Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

automobilový průmysl - informace o tématu

Továrna na výrobu součástek Volkswagen v Salzgitteru.

Gigafactory u Plzně nebude. Volkswagen projekt v Líních zavrhl

Projekt gigafactory Volkswagenu v Líních u Plzně je u ledu, nejméně do roku 2025. Německý automobilový gigant nevidí v tuto chvíli důvod pokračovat v jednáních o výstavbě další evropské gigafactory. Český automobilový průmysl bez gigafactory čeká temná budoucnost, v ohrožení jsou desítky tisíc pracovních míst. Ministr Síkela situaci klidní, že Česko má ještě pár želízek v ohni.

Přečíst článek
Výroby v gigafactory VW

O projektu gigafactory u Plzně se rozhodne do konce roku. I bez Volkswagenu

Čas, po který může Česko jednat s automobilkou Volkswagen o umístění továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory, na Plzeňsku, se blíží ke konci. Po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je třeba, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo soustředit na další strategické projekty.

Přečíst článek
Továrna na výrobu součástek Volkswagen v Salzgitteru.

Volkswagen a Umicore postaví v Polsku závod na výrobu komponent pro baterie

V Polsku se budou vyrábět komponenty baterií pro elektromobily Volkswagen. Nová továrna v polské Nise se má rozjet už v roce 2025, zatímco projekt gigafactory v Líních u Plzně zatím zůstává jen na papíře.

Přečíst článek

Strach Tesly z čínských aut roste. Razantně zlevňuje, ale jen někde

Čínští výrobci levných elektromobilů přidělávají starost nejbohatšímu muži na planetě Elonu Muskovi. Šéf automobilky Tesla proto nařídil jít s cenou vybraných modelů dolů. Model 3 a Model Y výrazně zlevňují, zatím ale jen v ve Spojených státech.

Přečíst článek
Nejméně 20 milionů vozů GM má zřejmě vadné airbagy

Řidičům hrozí nebezpečí. Po planetě jezdí desítky milionů automobilů s vadnými airbagy

Nejméně 20 milionů vozů automobilky General Motors je vybaveno vadnými airbagy a měly by být svolány ke kontrole, než se zraní nebo zabije více lidí. Uvedl to list The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. Celkem může být vadných až 52 milionů airbagů, které použily také jiné automobilky.

Přečíst článek
Studenti z ETH Zurich a Lucerne University ve Švýcarsku postavili elektromobil, který umí zrychlit více než gepard a vůz formule 1. Z nuly na sto zrychlí pod vteřinu.

VIDEO: Nový světový rekord. Nejrychlejší elektromobil má lepší start než gepard i vůz formule 1

Studenti ETH Zurich a University of Lucerne postavili elektromobil, který má zrychlení větší než gepard či vozy formule 1. Překonali tak světový rekord a byli zapsání do Guinnessovy knihy. Jak vypadaly přípravy i samotná jízda, na to se podívejte níže ve fotogalerii a v oficiálním videu tvůrců monopostu.

Přečíst článek
Nenáviděná emisní norma Euro 7 dostala zelenou. Ale je mírnější

Nenáviděná emisní norma Euro 7 dostala v EU zelenou. Ale je mírnější

Ministři Evropské unie zodpovědní za konkurenceschopnost schválili novou emisní normu Euro 7. Na sociální síti X to oznámil český ministr dopravy Martin Kupka, který vyjednaný kompromis označil za velký úspěch.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v českou ekonomiku spadla nejníže od covidu. Důvěra v průmyslu je nejnižší od roku 2009, od světové finanční krize, nebereme-li v potaz tři kritické covidové měsíce duben až červen 2020. Klesá ovšem opět i důvěra spotřebitelů. Na spotřebitele zřejmě dolehla tíseň průmyslníků, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Návrat k pesimismu. Autoprůmysl srazil důvěru v českou ekonomiku, klesla podruhé za sebou

Návrat k pesimismu. Autoprůmysl srazil důvěru v českou ekonomiku, klesla podruhé za sebou

Problémy v automobilovém průmyslu způsobené odstávkami výroby byly hlavním důvodem, proč v září klesla důvěra v českou ekonomiku, a to jak spotřebitelů, tak podnikatelů.

Přečíst článek
Kia chce čelit cenové válce nejmenším, elektrickým jednomístným autem. No, autem - to je možná silné slovo

FOTOGALERIE: Kia čelí cenové válce elektrickým jednomístným autem. No, autem - možná silné slovo

Cenová válka v automobilové velmoci Jižní Koreji přiměla tamní automobilku oprášit dřívější, ovšem tehdy nepříliš úspěšný model elektrického miniauta Ray. Cena vozítka, které se bude prodávat i v jednosedadlové verzi, bude začínat na 20 tisících dolarech, uvedla agentura Bloomberg. Podívejte se ve fotogalerii níže.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Analytik: EU zaostává za Čínou v otázce elektromobility

Autoprůmysl v Česku i Evropě už by se podle analytika České spořitelny Tomáše Kozelského neměl ohlížet do předkrizového období před pandemií covidu, ale překonávat nové problémy a výzvy. Loni byla výroba aut v Evropské unii stále hluboko pod předcovidovou úrovní a ani letos se k ní nepřiblíží. Automobilky musí řešit výzvy elektromobility, proměny energetiky a kolísání cen a také mimořádně rychlý nástup Číny a jejích elektroaut na evropský trh, řekl dnes na brněnské konferenci o vývoji automobilového průmyslu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Google rozdal vyhazov 👋 28 zaměstnancům, kteří okupovali kancelář šéfa na protest proti vojenskému kontraktu, který Google spolu s Amazonem uzavřely s izraelskou vládou, píše BBC. Projekt Nimbus v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (28,4 miliardy korun) poskytuje izraelské vládě a armádě  infrastrukturu pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme