Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Temná nálada v německém stavebnictví. V zemi se schyluje ke stávkám

V německém stavebnictví se kvůli sporu o mzdy schyluje ke stávkám
ČTK
 ČTK

V německém stavebním sektoru se schyluje ke stávkám. Zaměstnavatelé totiž odmítli přistoupit na arbitrážní rozhodnutí ohledně pracovních podmínek a zvyšování mezd. Vyjednávání se týkají zhruba 930 tisíc pracovníků, uvedla agentura DPA. Odborový svaz IG BAU už dříve oznámil, že svolá stávku, pokud zaměstnavatelé odmítnou arbitrážní rozhodnutí, které svaz přijal koncem dubna.

Reklama

Uvedené rozhodnutí by od letošního 1. května zajistilo pracovníkům zvýšení příjmu o 250 eur (6250 korun) měsíčně. Od 1. dubna příštího roku by přišlo další zvýšení, tentokrát o 4,15 procenta pro zaměstnance v západním Německu a o 4,95 procenta pro zaměstnance ve východní části země. Smlouva by platila 24 měsíců, respektive do konce března 2026.

„Domíchávače betonu budou zaparkovány po celém Německu, stěrky se odloží a bagry se postaví na parkovací místa,“ řekl předseda IG BAU Robert Feiger. Stávkovat budou podle něj velké firmy i malí řemeslníci. Přesné datum zahájení protestů Feiger dosud neuvedl.

Feiger dal najevo, že svaz už se necítí rozhodnutím arbitra vázán. Znovu proto vstoupí do stávky za svůj původní požadavek dosáhnout zvýšení měsíčního příjmu o 500 eur. Zaměstnavatelé svazů ZDB a HDB nabídli dvojí zvýšení mezd, a to o 3,3 procenta na letošní rok a o 3,2 procenta na rok příští. Poukazovali přitom na krizi, hlavně v bytové výstavbě, a obvinili odbory, že ji zcela ignorují.

Stavebnictví je jedním z největších zaměstnavatelů v Německu. S obratem kolem 162 miliard eur (4,1 bilionu korun) za loňský rok je podle sdružení stavebního průmyslu ZDB důležitým pilířem německé ekonomiky. Odvětví léta podporovalo ekonomiku v době realitního boomu, ale nyní se z něj kvůli krizi v bytové výstavbě stal problematický sektor.

Reklama

Freedomek v Tachově.

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Dřevostavby by v roce 2035 mohly tvořit až čtvrtinu nově postavených budov v Česku. Cestou k tomu je i úprava stavebních norem, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle připravované Surovinové politiky pro dřevo by to pomohlo zvýšit přidanou hodnotu celého odvětví, posílit domácí ekonomiku i snížit uhlíkovou stopu, uvedl Výborný. Dodal, že české dřevo by se mělo více využívat a zpracovávat v tuzemsku a méně vyvážet do zahraničí.

Přečíst článek

Ulice Thomasiusstrasse v Berlíně

Německá realitní krize trvá. Počet stavebních povolení klesl o tisíce

Počet povolení pro výstavbu bytů v Německu se v únoru meziročně snížil o 18,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Poptávka ve stavebnictví a realitním průmyslu se dál snižuje a zemí otřásá nejvážnější propad v realitním sektoru za několik desetiletí, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento

Cena nájemného v Česku stoupá. Nejvíce vzrostlo na Moravě

Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Počet zahájených staveb v Německu v pololetí klesl o 26 procent

Krize německého realitního sektoru. Společnosti krachují, nestaví se a změna je v nedohlednu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme