Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Nejistota na trzích přetrvává, banky hlásí dobré výsledky

Londýnská burza, ilustrační foto
ČTK/AP
Kryštof Míšek

Akciové trhy se v uplynulém týdnu pohybovaly do strany. Na tomto faktu nezměnila nic ani čísla o inflaci v USA. Americký hlavní index S&P 500 se se stále nachází kolem úrovní 4150 bodů. Pro výraznější impulz bude potřeba pozitivní zpráva nebo událost, přicházející zprávy z ekonomiky jsou přitom spíše negativní.

Reklama

V úterý byla zveřejněna podstatná čísla o vývoji cenové hladiny v USA. Meziroční inflace měřená indexem spotřebitelských cen v březnu poklesla již devátý měsíc v řadě. A poprvé od září 2020 se meziměsíčně snížily ceny potravin. Za 12 měsíců do konce března ceny vzrostly o pět procent, což je méně než šest procent v únoru. Meziroční index spotřebitelských cen se propadl na nejnižší úroveň od května 2021, k čemuž přispělo meziroční srovnání s obdobím, kdy ceny potravin a energií prudce vzrostly v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Tesla zlevnila auta i v Evropě, Singapuru a v Izraeli. Platí to i pro Model Y.

Nejenom USA, Tesla zlevnila auta i v Evropě, Singapuru a v Izraeli

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny svých aut v Evropě, Izraeli a Singapuru. Před týdnem firma zlevnila auta ve Spojených státech, od ledna už popáté. Díky slevám Tesla v prvním čtvrtletí zvýšila odbyt o čtyři procenta, investoři se ale obávají o ziskové marže, které jsou vysoko nad průměrem odvětví. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Přečíst článek

Přesto CPI vykázal určité ochlazení na měsíční bázi. Index, který měří změny cen koše zboží v čase, oproti únoru vzrostl o 0,1 procenta oproti předchozímu zvýšení o 0,4 procenta. Hodně pak potěšila data PPI v průmyslu, růst cen výrobců minulý měsíc zpomalil na meziroční tempo 4,6 procenta, což je výrazně méně než směrem dolů revidovaných 5,7 procenta v lednu.

Únorové ceny klesly o 0,1 procenta poté, co v lednu vzrostly o sestupně revidovaných 0,3 procenta. Výše uvedená data nahrávají příběhu o postupně snižujících inflačních očekáváních v americké ekonomice. Přesto bych očekával určité zrychlení inflačních tlaků v následujícím období. Nabídkový šok způsobený ze strany členů kartelu OPEC+ (růst cen ropy o více než pět procent) se jistě nakonec propíše do vývoje cen obecně. Fed za této situace zcela určitě sáhne pouze k zvýšení sazeb o 25 bazických bodů a nebudu již chtít přílišně ekonomiku škrtit.

Buffett: Krize není u konce

Hlavní představitel Berkshire Hathaway a miliardář Warren Buffett se domnívá, že nedávná bankovní krize, v jejímž čele stál rychlý pád bank Silicon Valley Bank a Signature Bank, ještě není u konce. "Krachy bank ještě neskončily," řekl věštec z Omahy ve středečním rozhovoru. Dvaadevadesátiletý miliardář však poznamenal, že spotřebitelé by se neměli obávat o své úspory poté, co regulátoři z Federálního rezervního systému, FDIC a ministerstva financí minulý měsíc využili "výjimku systémového rizika" a podpořili všechny vkladatele zkrachovalých amerických bank.

Systém pojištění vkladů FDIC funguje již od Velké krize v 30. letech minulého století právě kvůli tehdejšímu runu na banky. Úrokové riziko dosáhne svého vrcholu pravděpodobně určitou dobu po posledním zvýšení sazeb centrálními bankami, poté by se situace v sektoru menších bank mohla trochu zklidnit.

Banky vykoply výsledkovou sezonu

Začalo období zveřejňování hospodářských čísel za 1. čtvrtletí letošního roku. Mezi prvními byly americké banky J. P. Morgan a Citigroup. J. P. Morgan uvedla, že zisk za první tři měsíce roku vzrostl o 52 procent na 12,62 miliardy dolarů, tedy 4,10 dolaru na akcii. Tato částka zahrnuje ztráty z cenných papírů ve výši 868 milionů dolarů; vyloučení těchto ztrát zvyšuje zisk o 22 centů na akcii, což znamená upravený zisk ve výši 4,32 dolaru na akcii. Banka potvrdila silný čistý úrokový výnos a z mého pohledu je stále na současných cenách velmi atraktivní pro dlouhodobé investory.

Rovněž Citigroup vykázala solidní výsledky. Banka za dané čtvrtletí vytvořila zisk 2,19 dolaru na akcii.Výnosy z osobního bankovnictví meziročně vzrostly o 18 procent, což odráží vyšší úrokové sazby. Výnosy z trhů s pevným výnosem meziročně vzrostly o čtyři procenta, což však bylo kompenzováno poklesem v investičním bankovnictví a na akciových trzích. Výkonnost akcií Citigroup od Finanční krize z let 2008 – 2009 je spíše zklamáním a neodráží zlepšení na úrovni klíčových ukazatelů hospodaření.

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme