Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německá realitní krize trvá. Počet stavebních povolení klesl o tisíce

Ulice Thomasiusstrasse v Berlíně
ČTK
 ČTK

Počet povolení pro výstavbu bytů v Německu se v únoru meziročně snížil o 18,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Poptávka ve stavebnictví a realitním průmyslu se dál snižuje a zemí otřásá nejvážnější propad v realitním sektoru za několik desetiletí, napsala agentura Reuters.

Reklama

Podle statistiků úřady v únoru vydaly přibližně 18 200 povolení, což je o 4100 méně než ve stejném měsíci před rokem. Krize tak vstupuje do třetího roku.

Počet stavebních povolení je důležitým ukazatelem budoucí výstavby - co není povoleno se později ani nepostaví. Ve srovnání s únorem 2022 se počet stavebních povolení snížil o více než třetinu. Údaje statistického úřadu zahrnují stavební povolení na byty v novostavbách i přestavby.

Poptávka po bydlení je přitom v Německu vysoká. Brzdí ji ale vysoké úrokové sazby a vysoké náklady na materiály, které zdražují výstavbu. Stavební a realitní svazy volají po dalších dotacích od federální vlády.

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová

Označte nás za strategické odvětví, vyzývají EU evropské banky. V sázce je konkurenceschopnost

Evropské banky vyzývají Evropskou unii, aby je označila za strategické odvětví. Varují, že v sázce je jejich konkurenceschopnost a budoucnost EU, uvedla agentura Reuters s odvoláním na seznam 45 návrhů sestavený Evropskou bankovní federací (EBF), jejímž členem je také Česká bankovní asociace (ČBA).

Přečíst článek

Poslanec AfD Petr Bystroň

Němečtí poslanci se pustili do Bystroně a strany AfD. Jen hlásné trouby Kremlu, uvedli

Alternativa pro Německo (AfD) a její poslanec Petr Bystroň nejsou nic jiného, než hlásná trouba Kremlu, v debatě ve Spolkovém sněmu to prohlásilo několik vládních i opozičních poslanců, kteří debatovali o podezření, že Bystroň dostával úplatky od proruské sítě. Bystroň, který během rozpravy nebyl v sále, už dříve obvinění odmítl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Německo, Sasko

V Německu zuří opravdová realitní krize. Ceny bytů a domů spadly na šedesátileté dno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme