Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

burzy - informace o tématu

hacker

Hackerské žně. Letos ukradli kryptoměny za tři miliardy dolarů

Přestože ceny kryptoměn v letošním roce výrazně klesly, mezi hackery zájem o ně nadále roste. Podle poradenské společnosti Chainalysis už letos byly ukradeny kryptoměny za více než tři miliardy USD (76,1 miliardy Kč), letošní rok tak bude podle celkové hodnoty hackerských útoků rekordní.

Přečíst článek
Supermarket Albert

Ahold zvýšil tržby i zisk. E-shop Bol.com na burzu zatím nepošle

Nizozemský maloobchodní řetězec Ahold Delhaize, provozovatel supermarketů Albert, ve druhém čtvrtletí zvýšil upravený provozní zisk o 5,8 procenta na 880 milionů eur (21,5 miliardy korun), čímž překonal odhady analytiků. Firma zároveň uvedla, že kvůli nepříznivým podmínkám na finančních trzích prozatím neuvede na burzu akcie své součásti Bol.com, jak dříve avizovala.

Přečíst článek
Wall Street, ilustrační foto

Zázrak na burze. Akcie fintechu hodnotnějšího než Goldmani raketově rostou. A nikdo neví proč

Akcie AMTD Digital, společnosti se sídlem v Hongkongu, která byla kotována v New Yorku před méně než třemi týdny, vzrostly natolik, že společná tržní hodnota jejích akcií třídy A a B byla ke středečnímu závěru více než 203 miliard dolarů. To znamená, že firma – která rozvíjí digitální podnikání, včetně finančních služeb – má větší hodnotu než Wells Fargo, Morgan Stanley a Goldman Sachs Group, přestože za rok končící dubnem 2021 vykázala tržby jen 25 milionů dolarů, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Švýcarská vlajka

Čínské firmy znovu „objevily“ Švýcarsko. Zajistí si tam peníze na rozvoj

Čínské firmy začínají spoléhat na Švýcarsko, aby si tam zajistily peníze na další rozvoj. Regulační orgány v Číně jim přitom žádosti schvalují velmi rychle. Minulý týden se rozhodly takto si peníze ve Švýcarsku zajistit první čtyři firmy, uvedla společnost Baker McKenzie, která jim k tomu poskytla poradenství. Čínské podniky si tak zajistily celkem zhruba 1,5 miliardy dolarů (přes 36 miliard korun).

Přečíst článek
Alice a Jim Waltonovi

Lidé šetří, Walmart snižuje výhled. Nejbohatší rodina světa za jediný den přišla o miliardy dolarů

Poté, co největší americký maloobchodní řetězec Walmart v úterý ohlásil snížení letošního zisku až o 13 procent, klesly akcie řetězce o téměř osm procent. Majitelé sítě, nejbohatší rodina na světě Waltonových, tak přišla během chvíle o 11,4 miliardy dolarů. A nejsou jedinými potrefenými majiteli řetězců, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Kombajn, ilustrační foto

Po ruském útoku na Oděsu stoupla cena pšenice. Obchodníci nevěří ve válečnou smlouvu o vývozu obilí

Víkendový ruský útok na ukrajinský přístav Oděsa vyvolal nejen rozhořčení západního světa, ale i negativní reakci trhů. Ceny pšenice na burze v Chicagu a v Londýně dnes kvůli nejistotě týkající se naplnění páteční dohody Ukrajiny a Ruska o umožnění vývozu obilí právě i z Oděsy stouply až o pět procent, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Evropská centrální banka

Týden tradera: V hlavní roli Evropská centrální banka, plyn a inflace

Burzy zalila vlna spokojenosti a hlavní americký index S&P 500 se poprvé od dubna dostal nad svůj 50denní klouzavý průměr. Vliv mělo zejména to, že nenastal hororový scénář okamžitého nedostatku s plynem, který byl na stole vzhledem k politice ruského Gazpromu v poslední době. Do toho proběhlo dlouho očekávané a mírně překvapivé zasedání ECB. A o kolik banka nakonec zvyšovala úrokové sazby nebo, jaké nástroje si připravila na podporu zadlužených zemí eurozóny včele s Itálií?

Přečíst článek
Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Ukazatel recese, o kterém se nyní na Wall Street nejvíce mluví, je nejvýš za poslední dvě desetiletí a obavy investorů, že americká ekonomika směřuje ke zpomalení, sílí. Tím ukazatelem je výnosová křivka a její trend, kdy se úroky dlouhodobých vládních dluhopisů dostanou pod ty krátkodobé. Takzvaná inverze předcházela každé recesi v USA za poslední půlstoletí, takže je považována za předzvěst ekonomické zkázy – a to se nyní děje, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek
Coloseum

Zpackané IPO skupiny Coloseum. Investoři koupili akcie jen za 40 milionů

O akcie skupiny Coloseum, do níž patří i síť restaurací, byl mezi investory malý zájem. Společnost prodala na trhu Start pražské burzy akcie za zhruba 40 milionů korun, získat přitom chtěla přes 100 milionů, uvedla Burza cenných papírů Praha. Přibližně polovinu ze plánovaných 100 milionů chtěla firma použít na snížení zadlužení, ze druhé části hodlala financovat nové projekty. Coloseum se stalo první veřejně obchodovatelnou společností z gastronomického odvětví na pražské burze.

Přečíst článek
Sociální síť Twitter - ilustrační foto

Twitter odepsal dvě miliardy dolarů ze své hodnoty. Za zrušenou dohodu čeká Muska bouřlivý soud

Akcie společnosti Twitter po oznámení nejbohatšího muže planety Elona Muska, že odstupuje od dohody o koupi sociální sítě, klesly před začátkem obchodování na americké burze o více než sedm procent. Tržní hodnota firmy se tak snížila o zhruba dvě miliardy dolarů (asi 48,5 miliardy korun) na asi 28 miliard dolarů. O dalším pohybu akcií bude rozhodovat soud, u kterého se akcionáři Twitteru budou domáhat naplnění dohody o prodeji firmy Muskovi za 44 miliard dolarů (asi bilion korun), uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Výsledková sezona je tu. Více než vysoké zisky budou investory zajímat signály, zda se blíží recese

Výsledková sezona je tu. Investoři se více než na zisky zaměří na signály recese

Nadchází výsledková sezona za druhé čtvrtletí a celé pololetí. Trh očekává vysoký nárůst tržeb i zisků v energetickém sektoru. Nicméně pro aktivní investory tentokrát bude daleko důležitější sledovat, jak se mění marže jednotlivých firem, zda se mění nálada spotřebitelů a jaký dopad mají válka na Ukrajině a lockdowny v Číně. To naznačí, zda se blíží recese, nebo zda se situace obrací k lepšímu. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie samořízení. 🚘 Akcie automobilky Tesla v reakci prudce zpevnily. Tesla v neděli uvedla, že čínské úřady zrušily omezení pro její automobily, neboť prošly požadavky na zabezpečení dat v zemi. 
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dorazil na Pražský hrad, kde ho přivítal jeho český protějšek Petr Pavel 🤝. Po oficiálním ceremoniálu budou prezidenti jednat soukromě a poté i s delegacemi.
Dokončení a přestavba rozestavěné budovy Centra Nová Palmovka v Praze 8 na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program 📡 (EUSPA) vyjde magistrát na zhruba 2,62 miliardy korun. Stavební práce udělá firma Porr, která zvítězila ve výběrovém řízení. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. 
Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit leteckou katastrofu 🛬. Napsal to britský list Financial Times Číst více
Lidé budou moci vystavovat plné moci nejen v papírové 📜, ale také také v elektronické podobě, které budou v registru zastupování. Novinku přinese vládní novela zákona o základních registrech, kterou podepsal prezident Petr Pavel. 
Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí ✖ zapalovat oheň 🔥, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo na zahradách se souvislým rostlinný porostem umožňujícím další šíření požáru. Zákaz souvisí s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu varující před nebezpečím vzniku požárů. 
 Stejnopohlavní páry 👬budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se má vztahovat například na osvojování dětí. Změnu přinese novela občanského zákoníku, kterou prezident Petr Pavel podepsal ✍. 
Francouzský herec Gérard Depardieu byl zadržen  v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen, uvedla agentura AFP. Stanice BFM TV už dřív informovala, že 75letý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021.
Český výrobce bezpilotních letounů 🛩 Primoco UAV v roce 2023 vytvořil čistý zisk přes 228 milionů korun, o rok dřív vydělal téměř 30 milionů korun. Tržby společnosti stouply ⬆ meziročně šestinásobně na téměř 600 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Číst více
Česko bude podle ministra zemědělství Marka Výborného žádat o mimořádnou finanční pomoc z EU pro české ovocnáře 🍎🍐, konkrétně o balík pomoci určený pro případy mimořádných přírodních katastrof, jako jsou povodně, požáry nebo právě mrazy 🌬. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme