Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další oběť pádu burzy FTX. Zkrachovala kryptopůjčovna Genesis Global, dluží miliardy

kryptoměny
Pixabay
 ČTK

Společnost Genesis Global Holdco, která půjčuje kryptoměny, ve čtvrtek vyhlásila ve Spojených státech bankrot. Jde zatím o poslední firmu, která zkrachovala v důsledku pádu velké kryptoměnové burzy FTX a loňské krize na trhu s digitálními aktivy. Firma dluží miliardy dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Společnost a její dceřiné společnosti Genesis Global Capital a Genesis Asia Pacific podaly u amerického soudu žádost o ochranu před věřiteli. Genesis Global Capital uvedla, že má aktiva i závazky v rozmezí jedna až deset miliard dolarů (až zhruba 221 miliard korun). Počet svých věřitelů odhaduje na 100 tisíc. Úhrn pěti desítek nejvyšších nezajištěných pohledávek činí asi 3,4 miliardy dolarů.

Potíže měla již od listopadu

Genesis Global Capital, jeden z největších poskytovatelů kryptopůjček, loni v polovině listopadu po krachu FTX zastavila výběry. Její mateřská společnost Digital Currency Group (DCG) vedla kvůli nedostatku hotovosti důvěrná jednání s různými skupinami věřitelů. Varovala, že pokud se jí nepodaří získat finanční prostředky, nevylučuje bankrot. DCG se ocitla pod finančním tlakem po pádu hedgeového fondu Three Arrows Capital loni v červnu.

Crypto.com Arena je multifunkční aréna v americkém městě Los Angeles.

Burza Crypto.com a další propouštějí. Panují obavy o jejich solventnosti

Kryptoburza Crypto.com oznámila, že sníží svou pracovní sílu zhruba o 20 procent. Odvětví kryptoměn se od loňského krachu společnosti FTX potýká s problémy. Panují obavy ohledně rezerv a solventnosti firem z tohoto sektoru, připomněl zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Firma Genesis Global Trading a další divize DCG, které se zabývají obchodováním s kryptoaktivy a jejich úschovou, nejsou součástí návrhu na konkurz.

Dlužníkem firmy byla i Alameda Research spojená s FTX

Společnost Genesis Global Holdco zprostředkovávala digitální aktiva pro finanční instituce, jako jsou hedgeové fondy a správci aktiv. Na konci loňského třetího čtvrtletí měla podle svých internetových stránek téměř tři miliardy dolarů aktivních úvěrů, což je o 11,1 miliardy dolarů méně než o rok dříve. V loňském roce společnost Genesis poskytla úvěry v kryptoměnách v hodnotě 130,6 miliardy dolarů a zobchodovala aktiva v hodnotě 116,5 miliardy dolarů.

Bitcoin, ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Masakr na kryptotrzích pokračuje. Hrozí krachy velkých hráčů

Pro trh kryptoměn může pád burzy FTX představovat stejný okamžik jako pro svět tradičních investic krach Lehman Brothers. Může dojít ke zhroucení celého systému připomínajícího pověstný domeček z karet. Kdo přežije a u koho je krach již téměř nevyhnutelný?

Přečíst článek

Dvěma největšími dlužníky Genesis byly hedgeový fond Three Arrows Capital a Alameda Research, obchodní společnost úzce spojená s FTX, uvedl zdroj agentury Reuters. Obě zmíněné firmy jsou v konkurzním řízení.

Krach úvěrové divize dopadá mimo jiní na situaci kryptoměnové burzy Gemini Trust, která také už dříve pozastavila výběry. Gemini ve spolupráci s Genesis nabízela produkt kryptopůjček s názvem Earn a tvrdí, že jí Genesis v souvislosti s tímto produktem dluží 900 milionů dolarů (bezmála 20 miliard korun). Vedení Gemini hrozí žalobou.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) minulý týden uvedla, že obvinila firmy Genesis a Gemini z nezákonného prodeje cenných papírů stovkám tisíc investorů prostřednictvím jejich programu kryptopůjček.

Bitcoin si oproti listopadovému pádu burzy FTX polepšil o dvě třetiny

Znovuzrození bitcoinu? Oproti listopadovému pádu burzy FTX si polepšil o dvě třetiny

Největší kryptoměna bitcoin dnes vystoupala nad úroveň 21 tisíc dolarů (přes 465 tisíc korun). Kryptoměna posiluje díky optimismu, že inflace ve Spojených státech dosáhla vrcholu a bitcoin svého dna, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Zkrachovalá kryptoburza FTX žaluje Bankmana-Frieda a chce zpět stovky milionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme