Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stagflaci odvrátí centrální banky jen tím, že budou zvyšovat sazby, tvrdí ekonom Roubini

Americký ekonom Nouriel Roubini
Profimedia
 ČTK

Centrální banky v eurozóně i v Británii musejí pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby odvrátily takzvanou stagflaci, tedy kombinaci stagnující ekonomiky a vysoké inflace. Podle agentury Bloomberg to řekl americký ekonom Nouriel Roubini, který je známý svými pesimistickými prognózami.

Reklama

Roubini se domnívá, že současný vzestup cen ropy na světových trzích bude udržovat inflaci na vysoké úrovni a že jakékoliv spekulace o uvolňování měnové politiky jsou předčasné. Evropská centrální banka (ECB) i Bank of England (BoE) se podle něj nacházejí ve složitější situaci než americká centrální banka (Fed), protože ceny v Evropě jsou zatím stále na vzestupu, zatímco hospodářský růst zpomaluje.

Zvyšování nákladů na úvěry obvykle pomáhá snížit inflaci, zároveň má však negativní dopady na hospodářský růst. „To představuje dilema pro ECB i pro BoE,“ uvedl Roubini. Spojené státy jsou podle něj v lepší situaci díky příznivým hospodářským údajům, které naznačují, že americkou ekonomiku nečeká takzvané tvrdé přistání.

Ekonom nicméně varoval finanční trhy, že je chybou očekávat snižování úroků v USA už začátkem příštího roku. Nevyloučil naopak, že Fed bude muset úroky ještě zvýšit. První snížení úroků v USA by podle něj mohlo nastat zhruba v polovině příštího roku.

Týden tradera: S&P hledá impulz, ECB překvapila trhy

Akciové trhy si procházely v uplynulém týdnu spíš mírnější volatilitou. Na trhy měly určitý dopad zprávy o inflaci z USA nebo pravidelné zasedání evropské ECB. Index S&P 500 zaznamenává poslední dobou stagnaci a čeká na výrazný impuls, který by určil jeho další směřování.

Přečíst článek

Všeobecně se předpokládá, že Fed tento týden ponechá hlavní úrokovou sazbu v rozmezí 5,25 až 5,50 procenta. „Nemohou říci, že jsou hotovi. Inflace se zvyšuje, ceny ropy se zvyšují, je tu prostor pro další zvýšení (úrokových sazeb),“ uvedl Roubini.

Inflaci podle něj budou tlačit vzhůru mimo jiné strukturální změny ve světové ekonomice, například stárnutí populace. Roubini proto očekává, že centrální banky budou muset časem zvýšit své inflační cíle ze dvou na tři až čtyři procenta. „Na straně nabídky i poptávky existují faktory, které naznačují, že dvouprocentní inflace představuje neuskutečnitelnou misi. Nový normál se bude pro vyspělé ekonomiky časem nacházet mezi třemi a čtyřmi procenty,“ uvedl.

ECB zahájila zvyšování úrokových sazeb loni v červenci. Tehdy základní sazbu zvýšila na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém ji držela od roku 2016. Minulý týden ECB základní úrok zvýšila o čtvrt procentního bodu na 4,50 procenta, ke zvýšení úroků přikročila už podesáté za sebou. Naznačila však, že toto zvýšení by mohlo být poslední.

Těžba lithia (ilustrační foto)

Obří bohatství, ale za jakou cenu? Těžba lithia v Krušných horách zničí krajinu, obávají se místní

Plánovaná těžba lithia v Krušných horách vyvolává řadu negativních reakcí místních obyvatel. Lidé v okolí Cínovce, Dubí i Teplic se obávají zhoršení kvality života, dopadu na krajinu či vlivu na podzemní vody.

Přečíst článek

Britská centrální banka naposledy zvýšila základní úrokovou sazbu začátkem srpna, a to o čtvrt procentního bodu na 5,25 procenta. Ke zvýšení úroků tak přikročila počtrnácté za sebou. Předpokládá se, že tento týden úroky zvýší o další čtvrtinu procentního bodu, tedy na 5,50 procenta. Podle Roubiniho by měla základní sazbu zvýšit až na 5,75 procenta.

Roubini si už dříve za své pesimistické, ale poměrně přesné předpovědi vysloužil přezdívku Dr. Doom (Doktor Zkáza). Předpověděl například krach na americkém realitním trhu z let 2007 a 2008, po němž přišla světová finanční krize.

Dnes Roubini doporučil sázet ve zbytku letošního roku na pokles cen amerických akcií. Varoval, že americké akcie mohou vzhledem ke stavu světové ekonomiky klesnout o deset procent a že akciové trhy v jiných zemích by si mohly vést ještě hůře. Uvedl také, že investoři jsou příliš velcí optimisté, co se týče situace na úvěrových a dluhopisových trzích.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme