Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Středověký Jinonický dvůr obnoví pivovar a změní se v byty. A každý bude originál

Středověký Jinonický dvůr obnoví pivovar a změní se v byty. A každý bude originál
Se svolením V Invest
Petra Jansová

První zmínky o Jinonickém dvoru pochází ze středověku. Výjimečný historický areál, jenž se stal kulturní památkou, ale také zažil smutné časy. V dobách socialismu sloužil jako zázemí pro zemědělce. Nyní ale prochází rekonstrukcí a už do konce roku zde v bytech s historickými detaily budou bydlet první nájemníci, říká developerská společnost V Invest, která areál vlastní.

Reklama

V Jinonickém zámečku zůstane zachováno maximum původních dispozic a prvků jako třeba dřevěná schodiště nebo historické dveře. Veškeré stavební úpravy probíhají v koordinaci s památkáři.

„Každý byt je zde navržený zvlášť tak, aby se přizpůsobil vnitřní struktuře zámečku – a každý tedy bude originální,“ přibližuje Michal Bukovský, vedoucí projektu ze společnosti Emexkon, která je hlavním dodavatelem stavby. 

Developer zachová původní středověké dispozice

Překvapení na stavebníky ale nečekalo jenom pod zemí. „Při rekonstrukci takto rozsáhlého historického objektu vás při odkrývání skrytých konstrukcí pokaždé něco překvapí. Ať se jedná o nově nalezené sklepy, fragmenty historických prvků nebo skutečný stav historických dřevěných a zděných konstrukcí,“ dodává Bukovský.

„Klíčem k úspěšnému dokončení projektu a zároveň i nejnáročnější částí projektu je neustálé přizpůsobování postupu prací a technických řešení nově objeveným skutečnostem,“ míní. V zámečku tak zůstane ve velkém zachována i původní dispozice.

Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze

Trh se staršími byty v Česku zamrzl. Kdo nemusí, ten neprodává, říká expert

Cena nemovitostí v Česku nepoklesne, i když by se to kvůli aktuálnímu stavu - nižší poptávce - dalo očekávat. Není z čeho brát. „Nové byty se staví méně, než by bylo třeba. Hlavně je ale slabý trh se staršími byty, který by měl tvořit základ trhu,“ říká v rozhovoru Jiří Pácal, ředitel realitní společnosti Central Europe Holding.

Přečíst článek

Během druhé fáze záchranných archeologických prací, které započaly v roce 2019, archeologové odkryli doklady panského sídla z období středověku. „Starší část nalezeného panského sídla spadá do období počátku 14. století, mladší část je potom spojena s obdobím kolem roku 1350, “ říká Tomasz Cymbalak, vedoucí archeologického výzkumu. Archeologové odkryli přibližně čtvrtinu tvrze, zbytek se nachází pod hospodářskými budovami z období baroka.

Developerská společnost V Invest, která zámeček vlastní, se s památkáři dohodla na jejím zachování pro další generace. Kvůli vzácnému objevu proto bylo upraveno řešení garáží, které se v místě měly nacházet.

Muchova epopej bude 25 let vystavena v paláci Savarin.

Jak bude vypadat barokní palác Savarin? Stane se domovem Muchovi epopeje

Slovanská epopej Alfonse Muchy se opět vrátí do Prahy. Od roku 2026 najde výjimečný výtvarný cyklus svoje místo v Savarinu.

Přečíst článek

Developerská společnost V Invest vlastní Jinonický zámeček již od 90. let a měla zde kanceláře. Objekt se společnost rozhodla v rámci svého projektu Jinonický dvůr renovovat a zachránit ho tak před dalším chátráním. 

V rámci druhé etapy projektu Jinonický dvůr počítá developer kromě záchrany zámečku, v jehož prostorách vznikne 46 jedinečných bytů a 10 komerčních prostor, také s obnovou pivovaru, který zanikl koncem 19. století. Dále zde V Invest zřídí restauraci a upraví prostor náměstíčka před budovou.

Druhá cena patří Alžbětě Pomahačové za práci Město Sídliště.

Jak by proměnili panelák či brownfield začínající čeští architekti? Podívejte se

Kvalitní rekonstrukce panelového domu, využití zrušeného dopravního tahu ve městě, alternativní přístup k využití brownfieldu a další – to byla témata letošních diplomek. Jako nejlepší ocenila odborná porota projekt Evy Truncové na proměnu brněnské továrny Kras na bydlení.

Přečíst článek

Chalupa v Borovanech na jižní Moravě

Původní chalupu zachránit nešlo, na jejím místě stojí nová. Na střeše má saunu a bazén

Nejprve chtěli původní stavení ve vinařské uličce v Borovanech zachránit. Kvůli katastrofálnímu stavu objektu nakonec architekti ze studia Senaa od tohoto záměru upustili a navrhli na svažitý pozemek nový dům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vila Bianca prošla rekonstrukcí

Hostila prvorepublikovou smetánku i Masaryka. Jak se v honosné vile bydlí teď?

Přečíst článek
Prostorný loft vznikl přeměnou skladovacích prostor v někdejším holešovickém pivovaru.

Místo pivních sudů luxusní bydlení. Lofty jako v Holešovicích miloval i Warhol

Přečíst článek
Prachatice mají nové letní kino. A povedlo se!

FOTOGALERIE: Kino v Prachaticích by neměl minout žádný milovník architektury

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme