se také chystá v nákupní galerii Arkády Pankrác.

Přečíst článek

Podle mého odhadu hrozí, že se trend obrátí a inflace se znovu zvýší," napsal na síti X, někdejším Twitteru, ekonom Wojciech Paczos, který působí na Cardiffské univerzitě.

„Stejně tak hrozí, že (centrální banka) po volbách toto rozhodnutí změní a vrátí se ke zvyšování úrokových sazeb," dodal. „Podle mého se jedná o stoprocentně politické rozhodnutí, které není podložené ekonomickou logikou," uzavřel.

Natáčení podcastu s Petrem Kotíkem.

Zakladatel Amazing Places: Polsko nám ukazuje záda nejenom v průmyslu, ale i v kvalitě ubytování

Amazing places neboli úžasná místa už 10 let objevují čeští cestovatelé prostřednictvím stejnojmenné společnosti. Během své existence se podařilo vytipovat téměř 450 míst, a to nejenom v Česku. Kam Češi nejraději jezdí? A kterým tuzemským regionům chybí kvalitní ubytovací zařízení?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
„Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Karel Pučelík: Další bod pro Tuska. „Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme