Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Money

Dimon z JPMorgan: Ekonomický výhled je spíše příznivý, zůstáváme ale ostražití

Největší americké banky reportují výsledky za druhé letošní čtvrtletí. Kvartál to byl úspěšný zejména pro banku JPMorgan Chase. Přesto podle svého šéfa Jamie Dimona nepodceňuje rizika spojená se současnou geopolitickou situací.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Zdravé finance. Slíbil Fiala nesplnitelné? Detailní pohled na čísla

Přečíst článek
Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Kde tankovat cestou na Jadran? Ve Slovinsku benzín, naftu až v Chorvatsku

Pohonné hmoty na českých čerpačkách dál zdražují. Přesto Češi tankují nejlevněji z okolních zemí. Levnější benzín ale mají ve Slovinsku a naftu zase v Chorvatsku. Což se hodí vědět, pokud zrovna vyrážíte na dovolenou k Jadranu.

Přečíst článek
Bill Hwang, zakladatel padlého investičního fondu Archegos Capital Management, byl shledán vinným z podvodů.

Banky připravil o miliardy dolarů. Teď zakladatele fondu Archegos čeká trest

Zakladatel investičního fondu Archegos Capital Management Bill Hwang je podle soudu vinným z podvodů a manipulací s akciovým trhem v souvislosti s kolapsem fondu v roce 2021. Podle soudní poroty prostřednictvím pavučiny lží připravil velké investiční banky o miliardy dolarů, píše agentura AP.

Přečíst článek

Zpackaný audit a je po reputaci. PwC bude v Číně propouštět

Účetní a poradenská společnost PwC snižuje počty zaměstnanců ve všech čínských pobočkách. Důvodem je odliv firemních klientů, který v Číně snížil vyhlídky firmy na tvorbu příjmů. S odvoláním na informované zdroje to napsala agentura Bloomberg. Propuštěno má být nejméně 100 zaměstnanců z různých týmů v Pekingu, Šanghaji a dalších místech. Konečný počet v celé firmě zatím není jasný.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Michl skóruje. Inflace se v červnu vrátila na cíl ČNB

Inflace v Česku se vrací na cíl ČNB, dramaticky zlevňují potraviny jako mouka, cukr či vejce, ukazují data Českého statistického úřadu. Koruna oslabuje, neboť trh sází na to, že ČNB si pospíší se snižování svých úrokových sazeb.

Přečíst článek
Malý byt

Hypoindex: Hypotéky v létě opět nezlevnily

Průměrná sazba hypoték na počátku července nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,02 procentního bodu na 5,49 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek
Digitální občanku už uznává mnoho úřadů v ČR

Občanku v mobilu už akceptují na mnohých úřadech. A pošta stále nic

Díky digitální občance už nemusíte vždy a každému ukazovat všechny osobní informace, ale jen ty, které jsou opravdu potřeba. Výhody občanky v chytrém mobilu zatím však nyní využívá jen půl milionu Čechů. Donedávna se s ní totiž na mnoha místech prokazovat nedalo. Od 1. července ji ale už jako oficiální doklad uznává řada institucí od policie přes soudy až po katastrální či živnostenský úřad. V další fázi se má připojit i pošta a školy. Shrnujeme pro vás to nejdůležitější, co byste o digitální občance v mobilu měli vědět, abyste ji mohli bezpečně používat a na co si dát pozor.

Přečíst článek
Zemědělci dostanou od EU 77 milionů eur

EU vyčlenila finance na podporu evropských zemědělců. Kolik peněz dostanou Češi?

Evropská komise navrhla uvolnit z rezerv 77 milionů eur (přes 1,9 miliardy korun) na podporu zemědělců pěstujících ovoce, zeleninu a víno v Česku, v Rakousku a v Polsku, kteří byli nedávno postiženi nepříznivým počasím nebývalého rozsahu. Zároveň chce Komise podpořit také portugalské producenty vína. Členské státy návrh schválily.

Přečíst článek
Igor Rattaj, zakladatel společnosti TMR

Igor Rattaj: Byznysově je Česko Evropa. Slovensko spíš vesnice

Igor Rattaj dělí svůj čas i byznys mezi Česko, Slovensko a jejich sousední země. Vládce horských středisek, aquaparků a hlavní akcionář společnosti TMR je ve svých třiapadesáti letech již legendou česko-slovenského kapitalismu. Pro finanční skupinu J&T v Česku v devadesátých letech zakládal banku, je průkopníkem horského byznysu a s firmou Tatry Mountain Resorts ovládá středisko ve Špindlerově Mlýně, které je centrem české byznysové elity. Krom byznysových aktivit je zapáleným filmovým i divadelním hercem. „Česko i Slovensko jsou na stejné cestě, ale každé jinými kroky. Česko je pod větším vlivem Západu, ale ani Slovensko v žádném případě není proruská země,“ říká miliardář v rozhovoru pro magazín Newstream CLUB 4.

Přečíst článek
Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Hackeři se činí. Hodnota ukradených kryptoměn se meziročně zdvojnásobila

Hodnota kryptoměn ukradených po celém světě hackery se v letošním prvním pololetí více než zdvojnásobila na 1,38 miliardy dolarů (zhruba 32 miliard korun) z 657 milionů dolarů ve stejném období loňského roku. Přispěl k tomu výrazný nárůst cen kryptoměn, uvádí zpráva analytické společnosti TRM Labs.

Přečíst článek

Světová ekonomika v příštích letech poroste, uškodit jí může válka

Celosvětový růst ekonomiky pro období let 2024 až 2025 bude činit asi 2,8 procenta, tedy o 0,1 bodu více než v roce 2023. Vyplývá to z analýzy společnosti Allianz Trade. Rozhodujícími faktory pro pomalý růst HDP jsou podle ní válečné konflikty a nejistota spojená s volbami, které se konají v důležitých státech světa.

Přečíst článek

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme