Drink jako od Ládi Hrušky. Světový hit, kde je místo prosecca obyčejné pivo

Hit letošního léta, míchaný drink Spaghett, prý naznačuje ekonomickou recesi. Je to nejlevnější koktejl, co se dá namíchat doma.
Spaghett je něco, co charakterizuje rok 2025 - tedy něco jako Labubu, ale v barech - a neporovnatelně levnější. Drink, který se míchá z piva, aperolu a citronové šťávy. Prostě, slovy legendy Ládi Hrušky, když nemáš prosseco, vrzni tam pivo. Aperol Spritz, kde je místo šumivého vína pivo.
„Po léta byl Spaghett — směs levného piva a Aperolu — známý téměř výhradně mezi lidmi z gastroprůmyslu. Nyní se ale dostává do centra pozornosti. Vzestup Spaghettu je zároveň signálem, že ekonomika balancuje na hraně katastrofy. Je totiž mnohem levnější než jiné koktejly a snadno se připraví doma — ideální volba, když cítíte tlak na peněženku,“ glosoval nový alkoholický hit Business Insider.
Je to něco podobného jako tazkvaný lipstick efekt - když se zhoršuje stav ekonomiky, lidé utrácejí za dostupný luxus, typicky rtěnky a drobnůstky z drogerie.
Spaghett spadá do kategorie takzvaných beertails, koktejlů z piva. V tradičním receptu se do něj lije pivo Miller High Life, ale prý funguje dobře s jakýmkoli světlým pivem.

Navzdory italsky znějícímu názvu je letní hit nejspíše americkým drinkem. K jeho autorství se hlásí Reed Cahill, barman z Wet City Brewery v Baltimore ve státě Maryland. Vylepšil pivo tak, že do lahve Miller High Life přidal trochu Aperolu a šťávu z citronu. „Pojmenovali jsme to Spaghett, protože je to variace na Aperol Spritz, což je elegantní italský koktejl,“ řekl před pár lety v rozhovoru PJ Sullivan, spolumajitel Wet City Brewery. Název zní jako „spaghetti“, když to řeknete dostatečně rychle, a byl inspirován postavou, posedlou marinara omáčkou, ze seriálu The Tim and Eric Awesome Show. „Mysleli jsme si, že je ten nápad při vzniku trochu legrační, ale výsledek byl skvělý – a zbytek je historie.“ Nápoj je starý zhruba čtyři roky a letos dorostl do slávy.
A ještě jedna věc, když nemáte Aperol, můžete do koktejlu dát Campari či jiný podobný hořký aperitiv. Funguje to prý stejně dobře.
Za zdmi bývalého kláštera se skrývá jedna z nejstylovějších letních teras v Praze. Restaurace Monastiq nabízí živou hudbu, sezónní koktejly i signature drinky inspirované českými osobnostmi. Vše v prostředí, kde se klid a elegance snoubí s letní uvolněností.
Recenze: Letní oáza na Malé Straně aneb Na terase v hotelu Mandarin Oriental
Enjoy
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.