Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdeněk Pečený: Málokterý manažer fondu porazí trh

Ilustrační foto
iStock
Zdeněk Pečený

Aktivní správa investičních portfolií má za cíl vydělat více, než je průměr trhu. Realita je však taková, že se to ve většině případů nedaří. 9 z 10 investičních manažerů v posledních deseti letech nevydělal více než celý americký akciový trh.

Reklama

Porazit trh

Správci investičních fondů mají v zásadě dva způsoby, jak přistoupit k řízení portfolií. První je aktivní správa, kdy se prostřednictvím výběru jednotlivých cenných papírů do portfolia snaží vydělat více, než je průměr trhu. „Snaží porazit trh,“ uvedl na konferenci Global Investment Summit Mark Robinson, šéf asset managementu ve společnosti EnCor. „Bezpečnějším způsobem je pasivní investice, tedy koupě indexu,“ říká Robinson.

Mnoho poplatků za nic

Realita je taková, že ne mnoha manažerům se daří porážet trh. „Za posledních deset let jen 1 z 10 manažerů překonal výkonnost amerického akciového trhu,“ říká Robinson. Ještě před 25 lety byly všechny fondy na akciových a dluhopisových trzích ve vyspělých zemích takzvaně „aktivně spravovány“. Již koncem 90. let se ukázalo, že mnoho aktivních manažerů nedosahovalo výkonnosti srovnávacích indexů, se kterými se jejich fondy poměřovaly. A přitom si účtovali vysoké poplatky. V důsledku tohoto „odhalení“ začalo odvětví „indexování“, které nabízelo mnohem nižší poplatky, aby přineslo přibližně stejnou návratnost jako benchmark. To se rozšířilo do rozsáhlého odvětví finančních produktů, včetně fondů obchodovaných na burze, takzvaných ETF.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan: ČEZ dál držím. Ztratil jsem iluze o lidech, kteří o něm budou rozhodovat

Trhy v posledním měsíci zažívají nevídaně turbulentní situaci. Podepisuje se na tom pokračující válka na Ukrajině, s ní související energetická krize v Evropě, přetrvávající inflace, ale také postpandemické oživení. Portfolio manažer J&T Banky Michal Semotan uvedl, že pro fond J&T Opportunity byl leden jedním z historicky nejúspěšnějších měsíců v historii. Přesto řadu pozic zároveň uzavřel a raději vyčkává s cashem. „Je doba na aktivní správu portfolia, nikoli pasivní,“ vysvětluje Michal Semotan v rozhovoru pro newstream.cz, v němž se hodně věnuje také aktuální situaci v ČEZ.

Přečíst článek

Čtyři procenta nejsou čtyři procenta

Podle odborníků investoři Stejný výnos u různých fondů může vypadat jinak, právě díky poplatkům. Čtyři procenta ročně po dobu dvaceti let u fondu s poplatkem 0,9 procenta ročně znamenají zisk 184 procenta, u fondu s poplatkem 0,2 procenta by to ale bylo téměř 211 procent.

V poslední době se začaly objevovat hybridní přístupy. Tedy aktivní správa fondů za pomoci ETF fondů, o kterou se snaží i Robinson. Výhodou tohoto přístupu je, že umožňuje jakousi aktivní správu za pomoci pasivních fondů. Tím může fond docílit nižších poplatků pro investory.

Expert: Teplá zima zadělala na oblevu na realitním trhu

Nejen současná ekonomika, ale dokonce i samotné počasí podle expertů ovlivňuje realitní trh v České republice. Díky vyšším teplotám celá situace nyní vypadá o něco optimističtěji než ještě vloni na podzim. Bude to ale stačit na tuzemský zamrzlý realitní trh? Rozmrzne už letos? Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše je zatím ve hře stále více faktorů, které ovlivní další vývoj. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Přečíst článek
Ministerstvo financí

Lukáš Kovanda: Stát prodělal miliardy na protiinflačních dluhopisech, někteří si tím naplnili kapsy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme