Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německá realitní krize trvá. Počet stavebních povolení klesl o tisíce

Ulice Thomasiusstrasse v Berlíně
ČTK
 ČTK

Počet povolení pro výstavbu bytů v Německu se v únoru meziročně snížil o 18,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Poptávka ve stavebnictví a realitním průmyslu se dál snižuje a zemí otřásá nejvážnější propad v realitním sektoru za několik desetiletí, napsala agentura Reuters.

Reklama

Podle statistiků úřady v únoru vydaly přibližně 18 200 povolení, což je o 4100 méně než ve stejném měsíci před rokem. Krize tak vstupuje do třetího roku.

Počet stavebních povolení je důležitým ukazatelem budoucí výstavby - co není povoleno se později ani nepostaví. Ve srovnání s únorem 2022 se počet stavebních povolení snížil o více než třetinu. Údaje statistického úřadu zahrnují stavební povolení na byty v novostavbách i přestavby.

Poptávka po bydlení je přitom v Německu vysoká. Brzdí ji ale vysoké úrokové sazby a vysoké náklady na materiály, které zdražují výstavbu. Stavební a realitní svazy volají po dalších dotacích od federální vlády.

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová

Označte nás za strategické odvětví, vyzývají EU evropské banky. V sázce je konkurenceschopnost

Evropské banky vyzývají Evropskou unii, aby je označila za strategické odvětví. Varují, že v sázce je jejich konkurenceschopnost a budoucnost EU, uvedla agentura Reuters s odvoláním na seznam 45 návrhů sestavený Evropskou bankovní federací (EBF), jejímž členem je také Česká bankovní asociace (ČBA).

Přečíst článek

Reklama

Poslanec AfD Petr Bystroň

Němečtí poslanci se pustili do Bystroně a strany AfD. Jen hlásné trouby Kremlu, uvedli

Alternativa pro Německo (AfD) a její poslanec Petr Bystroň nejsou nic jiného, než hlásná trouba Kremlu, v debatě ve Spolkovém sněmu to prohlásilo několik vládních i opozičních poslanců, kteří debatovali o podezření, že Bystroň dostával úplatky od proruské sítě. Bystroň, který během rozpravy nebyl v sále, už dříve obvinění odmítl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme