Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

bankovnictví - informace o tématu

Čína dál podpoří ekonomiku, umožní bankám držet v rezervách méně deviz

Čína se snaží nakopnout ekonomiku. Umožní bankám držet v rezervách méně deviz

Čína se snaží více podpořit svou ekonomiku, jejíž oživení po pandemii je pořád slabé. Mezi investory totiž převládají obavy o další vývoj hospodářství. Čínská centrální banka (PBOC) proto letos poprvé snížila objem devizových vkladů, které musejí banky držet v rezervách. Rozhodnutí přišlo krátce poté, co úřady oznámily nové stimuly pro sektor nemovitostí a představily plány na rozšíření daňových úlev pro rodiny s dětmi, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Skupina Partners získala bankovní licenci, vznikne čtvrtá největší síť poboček v Česku

Přečíst článek

Další turbulence pro americký trh? Agentura Fitch varuje před snížením ratingu desítek bank, včetně těch největších

Přečíst článek
ČSOB

Čistý zisk skupiny ČSOB klesl na 9,5 miliardy korun

Čistý zisk skupiny ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, v prvním pololetí klesl o šest procent na 9,5 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou stoupl o 19 procent na 341 miliard korun. Zisky vesměs klesaly i ostatním velkým bankám.

Přečíst článek
ČSOB

Belgická skupina KBC, majitel ČSOB, zvýšila meziročně zisk. Dařilo se jí i v Česku

Belgická finanční skupina KBC zvýšila ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání čistý zisk na 966 milionů eur (23,4 miliardy korun) z 887 milionů eur před rokem. Přispěl k tomu zejména růst čistých úrokových příjmů. V České republice zisk vzrostl na 276 milionů z 244 milionů eur ve stejném období loni, uvedla KBC, která je mimo jiné vlastníkem ČSOB.

Přečíst článek
Italská vláda po propadu cen akcií bank mírní podmínky výběru daně

Italská vláda mírní podmínky výběru daně, tamní banky postupně umazávají ztráty

Akcie italských bank umazávaly vysoké ztráty, které zaznamenaly v úterý po překvapivém oznámení vlády, že letos jednorázově zavede 40procentní daň z mimořádných zisků bank. Řím se snaží uklidnit nervozitu, kterou svým oznámením vyvolal, argumentuje přitom nutností zachovat finanční stabilitu.

Přečíst článek
Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě

Sberbank se navzdory sankcím daří, banka vykázala ve druhém čtvrtletí rekordní zisk

Největší ruská banka Sberbank měla ve druhém čtvrtletí podle mezinárodních účetních standardů rekordní zisk 380,3 miliardy rublů (89,5 miliardy korun). Přispěl k tomu nárůst objemu úvěrů a zlepšení marží. Banka dále zlepšila svůj odhad růstu ruské ekonomiky v letošním roce na přibližně 1,8 procenta, v předchozí prognóze počítala se stagnací hospodářství.

Přečíst článek
Hacker (ilustrační foto)

ČNB: Počet útoků na on-line bankovnictví roste

Počet útoků v on-line bankovnictví v posledních letech několikanásobně narostl a stejně tak se zvyšuje i důmyslnost podvodů. Kriminalita páchaná v kyberprostoru za loňský rok představovala přes deset procent registrované kriminality v ČR. Cílovou skupinou útoků byla veřejnost včetně zranitelných skupin spotřebitelů. Útočníci používají hlavně podvodné telefonáty, takzvaný vishing, nebo podvržené odkazy v chatovacích aplikacích, textových zprávách nebo e-mailech, takzvaný phishing. Uvádí to Česká národní banka v pravidelné Zprávě o výkonu dohledu nad finančním trhem za loňský rok.

Přečíst článek
Credit Suisse (ilustrační foto)

Kauza Credit Suisse pokračuje. Švýcarský svaz na ochranu investorů chystá žalobu

Švýcarský svaz na ochranu investorů hodlá podat žalobu, ve které bude požadovat odškodné pro akcionáře švýcarské banky Credit Suisse v souvislosti s jejím převzetím domácím konkurentem UBS.

Přečíst článek
JP Morgan

Americká banka JPMorgan zvýšila zisk o 67 procent, vyšší zisk má i Wells Fargo

Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 67 procent na 14,47 miliardy dolarů (zhruba 307 miliard korun). Vydělala více na úrocích z úvěrů a těžila z převzetí banky First Republic. Největší americká banka to uvedla ve svém sdělení. Vyšší zisk má díky příjmům z úroků i konkurenční banka Wells Fargo, zatímco zisk banky Citigroup kvůli slabší obchodní činnosti klesl. Hospodářské výsledky největších amerických bank zahajují výsledkovou sezonu pro druhý kvartál.

Přečíst článek
Jan Vančura z Trinity Bank

Jan Vančura z Trinity Bank: Inflace znehodnocuje majetek obcí. Řešení existuje

Nejen finanční ředitelé ve firmách, ale už i ekonomové, starostové a primátoři obcí a měst řeší, jak zabránit inflačnímu znehodnocování majetku. A stojí před rozhodnutím, jak s penězi třeba i krátkodobě naložit, aby snížili dopady dvouciferné inflace na prostředky obce. „Zjednodušeně řečeno, trh se proměnil od pasivního přístupu, kdy volné finanční prostředky ležely na účtech, k aktivním krokům, které eliminují ztrátu hodnoty volných finančních prostředků,“ komentuje změny na trhu depozitního institucionální bankovnictví v rozhovoru pro newstream.cz Jan Vančura z Trinity Bank.

Přečíst článek
Logo Sberbanky na její pobočce v Moskvě

Sberbank se definitivně stáhla z evropského trhu, poslední část koupil rakouský podnikatel

Ruská Sberbank dokončila prodej své rakouské dceřiné společnosti. Koupila ji firma, kterou ovládá podnikatel Stefan Zöchling. Největší ruská banka se tak definitivně stáhla z evropského bankovního trhu. Informovala o tom agentura Reuters. Banka odmítla zveřejnit cenu transakce a uvedla, že získala všechna potřebná povolení regulačních orgánů. Sberbank se po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru stala terčem rozsáhlých sankcí.

Přečíst článek

Éra Credit Suisse končí vyřazením akcií banky z burzy

Největší bankovní fúze od finanční krize před 15 lety je dokončena. Největší švýcarská banka UBS uzavírá převzetí konkurenční Credit Suisse (CS). Dnes to nechala zveřejnit v otevřeném dopise v několika místních novinách.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Reklama
Reklama
Doporučujeme