Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

burzy - informace o tématu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

„Medvědi“ se vracejí naplno do hry a určují bezprostřední vývoj, tak by se dal charakterizovat uplynulý týden na akciových trzích. Světové burzy ohrožuje stav, při kterém je na stole znovu možnost zvyšovat v americké ekonomice sazby v krocích o 50 bazických bodů. V reakci americké akcie klesly pod 3900 bodů měřeno indexem S&P 500. Otevírá se tak prostor pro pokles k nedávným lokálním minimům, lednový pozitivní vývoj byl patrně jen korekcí v dlouhodobém klesajícím trhu. A jaké zásadní události hýbaly nejvíce s finančními trhy a co si přichystal trh práce v USA ?

Přečíst článek
Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Krach SVB se šíří do světa. Do insolvence míří její britská pobočka, dvě stě start-upů žádá Downing Street, aby zasáhla, jinak padnou

Přečíst článek

Soumrak nad fenoménem burzovních bianco-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují

Přečíst článek
Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Tereza Jalůvková z J&T: Čínské akcie letošní zisky odevzdaly, potenciál růstu zůstává

Spanilá jízda vzhůru akcií čínských společností prozatím skončila. Široký index MSCI China, který sleduje více jak 700 čínských titulů, od konce října do konce listopadu posílil téměř o 110 procent. Eskalace napětí mezi USA a Čínou kvůli čínským špionážním balónům a vybírání zisků na světových trzích, jenž je patrné od začátku února, srazily tyto zisky na polovinu. Lednový růst je tak téměř vynulován. Řada analytiků a portfolio manažerů však zůstává pozitivní a vidí výrazný potenciál růstu, upozorňuje makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Přečíst článek
Havrlant z J&T: Zvýšené sazby nejsou pro ekonomiku nutně překážkou

Havrlant z J&T: Zvýšené sazby nejsou pro ekonomiku nutně překážkou

Nominální úrokové sazby kolem pěti procent i kladné reálné sazby jsme v americké ekonomice již viděli. Nepředstavují zásadní překážku ani pro ekonomický růst ani pro střednědobou výkonnost akciového trhu. Naopak, nadměrné množství levných peněz v ekonomice utváří podklad pro perzistentní pokles efektivity a tvorbu nerovnováh v podobě vysoké a trvalé inflace. Fed se z nedávné inflační epizody nejspíše poučil a má silnou motivaci držet úrokové sazby na zvýšené úrovni dlouhodobě, komentuje pro Newstream ekonom J&T David Havrlant.

Přečíst článek
Jiří Tyleček, analytik XTB

Analytik Tyleček: Na světových trzích výrazně klesly ceny energií

V lednu na světových burzách výrazně klesly ceny energií. Naopak zdražilo zlato, měď či hliník. Obecně komodity stagnovaly, komoditní index Bloombergu se snížil o 0,5 procenta do blízkosti nejnižších úrovní od počátku války na Ukrajině, řekl analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Zdeněk Pečený: Málokterý manažer fondu porazí trh

Aktivní správa investičních portfolií má za cíl vydělat více, než je průměr trhu. Realita je však taková, že se to ve většině případů nedaří. 9 z 10 investičních manažerů v posledních deseti letech nevydělal více než celý americký akciový trh.

Přečíst článek
Apple i provozovatel Googlu hlásí nižší zisky a ne zrovna ideální tržby

Apple i provozovatel Googlu hlásí nižší zisky a ne zrovna ideální tržby

Big Tech společnosti Apple a Alphabet, která provozuje největší vyhledávač na světě Google, zaznamenaly ve čtvrtém čtvrtletí pokles zisků. Applu klesly i tržby, Alphabetu stouply, ale zůstaly za očekáváním, vyplývá z oznámení obou firemních gigantů.

Přečíst článek
Bitcoin zase roste na ceně. Vyplatí se do něj investovat?

Lukáš Kovanda: Mnozí rozumbradové viděli bitcoin mrtvý, ale zase roste na ceně. Vyplatí se do něj investovat?

Na podzim mnozí i čeští rozumbradové tancovali na hrobu bitcoinu, aniž se ovšem ujistili, že je skutečně mrtvý. Kopat do nemohoucího není morální v životě a není to prozíravé ani na trzích. Bitcoin od začátku letošního roku vyskočil o nějakých 40 procent a mlčení dřívějších rozumbradů je nyní ohlušující, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Akcie Tesly mají za sebou druhý nejlepší týden v historii firmy

Jak Fénix z popela. Akcie Tesly mají za sebou druhý nejlepší týden v historii firmy

Akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla tento týden posílily o 33 procent. Mají za sebou nejlepší týden od května 2013 a druhý nejlepší vůbec. Píše o tom server CNBC.

Přečíst článek
kryptoměny

Další oběť pádu burzy FTX. Zkrachovala kryptopůjčovna Genesis Global, dluží miliardy

Společnost Genesis Global Holdco, která půjčuje kryptoměny, ve čtvrtek vyhlásila ve Spojených státech bankrot. Jde zatím o poslední firmu, která zkrachovala v důsledku pádu velké kryptoměnové burzy FTX a loňské krize na trhu s digitálními aktivy. Firma dluží miliardy dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Začíná soud s Muskem kvůli Tesle. Ve hře jsou miliardy dolarů

Elon Musk rád využívá Twitter k marketingovým účelům k posílení jeho firem a aktivit na trhu. Jednou to ale, zdá se, přehnal. V San Francisku začíná soud, v němž čelí žalobě investorů kvůli slibu, že stáhne Teslu z burzy. Záměr veřejně deklaroval téměř před pěti lety na Twitteru. Dodnes nedošlo k jeho naplnění.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin býčí běh letos mine. Možná už ale dosáhl dna, tvrdí experti

Bývalý finančník z Wall Street a kryptoinvestor Anthony Scaramucci se i přes těžké ztráty jeho fondů dál drží kryptoměn. A není sám. Po bouřlivém roce 2022 se i ostatní investoři do bitcoinu snaží zjistit, kdy by mohla nastat další býčí série kryptoměny. Scaramucci věří, že bitcoin bude do tří let za 100 tisíc dolarů. Rok 2023 ale bude na kryptotrhu rokem opatrnosti. Do toho příštího už ale kryptoinvestoři hledí s optimismem.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonský akciový index Nikkei 225 za uplynulý fiskální rok zpevnil o rekordních 12.328 bodů, a 📈 posílil tak o 44 procent. Japonským akciím pomáhá zájem ze strany zahraničních investorů, který umocňuje slabý kurz jenu a také očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice. Fiskální rok v Japonsku končí v březnu.
Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme