Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úprk z ČNB. Po jmenování Michla končí třetí vysoce postavená manažerka

Úprk z ČNB. Po jmenování Aleše Michla guvernérem končí třetí vysoce postavená manažerka
ČTK
 ČTK

Ředitelka odboru měnové politiky a fiskálních analýz České národní banky (ČNB) Dana Hájková odchází z centrální banky. Rezignaci podle informací deníku Hospodářské noviny (HN) podala na konci minulého týdne, v bance zůstává do konce dubna. Podle mluvčí banky Petry Krmelové rezignovala Hájková z rodinných důvodů, podle zdrojů HN souvisí rezignace s napětím, které panuje mezi novým vedením a experty, kteří pro bankovní radu vytvářejí odborné podklady.

Reklama

Hájková, která dosud pomáhala vytvářet podklady pro rozhodování bankovní rady o úrokových sazbách, nechtěla informaci komentovat a odkázala na odbor komunikace, protože je „stále zaměstnancem ČNB". Mluvčí banky Petra Krmelová deníku pouze napsala, že Hájková rezignovala z rodinných důvodů. Odchod Hájkové musí vzít na vědomí ještě bankovní rada.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Fraita (druhý zleva) viceguvernérem ČNB a Jana Kubíčka (druhý zprava) a Jana Procházku (vpravo) členy bankovní rady ČNB 14. prosince 2022, Praha. Vlevo je guvernér ČNB Aleš Michl.

Rada ČNB má dva nové členy. Jediným „jestřábem“ je nyní Holub

Novými členy bankovní rady České národní banky (ČNB) se dnes stávají bývalý ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka (na snímku zcela vpravo) a dosavadní vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček (druhý zprava). V sedmičlenné radě nahradili viceguvernéra Marka Moru a člena rady Oldřicha Dědka, kterým skončil šestiletý mandát. Na pozici viceguvernéra uvolněnou Morou se ode dneška posouvá člen rady Jan Frait (druhý zleva).

Přečíst článek

List připomíná, že je to již již třetí rezignace vysoce postavené manažerky v ČNB od loňského jmenování nového guvernéra Aleše Michla. Loni v červnu se funkce vzdala ředitelka sekce Kancelář Jana Báčová. Spolu s ní odešla také její podřízená, ředitelka odboru komunikace Markéta Fišerová.

Konec v ČNB po 17 letech

Dana Hájková působila v ČNB téměř 17 let. Jako analytička pracovala v bance nejprve v letech 2005 až 2014. Pak téměř dva roky působila jako makroekonomka v České spořitelně.

Do centrální banky se vrátila v srpnu 2016, kdy byla poradkyní Vojtěcha Bendy, tehdejšího člena bankovní rady. Na současném postu ředitelky odboru v ČNB byla od prosince 2018. Její odbor spadá pod Sekci měnovou, vedenou ekonomem Petrem Králem.

guvernér ČNB Aleš Michl

Guvernér Aleš Michl získal prověrku na nejvyšší stupeň utajení

Guvernér České národní banky Aleš Michl získal prověrku na nejvyšší stupeň utajení Přísně tajné. Řízení Národního bezpečnostního úřadu skončilo ve standardní lhůtě a konalo se podle zákona, sdělila mluvčí ČNB Petra Krmelová. Michlův předchůdce Jiří Rusnok v minulosti uvedl, že by chybějící nejvyšší stupeň prověrky mohl současnému guvernérovi bránit plnohodnotně vykonávat jeho funkci.

Přečíst článek

Markéta Fišerová

ČNB na konci měsíce s Rusnokem opustí i ředitelka kanceláře a šéfka komunikace

Ředitelka sekce kanceláře České národní banky Jana Báčová a její kolegyně Markéta Fišerová, ředitelka komunikace, k 30. červnu opustí své funkce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme