Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Jan Merhaut na výpravě s Ťapáčem

Obyčejná práce: Učí děti lásce k přírodě i dřevu. Začalo to spoluprací se školkou, říká řezbář

Práci s dětmi a práci se dřevem si třicátník Honza Merhaut již dávno vybral za své životní poslání. Roky se věnuje dětskému indiánskému oddílu Ťapáč na pražském sídlišti Lužiny. Zde se děti formou her seznamují s přírodou a učí se lásce a úctě k ní.

Přečíst článek

Hon za zisky pokračuje. BP ruší plán snížení těžby ropy a plynu

Britská společnost BP ruší plán, podle kterého chtěla do roku 2030 snížit těžbu ropy a plynu. S odkazem na tři informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Nová strategie předpokládá pomalejší transformaci energetiky a také nové investice na Blízkém východě, a to v Iráku a v Kuvajtu. Šéf podniku Murray Auchincloss tyto změny oznámí zřejmě až v únoru, kdy zveřejní aktualizovanou strategii.

Přečíst článek

Český průmysl se po pěti měsících dočkal oživení

Po pěti měsících poklesu se průmyslová výroba v Česku vrátila k růstu. V srpnu se meziročně zvýšila o 1,5 procenta po červencovém snížení o 1,9 procenta. Vliv měl termín závodních dovolených v automobilkách. Přibylo také nových zakázek, jejich hodnota byla v srpnu meziročně vyšší o víc než desetinu, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), který zveřejnil i aktuální vývoj u stavební výroby a zahraničního obchodu.

Přečíst článek
Formule 1 má nového sponzora - luxusní impérium LVMH

Louis Vuitton ovládl F1. Na deset let bude hlavním partnerem místo Rolex

Přibližně miliardu dolarů má hodnotu nejnovější deal ve sponzoringu závodů Formule 1. Francouzský luxusní konglomerát LVMH se stal hlavním partnerem seriálu na následujících let, přičemž nahradil neméně slavnou značku Rolex. Podle agentury Bloomberg chce majitel LVMH sponzoring využít pro posílení značek Louis Vuitton, Moët Hennessy a TAG Heuer.

Přečíst článek
Poslední minuty před zahájením premiéry Vzkříšení

Vzkříšení. Scéna divadla Nová Spirála po více než dvaceti letech znovu ožila

Multižánrový kulturní prostor Nová Spirála, ve čtvrtek večer uvítal po více než dvaceti letech opět diváky. Novou etapu černé kruhové stavby zahájila multimediální show Vzkříšení.

Přečíst článek
Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti stoupne méně, než jak zněl původní návrh

Obchodník s energiemi Alpiq Energy loni vydělal dvě miliardy. Rok předtím byl ve ztrátě

Společnost Alpiq Energy, která se zabývá obchodem s elektřinou i plynu v Česku, se po předloňské ztrátě 466,5 milionu korun loni vrátila do čistého zisku přes dvě miliardy korun. Tržby za prodej zboží, výrobků a služeb naopak klesly o skoro o dvě třetiny na 66,5 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Přečíst článek
Ve Francii po 105 letech končí poslední výrobce akordeonů, firma Maugein

Výrobce akordeonů končí po 105 letech s výrobou, smetla jej levná čínská konkurence

Ve francouzském městě Tulle po 105 letech končí výroba akordeonů, firma Maugein přitom byla posledním řemeslným výrobcem v celé Francii. Firmu už před deseti lety před krachem na poslední chvíli zachránila investice. Do likvidace podnik podle majitelů přivedla pandemie covidu a levná konkurence z Číny, napsal dnes deník The Guardian.

Přečíst článek
Apartmánový hotel Julius v Praze

Julius Meinl Living s rezidencí v Praze uspěl. Zakládá fond pro ty, kteří se chtějí podílet na expanzi konceptu

Julius Prague je hotel, který nabízí apartmánové pokoje s vlastní kuchyní a velkými úložnými prostory. Proto je vhodný i pro dlouhodobý pobyt klientů. „K hostům stabilně patří američtí filmaři, kteří se zde ubytují na celou dobu natáčení,“ říká ke klientům ředitel rezidence Martin Švehla.

Přečíst článek
Michal Strnad, majitel holdingu Czechoslovak Group

Hotovo. Strnad dokončil největší akvizici české firmy v USA

Americká společnost Vista Outdoor se dohodla s firmou Czechoslovak Group (CSG) českého podnikatele Michala Strnada na prodeji své muniční divize Kinetic Group. Strnad za ni zaplatí přibližně 2,23 miliardy dolarů, uvádí agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Tvůrce herního hitu Assassin's Creed se pod tlakem investorů třese v základech

Čínská firma Tencent Holding a rodina Guillemotových zvažují odkup francouzského výrobce videoher Ubisoft Entertainments. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Podle nich Tencent a firma zakladatelů Ubisoftu Guillemot Brothers zvažují, jak zvýšit hodnotou výrobce hry Assassin's Creed a stabilizovat ho. Akcie firmy reagovaly na zprávu růstem o více než 30 procent.

Přečíst článek

Tisíc korun za kilometr. Bavoři vycouvali z předraženého tendru na provoz vlaků Praha – Mnichov

Bavorský objednatel dopravy Bayerische Eisenbahngesselschaft (BEG) zrušil společnou soutěž s českým ministerstvem dopravy na provoz vlaků Mnichov-Hof a Mnichov-Praha. Jako první o tom informoval server Zdopravy.cz.

Přečíst článek

News box

Soudy přestanou rozhodovat od ledna některé spory v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako 👨‍⚖️ soudci z lidu. Znovu o tom rozhodla Sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Petra Pavla. Hlava státu vetovala vládní předlohu se zdůvodněním, že zrušení laických přísedících v tak velkém rozsahu, včetně trestních kauz na okresních soudech, měl předcházet důkladnější rozbor. 
Lidé, kteří byli vážně zasaženi letošními povodněmi,  dostanou od státu mimořádnou finanční pomoc na péči o děti a na bydlení. Sněmovna to jednomyslně schválila ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném režimu. Normu nyní dostane k projednání Senát, který má o ní rovněž ve zrychleném režimu rozhodnout příští týden. O
Pražská burza 📈 posílila podeváté v řadě, dnes index PX stoupl o 0,23 procenta na 1631,26 bodu. Index dál vylepšil svá dlouholetá maxima, od minulého týdne je nejsilnější od poloviny června 2008. Vyšší byl naposledy 17. června 2008, kdy dosáhl 1633,60 bodu. Dnes se dařilo zejména energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie si připsaly přes procento a půl. Z předních emisí zdražily ještě Moneta Money Bank a pojišťovna VIG, naopak Erste Bank ztratila a cena akcií Komerční banky se oproti pondělí nezměnila. 
Americký dolar se pohybuje kolem 2,5měsíčního maxima. Investoři věří, že 🏛️ americká centrální banka (Fed) bude úrokové sazby snižovat opatrně. V napětí drží měnové trhy těsný volební souboj před listopadovou volbou prezidenta Spojených států. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, je krátce před 17:00 středoevropského letního času téměř beze změny na 104,04 bodu.
Americké úřady kvůli obvinění ze sexuálního vykořisťování zadržely někdejšího šéfa 👕 oděvní společnosti Abercrombie&Fitch Mikea Jeffriese a dva další muže. Informovala o tom agentura AP s tím, že podrobnosti nejsou prozatím dostupné. Dodala, že zadržení přišlo poté, co Jeffries čelil roky obviněním ze sexuálního zneužívání.
Irácké ozbrojené složky zabily vůdce takzvaného Islámského státu (IS) v Iráku. Spolu s ním bylo zabito osm dalších ☝ významných členů této teroristické sítě. Podle agentury AP to dnes oznámil irácký premiér Muhammad Súdání.
Starostové a Spolu ve středních Čechách podepíšou ve čtvrtek 📜 koaliční smlouvu. Stejně jako před čtyřmi lety ji zástupci koaličních uskupení stvrdí v Dienzenhoferových sadech před krajským úřadem, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
Rusko, Čína a Írán chtějí Američany před nadcházejícími prezidentskými a kongresovými volbami  rozdělit, vyloučeny nejsou ani násilnosti. Dnes to s odvoláním na nejmenovaného představitele amerických tajných služeb napsala agentura Reuters.
Americká zbrojovka Lockheed Martin, která vyrábí například ✈️ stíhačky F-35, zlepšila odhad celoročního zisku a tržeb. Lockheed Martin podobně jako jeho rivalové těží ze silné poptávky po vojenském vybavení, která je důsledkem rostoucího geopolitického napětí, uvedla agentura Reuters. Výsledky podniku bývají považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta 📈 zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme