Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Jalůvková z J&T: Čínské akcie letošní zisky odevzdaly, potenciál růstu zůstává

Burza v Pekingu (ilustrační foto)
Profimedia
Tereza Jalůvková

Spanilá jízda vzhůru akcií čínských společností prozatím skončila. Široký index MSCI China, který sleduje více jak 700 čínských titulů, od konce října do konce listopadu posílil téměř o 110 procent. Eskalace napětí mezi USA a Čínou kvůli čínským špionážním balónům a vybírání zisků na světových trzích, jenž je patrné od začátku února, srazily tyto zisky na polovinu. Lednový růst je tak téměř vynulován. Řada analytiků a portfolio manažerů však zůstává pozitivní a vidí výrazný potenciál růstu, upozorňuje makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Reklama

Mezi ně se bezpochyby řadí Goldman Sachs, kteří očekávají 24procentní růst indexu MSCI China v roce 2023. Předpokládají, že hlavním důvodem pro nákup akcií bude oživení tamější ekonomiky a vystřídá tolik diskutované téma znovuotevření země. HDP druhé největší ekonomiky by dle jejich odhadů mělo v roce 2023 v průměru vzrůst o 5,5 procenta, přičemž k hlavnímu oživení by mělo dojit ve druhém a třetím čtvrtletí.

Změny nastartoval sjezd čínských komunistů

Čínské akcie nakoupila ve čtvrtém čtvrtletí řada významných investičních společností. Například akcie Alibaby a JD.com si vybrala Appaloosa Davida Teppera a Scion Asset Management s Michaelem Burrym.

Lukáš Kovanda: Sankce Rusko až tak nebolí. A Čína na nich vydělává

Ekonomické sankce Rusko „až tak moc nezabolely,“ říká exministr financí USA. Čína, Indie, ale třeba i Turecko na nich navíc slušně vydělávají, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Čínské společnosti po čtyřměsíčním výprodeji obrátily směr krátce po konání dvacátého sjezdu Komunistické strany, na kterém došlo k zásadní obměně ve vedení strany. Čínský prezident Si Ťin-pching si upevnil svou moc. A čínský parlament ho na svém zasedání v březnu 2023 zvolí jako prezidenta i na dalších pět let.

V průběhu prosince následně vláda po necelých třech letech začala postupně uvolňovat přísná protikoronavirová opatření. Důvodem byla nejen vlna protestů, kterou tvrdá opatření vyvolala. Ukázalo se však i, že přísná opatření již vážně poškozují ekonomiku a ohrožují chod země.

Konec tažení proti fintech firmám

Další pozitivní zprávy přinesl začátek ledna. Čínské technologické společnosti obchodované na burze totiž byly od roku 2020 sužovány zásahy místních regulátorů, které měly výrazné dopady do jejich hospodaření a odrazovaly pro nejistý výhled investice zahraničních investorů. Technické předpisy byly součástí komplexní kampaně, která měla za cíl omezit soukromé podnikání, které se dle pojetí vládní komunistické strany stalo příliš mocným a vymykalo se vládní kontrole.

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.

Vliv Číny v Evropě roste, ale citelně pomaleji

Čínští investoři nakoupili loni v Evropě méně firem nebo firemních podílů. Celkem jich bylo 139, o 16 méně než rok předtím. Podle agentury DPA to vyplývá z analýzy poradenské společnosti EY.

Přečíst článek

Nejvyšší představitel centrální banky v rozhovoru pro státní tiskovou agenturu Xinhua na začátku ledna uvedl, že zásah proti fintech operacím více než tuctu internetových společností je v podstatě u konce. Dodal, že budou podporovat zdravý rozvoj internetových platforem, že je budou povzbuzovat, aby pomohly ekonomickému růstu, vytvářely více pracovních míst a byly globálně konkurenceschopné.

Většina ekonomů očekává, že čínská ekonomika zůstane v prvním čtvrtletí slabá, protože spotřebitelská poptávka bude ovlivněna ještě poměrně vysokým počtem nemocných s covidem. Ve druhém čtvrtletí se však situace začne lepšit. To dokládají také nedávno zveřejněné výsledky Alibaby. CEO společnosti na konferenčním hovoru uvedl, že on-line tržby zůstaly po dobu ledna a začátku února slabé, ale aktuálně se již začínají zvedat. Z největších technologických gigantů budou v březnu reportovat výsledky ještě Tencent a JD.com.

Obecně zahraniční investoři vnímají pozitivně snahu stabilizace trhu nemovitostí. Hypoteční sazby jsou nejnižší v historii a centrální banka reguluje sazbu a dodává pomocí bank do systému likviditu.

Růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta.

Růst čínské ekonomiky zpomalil na tři procenta, může za to koronavirová politika

Růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta. Oproti roku 2021 je to o 5,1 procentního bodu méně. Výsledek také zaostává za oficiálním cílem, který čínská komunistická strana stanovila na zhruba 5,5 procenta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Akcie nejzadluženějšího developera na světě se po zátahu policie opět řítí ke dnu

Akcie nejzadluženějšího developera na světě se po zátahu policie opět řítí ke dnu

Přečíst článek
Burza v Pekingu (ilustrační foto)

V Číně přibylo rozvodů miliardářských párů. Ne kvůli neshodám, ale ve snaze obejít pravidla burzy

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tyto dny patří na burzách třpytu okázalosti. Akciím evropských luxusních firem se díky Číně mimořádně daří

Lukáš Kovanda: Burzy patří třpytu okázalosti. Akciím evropských firem s luxusem se díky Číně mimořádně daří

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme