
Čínská cla na brandy z EU otřásla regionem Cognac
MoneyFrancouzští producenti koňaku zaplakali loni nad výdělkem. Kvůli odvetným clům Číny na evropskou brandy se jejich export skokově propadl.
Francouzští producenti koňaku zaplakali loni nad výdělkem. Kvůli odvetným clům Číny na evropskou brandy se jejich export skokově propadl.
Rodinný pivovar Bernard v Humpolci vloni vystavil 419 tisíc hektolitrů piva, což bylo nejvíc za 33 let jeho existence. V meziročním porovnání zvýšil produkci o 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které poskytl mluvčí pivovaru Radek Tulis. Víc než pětina piva byla na export.
Léto je nenávratně za námi a v Česku se teploty již dostávají k bodu mrazu. Sluneční paprsky a příjemnou atmosféru si ovšem můžeme stále dopřát, a to i díky míchaným drinkům, které nám dokáží zprostředkovat chutě letních měsíců. Jasnou volbou pro všechny, kteří hledají to nejlepší, je The Monkey Bar Prague, který drinky nabízí v útulné celoroční zahrádce, jen kousek od Václavského náměstí. A sází i na aktuální světové trendy na poli míchaných nápojů. Pojďme se společně podívat na některé z těch, které v kvalitním baru nesmí letos chybět.
Tmavé pivo značky Guinness ve Velké Británii zažívá renesanci. Dostalo se do hledáčku mladých konzumentů, kteří ho nakupují po litrech a fotkami s pintami v ruce plní sociální sítě. Ostrovní hospody nakonec budou muset dostávat od irského výrobce na Vánoce příděly.
I západ Čech může patřit výrobě vína. Minimálně toho šumivého. Bohemia Sekt každoročně vyprodukuje na šestnáct milionů lahví a tato čísla i obliba českých bublin postupně rostou. „V padesátých letech minulého století činila roční produkce nějakých 300 tisíc lahví. To odpovídá dnešní dvoudenní výrobě,“ říká ředitel společnosti Ondřej Beránek. Kromě základní řady vyráběné rozšířenější tankovou metodou tady pořád vzniká i sekt, který zraje v lahvích minimálně dvanáct měsíců a způsobem výroby si nezadá s proslulým šampaňským. Koneckonců kvasinky z oblasti Champagne tady používají už od poloviny minulého století.
Střešní bar v pražském hotelu Hilton Prague otevřel před více než šestnácti lety. Vyrazili jsme zjistit, zda je na pražské barové scéně stále relevantní.
Dánský pivovar Carlsberg se dohodl na prodeji svého podílu v ruském pivovaru Baltika dvěma dlouholetým vedoucím zaměstnancům Baltiky v rámci manažerského odkupu. Kromě vlastnických podílů převezmou i pozice generálního manažera a zástupce generálního manažera. Součástí dohody je také převedení vlastnických podílů Baltiky v ázerbájdžánské a kazachstánské divizi Carlsbergu na skupinu Carlsberg.
Moderátorka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá celebrity. Tentokrát pozvání do studia přijal francouzský výrobce prémiových destilátů Alexandre Gabriel.
Mistrovství České republiky sommelierů Bohemia Sekt Trophée zná vítěze. Stal se jím Martin Parýzek, reprezentant společnosti Californian Wines, který přesvědčil odbornou porotu svými výjimečnými odbornými znalostmi a praktickými dovednostmi. Martin Parýzek si odnesl tento prestižní titul již podruhé a má šanci zařadit se mezi elitu sommelierů, kteří v historii soutěže dosáhli na „hattrick“.
Vedení Prahy zakázalo takzvané pub crawls, tedy noční tahy turistů od hospody k hospodě organizované specializovanými agenturami. Návrh nařízení, která zákaz zavádí, dnes schválili městští radní. Platit začne ihned po uveřejnění ve sbírce právních předpisů. Zákaz požadovala především Praha 1, která se s problémem rušení nočního klidu hlučnými opilými turisty potýká nejvíce. Podle vyjádření společnosti Prague Pub Crawl jde pouze o populistický krok, který problém s nočním hlukem nevyřeší, ale ještě zhorší.
Rum u nás patří k nejžádanějším druhům destilátů a v posledních letech se stal doslova fenoménem. Česká rumová komunita je jedna z nejsofistikovanějších na světě. A to do té míry, že u nás hovoříme o nové rumové éře. Jejím zosobněním je značka Planteray, jejíž zakladatel, master blender a vizionář světa rumu Alexandre Gabriel opět osobně navštívil Českou republiku a představil zde novinku Planteray PXXO.