Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

bankovnictví - informace o tématu

Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl vyšší, než očekávala ČNB

Trinity Bank zvyšuje sazbu na svém spořicím účtu na 6,30 procenta

Česká národní banka podruhé snížila sazby, takže úroky na spořicích účtech budou obecně klesat. Přesto tuzemská Trinity Bank spořicí sazby zvýšila, a to na svých historicky rekordních 6,30 procenta.

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Česká exportní banka vykázala nejvyšší zisk od svého vzniku v roce 1995

Česká exportní banka (ČEB) loni meziročně zdvojnásobila zisk před zdaněním z 530 milionů korun v roce 2022 na více než jednu miliardu korun. Je to nejvyšší zisk ČEB od jejího vzniku v roce 1995. Podle předběžných výsledků poskytla loni vývozcům a investorům expandujícím do zahraničí úvěry a záruky v objemu 6,8 miliardy korun, což je meziroční růst o 40 procent.

Přečíst článek
Hacker (ilustrační foto)

Muži chtějí vydělat, ženy románek. Kyberpodvodníci jsou stále rafinovanější, říká policejní expert

Kyberpodvodům nyní kralují „výhodné investice“ s vidinou rychlého a bezpracného zbohatnutí. Častěji se podle policejních statistik na takové lákadlo chytí muži, kteří jsou ochotni přesvědčivým podvodníkům poslat i stovky tisíc korun. Ženy zase naletí na „záchranné mise" vojáků, lékařů nebo podlehnou „zamilovaným“ cizincům, kteří se údajně ocitli v nesnázích a potřebují poslat peníze na záchranu. Vloni se tak počet útoků meziročně už ztrojnásobil a celkové škody z kyberpodvodů se v Česku vyšplhaly na částku 1,3 miliardy korun. Jediným lékem, který proti kyberpodvodům pomáhá, je vzdělávání a informovanost klientů, řekla výkonná ředitelka České bankovní asociace (ČBA) Monika Zahálková.

Přečíst článek
Sídlo banky Goldman Sachs v New Yorku

Banka Goldman Sachs ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o 51 procent

Americká banka Goldman Sachs ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o 51 procent na 2,01 miliardy dolarů (45,6 miliardy korun). Překonala tak očekávání, a to díky obchodování s akciemi, které těžilo z oživení na trzích a vykázalo třikrát lepší výsledek, než odhadovali analytici.

Přečíst článek
video

Jsem osoba ukotvená v číslech, říká v pořadu Značka: Osobně bankéřka Helena Horská

Rozhodující roli v sebeprezentaci přebírají sociální sítě. Jsou na nich aktivní všichni - od politiků, bankéřů, po herce a zpěváky. I známá ekonomika Helena Horská z Raiffeisenbank našla cestu na sociální sítě. „Nejvíce mi vyhovuje zkratkovitý Twitter, nejsem žádný literát a ráda se vyjadřuji strukturovaně,“ říká ekonomka v rozhovoru s Katarínou Krajčovičovou v pořadu o osobním brandu Značka: Osobně.

Přečíst článek
Komerční banka

Mastercard Bankou roku je podruhé Komerční banka, pojišťovnu vyhrála Kooperativa

Tři největší české banky ovládly první tři příčky tradičního sektorového ocenění. Kategorii Banka zákazníků zvítězila Air Bank. Její šéf Michal Strcula byl navíc dvacetičlennou porotou vybrán jako Bankéř roku.  Pojišťovákem roku je Martin Diviš z Kooperativy.

Přečíst článek
O aktivity Home Creditu ve Vietnamu je zájem

O aktivity Home Creditu ve Vietnamu je zájem. Do finálních vyjednávání míří i největší thajské banky

Největší thajské banky Kasikornbank Pcl a SCB X Pcl a KB Kookmin Bank, divize jihokorejské KB Financial Group, se dostaly do finální fáze jednání o koupi aktivit poskytovatele spotřebitelských úvěrů Home Credit ve Vietnamu, uvedla agentura Bloomberg. Hodnota transakce by mohla činit přibližně 700 milionů dolarů, zhruba 16,2 miliardy korun. Home Credit chce najít kupce pro svá vietnamská aktiva do konce letošního roku.

Přečíst článek
UBS měla za kvartál ztrátu 785 milionů dolarů kvůli nákladům na převzetí Credit Suisse

Převzetí Credit Suisse zabolelo. Banka UBS vykázala ztrátu 785 milionů dolarů

Největší švýcarská banka UBS vykázala za třetí čtvrtletí ztrátu 785 milionů dolarů, tedy 18 miliard korun. Mohou za to náklady 2,1 miliardy dolarů spojené s převzetím konkurenční Credit Suisse, které banka zaúčtovala. Analytici v průzkumu UBS očekávali ztrátu 444 milionů dolarů. Bez zahrnutí dopadu spojeného s převzetím vykázala UBS základní zisk 844 milionů dolarů.

Přečíst článek
Moneta Money Bank

Čistý zisk Monety meziročně klesl o 3,7 procenta na čtyři miliardy

Čistý zisk Monety Money Bank za první tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 3,7 procenta na čtyři miliardy korun. Provozní výnosy dosáhly 9,1 miliardy korun, meziročně se téměř nezměnily. Na podobné úrovni zůstaly i provozní náklady, také letos do září činily 4,2 miliardy korun.

Přečíst článek
UniCredit banka

Bance UniCredit v Česku a na Slovensku meziročně stoupl zisk na 8,5 miliardy

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 8,5 miliardy korun (347 milionů eur). Představuje to meziroční zvýšení o 25,2 procenta.

Přečíst článek
JP Morgan a Wells Fargo meziročně zvýšily zisk

Velké americké banky zbohatly. Těžily z růstu úrokových výnosů

Americká investiční banka JP Morgan Chase & Co. ve třetím čtvrtletí zvýšila zisk na 13,15 miliardy dolarů (308 miliard korun) z 9,74 miliardy ve stejném období loni. Těžila z vyšších úrokových sazeb, které zvedly její příjmy z úvěrů. Vyšší zisk vykázala za třetí kvartál i konkurenční banka Wells Fargo.

Přečíst článek
Reklama

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme