Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

bankovnictví - informace o tématu

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Švýcarští regulátoři si přejí, aby se Credit Suisse spojila s UBS. Ve hře jsou však další zájemci

Švýcarská banka UBS žádá švýcarskou vládu o podporu v případě koupě upadajícího konkurenta Credit Suisse, informovala agentura Bloomberg. Obě největší švýcarské banky o víkendu o možnosti odděleně jednají, UBS má podle listu Financial Times (FT) zájem o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři. UBS a Credit Suisse dnes odmítly situaci komentovat. S konkurenční nabídkou na převzetí Credit Suisse dnes podle zdrojů FT přišla i americká společnost BlackRock.

Přečíst článek
Největší švýcarská banka UBS

Lukáš Kovanda: Je třeba se v Česku bát o úspory? Švýcaři jednají o nouzovém spojení dvou tamních největších bank

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Strach z pádu největší švýcarské banky Credit Suisse potápí i českou korunu

Přečíst článek
JPMorgan Chase, sídlo

JPMorgan a Bank of America zvýšily zisky. Citigroup prodělala 2,5 miliardy

Největší americká banka JPMorgan Chase v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o šest procent na 11 miliard dolarů (zhruba 245 miliard korun). Zisk jejího předního konkurenta Bank of America vzrostl o dvě procenta na 6,9 miliardy dolarů (153 miliard korun), zatímco bance Citigroup zisk o 21 procent klesl a činil 2,5 miliardy dolarů (55 miliard korun). Oznámily firmy.

Přečíst článek

Síť sdílených bankomatů se rozšiřuje o dvě další banky

KB, Moneta a nově UniCredit a Air Bank sdílením bankomatů šetří náklady klientů - i ty vlastní.

Přečíst článek
Banky počítají zisky

Spořitelně i Komerční bance vyrostly díky ČNB zisky o desítky procent. Zveřejnily je v den schvalování windfall tax

České spořitelně i Komerční bance razantně rostou zisky. Může za to skutečně jen růst sazeb České národní banky, kvůli čemuž na banky chce uvalit windfall tax?

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne. Všichni si platově polepší o 20 procent

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne, všichni si letos automaticky platově polepší o zhruba 20 procent. Lidé by se jimi měli inspirovat a dojednat si k pracovní smlouvě inflační doložku – je to nejlepší zbraň proti inflaci.

Přečíst článek
ČSOB

Zisk ČSOB stoupl o polovinu. Za pololetí banka vydělala deset miliard

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl meziročně o 52 procent na 10,1 miliardy korun. Objem aktiv pod správou jí vzrostl o šest procent na 286 miliard korun. Výrazný růst zisku v pololetí zaznamenaly také další velké banky působící v ČR.

Přečíst článek
Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin zakázal zahraničním investorům prodat podíly v energetických projektech a bankách

Rusko zakázalo společnostem ze zemí, které Moskva označuje jako nikoli přátelské, do konce roku prodávat podíly v klíčových energetických projektech a bankách. Vyplývá to ze zveřejněného dekretu podepsaného prezidentem Vladimirem Putinem, na který upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek
Sberbank

Dobrá zpráva pro věřitele české Sberbanky. Na její majetek se protiruské sankce nevztahují

Majetek české banky Sberbank CZ podle Finančního analytického úřadu (FAÚ) nepodléhá protiruským sankcím. Na svém webu to uvedla Sberbank, která zveřejnila také stanovisko FAÚ. Na zprávu upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Končí éra „jestřábí“ ČNB. Na podzim ale může být vše jinak

Jestřábi Marek Mora a Tomáš Holub zůstali v menšině. Noví členové bankovní rady se přiklonili k holubičí rétorice svého guvernéra.

Přečíst článek
HSBC

Britské banky vyplatí tisícové bonusy. Pomáhají zaměstnancům přežít inflaci

Jednorázový bonus 1500 liber přidá k srpnové výplatě britská HSBC. Snaží se tak svým níže postaveným zaměstnancům pomoci překonat razantní nárůst cen, který se v Británii blíží deseti procentům, uvádí agentura Bloomberg.

Přečíst článek
HSBC

HSBC končí v Rusku. Za minutu dvanáct stihla prodat tamní aktivity Expobank

Britská banka HSBC prodá své aktivity v Rusku místní bance Expobank, která podniká i v České republice. Dohodu podepsala těsně předtím, než Moskva oznámila záměr takové transakce blokovat jako odvetu za sankce uvalené Západem na její bankovní domy. Největší britská banka to uvedla v e-mailu agentuře Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ lidí zatkla německá policie při pátečních střetech, které doprovázely propalestinskou demonstraci a pokus zřídit protestní stanový tábor ve vládní čtvrti v Berlíně. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na policii. Demonstranti mimo jiné požadují, aby Německo přestalo podporovat Izrael ve válce proti palestinskému hnutí Hamás.
Australská těžařská společnost BHP Group zvažuje, že 📈 vylepší nabídku na převzetí svého britského rivala Anglo American. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. BHP tento týden za Anglo American nabídla 31,1 miliardy liber (zhruba 913 miliard korun), britský podnik ale nabídku odmítl jako nedostatečnou. Spojením firem by vznikl největší producent mědi na světě.
Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon 👎 zhoršovat. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj to dnes uvedl s tím, že o této skutečnosti informoval také západní spojence na virtuálním zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Ruská armáda mezitím oznámila, že dobyla dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhla průlomu v ukrajinské obraně.
Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu 👨 Martina Chlumského. Chlumský organizaci dočasně vedl již od březnové rezignace Hany Moučkové v souvislosti s mnohamilionovým podvodem. Byl jediným kandidátem na pozici starosty. 
Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo  nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Navalnyj v Rusku patřil k nejostřejším Putinovým kritikům.  Číst více
Tisíce lidí z celého Španělska dnes zamířily do Madridu na manifestaci na  podporu premiéra Pedra Sáncheze. Ten ve středu oznámil, že zvažuje rezignaci v souvislosti s vyšetřováním možného střetu zájmů své manželky. Informovala o tom agentura Reuters.
Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné 📜 sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.
Itálie si dnes předvolala ruského velvyslance v reakci na oznámení Moskvy, že ruskou pobočku firmy Ariston Thermo Group nyní převezme dceřiná společnost ruského 🏭 plynárenského podniku Gazprom. S odkazem na sdělení šéfa italské diplomacie Antonia Tajaniho to uvedla agentura AFP.
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme