Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Money

Kryptoměna bitcoin

Jak se vyhnout sankcím Západu? Plaťte kryptoměnami, radí ruská centrální banka

Ruská centrální banka doporučila podnikům, aby prováděly zahraniční platby prostřednictvím kryptoměn či jiných digitálních aktiv, a vyhnuly se tak sankcím, které Západ uvalil na Rusko kvůli jeho vpádu na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Přečíst článek

Eurokomisaři se opět zaměřují na Temu či Shein. Plánují uvalení cel na levné zboží

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO - Nejlepší letní spořicí účty bank začínají stále ještě pětkou

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Vsadili jste na Bidena? Možná přijdete o peníze, Češi věří Kennedymu

Televizní duel Joea Bidena a Donalda Trumpa podle tuzemských sázkových kanceláří jednoznačně potvrdil Trumpovu pozici favorita. Sázkaři navíc mnohem víc začínají sázet na další jména v Demokratické straně.

Přečíst článek
Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Veřejný dluh narůstá za Fialovy vlády zhruba stejně rychle jako za covidu

Veřejné zadlužení České republiky činilo koncem letošního března 3 332,3 miliardy korun. Nominálně se jedná o historicky vůbec nejvyšší úroveň zadlužení Česka. Na konci roku 2021 přitom činilo 2 566,7 miliardy korun. Zhruba v tom čase se vlády ujímal kabinet Petra Fialy, jehož klíčovým slibem bylo snížení zadlužení Česka, nebo alespoň snížení tempa zadlužování. Jak se tento závazek podařilo naplnit?

Přečíst článek
Inflace v eurozóně v červnu podle odhadu Eurostatu klesla na 2,5 procenta

Inflace v eurozóně klesla na 2,5 procenta, nejvyšší je v Belgii

Míra inflace v eurozóně v červnu zpomalila na 2,5 procenta z květnových 2,6 procenta, uvedl ve svém rychlém odhadu Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii tento odhad neobsahuje, nejsou v něm tedy ani data za Českou republiku.

Přečíst článek
elektroměr, elektřina

PRE od září zlevní elektřinu i plyn. Koho se to týká?

Pražská energetika (PRE) od začátku září zlevní energie téměř 700 tisícům odběratelům bez fixace. Ceny elektřiny oproti současnosti klesnou až o 20 procent, ceny plynu pak o 16 procent, uvedla Pražská energetika. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Přečíst článek

ADAX Fond firemního nástupnictví přinesl investorům mimořádné zhodnocení 22,41 procenta

ADAX Fond firemního nástupnictví SICAV uzavřel poslední hospodářský rok s vynikajícím zhodnocením pro své investory. Třída A od milionu korun dosáhla zhodnocení 15,45 procenta, třída C od 10 milionů korun vykázala zhodnocení 22,41 procenta. Fond rovněž významně navýšil objem aktiv. V následujícím období ADAX plánuje akvizice dalších společností.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Schodek státního rozpočtu poklesl. Výdaje se letos daří držet na uzdě

Státní rozpočet skončil v prvním pololetí ve schodku 178,6 miliardy korun, deficit se tak zmírnil proti květnovým 210,4 miliardy korun. Výsledek hospodaření je nejlepší v posledních pěti letech, zároveň je ale schodek pátý nejhlubší v dějinách Česka. Loni na konci června byl rozpočtový deficit 215,4 miliardy korun.

Přečíst článek
Karel Komárek

Komárkova KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard

Společnost KKCG Financing, součást skupiny KKCG, jejímž zakladatelem je druhý nejbohatší Čech Karel Komárek, dokončila emise dluhopisů v hodnotě šesti miliard korun. Emise byla původně stanovena na pět miliard, ale na základě silné poptávky investorů byla zvýšena. 

Přečíst článek
Rozhodnutí ČNB snížit sazby nemusí hned zlevnit hypotéky

Rozhodnutí ČNB snížit sazby nemusí hned zlevnit hypotéky, uvádí analytici

Rozhodnutí České národní banky snížit úrokové sazby o půl procentního bodu nemusí bezprostředně zlevnit hypotéky, shodli se analytici. Naopak úročení vkladů podle nich zřejmě klesne výrazněji. Bankovní rada ČNB v týdnu snížila základní sazbu z 5,25 procenta na 4,75 procenta. Sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku dubna 2022.

Přečíst článek
Čerpací stanice Exxon

I Warren Buffett nadále věří fosilním palivům

Když i věštec z Omahy nadále věří ropě a zemnímu plynu, zatracovat by je zatím neměli ani menší investoři. Valuace a vyplácené dividendy jsou stále atraktivní. Dvě ze šesti největších investic společnosti Berkshire Hathaway Warrena Buffetta jsou ve fosilních palivech. Berkshire drží 5,9 procenta svých investic ve společnosti Chevron a 4,9 procenta ve společnosti Occidental Petroleum.

Přečíst článek
Panama Papers

Skandál Panama Papers končí. Soud všechny propustil

Hořkou pachuť má po osmi letech konec kauzy Panama Papers. Soudu se nepodařilo shromáždit dostatek důkazů na to, aby dokázal usvědčit tři desítky obžalovaných osob. A všechny propustil. Kauza přitom vyvolala vlnu skandálů po celém světě kvůli údajnému snižování daní, či dokonce praní špinavých peněz. V Panama Papers navíc panovala jména slavných politiků, miliardářů i celebrit.

Přečíst článek

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme