Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Naděje pro české stavebnictví. Bartoš s Kupkou přislíbili urychlit výstavbu

Takto probíhá výstavba nové čtvrti na Smíchově.
Petra Jansová/Newstream.cz
Petra Jansová

Jednání Platformy pro zdravý stavební zákon na Ministerstvu pro místní rozvoj s ministry Ivanem Bartošem a Martinem Kupkou skončilo přijatelným kompromisem. „Jsem opatrný optimista. A pokud domluvené platí, pak by to byla dobrá zpráva pro všechny občany České republiky,“ dodává Tomáš Kadeřábek, ředitel Asociace developerů k výsledkům diskuse.

Reklama

Oba ministři, Ivan Bartoš z místního rozvoje i Martin Kupka z dopravy, potvrdili snahu přijmout řešení, která umožní integraci dotčených orgánů státní správy, a to při zachování sítě stavebních úřadů dle požadavků Sdružení měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv.

Podle Tomáše Kadeřábka z Asociace developerů jde o výrazný posun, který by jednoznačně měl urychlit zdlouhavé stavební řízení.

Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj

Zmatek kolem stavebního zákona zdražuje byty, říká v podcastu Dostálová

Hlavním cílem úprav stavebního zákona, které prosadil ministr Ivan Bartoš je, aby stavební řízení zůstalo na obcích, říká Klára Dostálová, bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO a od půlky listopadu místopředsedkyně sněmovny.

Přečíst článek

Návrh vycházející z požadavků odborníků ze stavebnictví by se měl podle příslibu ministrů promítnout do stávajícího znění novely, kterou v polovině prosince 2022 v prvním čtení projedná sněmova.

Právě novela Stavebního zákona z pera Ministerstva pro místní rozvoj pod vedením Ivana Bartoše narazila při svém představení na kritiku mezi odbornou veřejností.

Společné řízení by mohlo výrazně ušetřit čas

Během diskuse se dospělo ke kompromisnímu řešení, které přinese tzv. společné řízení. To by mělo ušetřit celé jedno kolo vyřizování a ověřování dokumentace s dotčeným orgány a dalšími účastníky řízení.

„Jde o výraznou úsporu, kdy v době zvýšených úrokových sazeb každý měsíc hraje významnou roli i z hlediska úspor, nejen na straně investora ale i správy,“ přibližuje mluvčí IPRu Marek Vácha s tím, že tento institut, respektive jednostupňové povolování, využívá většina zemí.

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Stát se chová jakoby nepotřeboval funkční města, říká šéf pražských plánovačů Boháč

Ondřej Boháč šéfuje Institutu a plánování rozvoje hlavního města Praha pět let. K hlavním úkolům jeho úřadu bezpochyby patří tvorba Metropolitního plánu. Ten ale ani po deseti letech stále není hotov a platit zřejmě nezačne ani za dva roky. Na vině je podle Boháče i zastaralý stavební zákon.

Přečíst článek

„Fakticky sice zůstane razítek o něco více, například v případě hasičů a výjimečně dalších, ale to je přijatelné řešení,“ dodává Kadeřábek. I nadále zůstanou zachovány stavební úřady na městech a obcích, což je zásadní požadavek některých starostů.

„Jsem opatrný optimista, a pokud domluvené platí, pak by to byla dobrá zpráva pro všechny občany České republiky,“ uzavírá Kadeřábek.

Natáčení podcastu Realitního Clubu s generálním ředitelem Skanska Reality Petrem Michálkem.

Ředitel Skanska v podcastu Realitní Club: Čeští zákonodárci jen politikaří. Stavební zákon nevěstí nic dobrého

Tuzemský realitní trh je zamrzlý, podobná situace ale panuje i v okolních státech. Česko se liší jen extrémní délkou stavebního řízení a také množstvím vícenákladů, které padají na hlavu developerů, říká generální ředitel Skanska Residential Petr Michálek v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

S novou verzí stavebního zákona má problém téměř každý, říká šéf stavařů Nouza

Nepovažuji za šťastné, že každá nová politická reprezentace vždy zasahuje do systému stavebního řízení, říká Jiří Nouza, šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Připouští nicméně, že na to všichni noví vítězové voleb mají právo. S Jiřím Nouzou jsme natáčeli další díl našeho realitního podcastu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vyčkávací válka. Lidé marně čekají na levnější byty, developeři je nezlevní

Přečíst článek
22. listopadu 2022 se konalo první setkání Newstream Realitního Clubu, kterého se zúčastnily významné osobnosti českého trhu.

Prodeje bytů klesly k 15letému minimu. Ceny přesto neklesají, upozorňují experti Realitního Clubu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme