Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brownfield na Žižkově promění miliardové investice. Vznikne nová čtvrť

Rezidence Nový Žižkov.
IPR
Petra Jansová

Místo brownfieldu vznikne nová čtvrť, která nabídne domov pro 23 tisíc lidí. Miliardové investice do rozvoje okolí Nákladového nádraží Žižkov ale pokryjí i stavbu mateřské a základní školy, vysázení nové zeleně nebo vznik cyklostezky.

Reklama

Dřívějšímu rozvoji území bránila stavební uzávěra plynoucí ze stále platného územního plánu z roku 1999. Lokalita se ale díky urbanistické studii projednané se soukromými investory, politiky, a především veřejností začne měnit. Změnu územního plánu by zastupitelstvo Prahy 3 mělo schvalovat na začátku příštího roku.

Nevyužívaný brownfield nahradí městská čtvrť nabízející až 11 tisíc nových bytů a domov pro 23 000 lidí, 1 170 povrchových parkovacích míst, 600 stromů v nové uliční síti, obchody, základní i mateřské školy a park s pěší promenádou a cyklostezkou ve stopě bývalých železničních kolejí.

Jak vypadalo Nákladové nádraží Žižkov v minulosti a jak bude vypadat v budoucnosti se můžete podívat do následující galerie.

Praha sází na brownfieldy

„Revitalizace brownfieldů je pro Prahu klíčová. Nákladové nádraží skýtá velký potenciál nové obytné čtvrti. Kromě tisíců nových bytů zde vznikne řada parků, pěší promenáda, a díky novému využití historické budovy i kulturní centrum,“ komentuje lokalitu Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj s tím, že zde byla poprvé aplikována nová pražská Metodika spolupodílu investorů, která určuje jasná a transparentní pravidla spolupráce města a developerů. 

Soukromí investoři tak poskytnou prostředky na výstavbu jedné velké základní školy, zrealizují řadu mateřských škol, několik parků a vybudují část městských tříd. To vše v celkové hodnotě přes 1,5 miliardy korun. 

Jakub Klaška, architekt

Budeme soutěžit o filharmonii na Vltavské, říká architekt od Zahy Hadid

V kanceláři Zaha Hadid Architects Jakub Klaška pracuje od roku 2010. Za tu dobu má na kontě řadu různorodých projektů v Evropě i Asii. Podílí se i na projektu přeměny Masarykova nádraží pro investiční skupinu Penta. Spolu s ateliérem pak bude soutěžit i projekt na novou filharmonii na Vltavské. Jak vnímá český urbanismus a co mu v Česku chybí z pohledu městské architektury? I na to odpovídá v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Z toho 150 milionů dostane Praha 3 na rekonstrukci základní školy na Havlíčkově náměstí a 702,3 milionu půjde magistrátu na rozvoj dostupného bydlení a na stavbu nové základní školy. Dalších zhruba 702,8 milionu investují do rozvoj území podle náměstka sami developeři. Smlouvy s investory se podle Hlaváčka nyní dokončují a měly by být schváleny začátkem příštího roku. 

Developeři budou investovat do infrastruktury

Plánují zde stavět například firmy Central Group, Penta Real Estate, Sekyra Group nebo Finep a největšími soukromými investicemi jsou bytové projekty Parková čtvrť a Žižkov City spolu s dalšími developerskými záměry jako je Rezidence nádraží Žižkov, U Staré cihelny, Nagano Park nebo Obytná čtvrť Jarov.

Vlastní investice do území plánuje i město, a to například stavbu dvouproudé komunikace napojující se na budoucí městský okruh na Jarově a nové železniční tratě. V plánu je i rekonstrukce ulice Jana Želivského a Malešická nebo Basilejského náměstí.

Dušan a Michal Černochovi

Po víně už vás nebude bolet hlava, slibují otec a syn Černochovi z Bzence

Díky unikátní metodě mohou využívat při výrobě vína daleko méně síry. “Kdyby si to patentovali Francouzi nebo Italové, už z toho je dávno světový standard. Ale věřím, že se to povede prosadit,” míní Dušan Černoch, majitel Vinného domu Bzenec, jednoho z největších vinařství u nás. Čtení na Silvestra i Nový rok.

Přečíst článek

Proměna kulturní památky

Těžištěm přeměny území je i rekonstrukce prostor bývalého nákladového nádraží s hlavní budovou, která je od roku 2013 kulturní památkou. Ve spolupráci magistrátu, městské části, Ministerstva kultury, Národního filmového archivu se společnosti Sekyra Group zde má vzniknout společensko-kulturní centrum.

„Rekonstrukci dlouhodobě podporujeme. Nyní mohu říci, že intenzivně probíhají jednání a já věřím, že se je podaří dotáhnout a najdeme potřebnou shodu na úrovni městské části, hlavního města Prahy a stavebníků,“ uzavírá Pavel Dobeš, místostarosta Prahy 3.

Budoucnost, současnost i minulost lokality přibližuje také výstava Žižkovské nádraží: druhý život? v pražském Centru architektury a městského plánování (CAMP). 

>>>>>>Zajímáte se o architekturu? Novinky i trendy sledujte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Příprava na tramvajový most v Praze - Dvorecký most

Další velkolepé plány. V Braníku má na městských pozemcích vzniknout nová čtvrť

Přečíst článek
Takto bude v budoucnu vypadat Nová Krč.

Stavba metra D zásadně promění Prahu. V okolí trati vyrostou tisíce bytů za miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme