Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Palác Broadway jde v září do dražby, už popáté. Tentokrát s cenovkou 930 milionů

Palác Broadway
ČTK
 nst
nst

Palác Broadway, v pražské ulici Na Příkopech, jde do nové dražby. Již páté. O lukrativní nemovitost, kterou stát nepotřebuje, zatím nikdo neprojevil vážný zájem.

Reklama

Novou internetovou aukci Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vyhlásil na 4. až 6. září s vyvolávací cenou 930 milionů korun. Minulá aukce se uskutečnila letos v březnu. Přihlásil se do ní jediný uchazeč, ale nezvýšil nabídku k vyvolávací ceně 990 milionů korun. Úřad proto na svých webových stránkách vyhlásil další výběrové řízení. Minimální cena za nemovitost se snížila o 60 milionů na 930 milionů korun.

Neúspěšných kol aukcí bylo hned několik

„Areál Paláce Broadway je nejvýznamnějším prodejem v historii našeho úřadu. Věřím, že se nám pro tuto nemovitost v centru Prahy co nejdříve podaří najít definitivního vlastníka, který dokáže této kulturní památce vdechnout nový život,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Developer YIT koupil Kuta Centrum

Bytový developer YIT koupil „béčkové“ Kuta Centrum. Tamní fitko využíval i někdejší primátor Bém

Novým majitelem kancelářského Kuta Centra na pomezí pražského Braníka a Krče je developerská společnost YIT. Převážně administrativní komplex, který prošel zásadní proměnou v 90. letech minulého století, YIT koupila od podnikatele Martina Kuty. Developer s finskými kořeny staví v Česku bytové projekty. Takové jsou i jeho záměry s Kuta Centrem na Zeleném pruhu, které už nově nese název YIT Office Centrum.

Přečíst článek

Funkcionalistická stavba, která leží mezi ulicemi Na Příkopě a Celetná, je tvořena třemi propojenými trakty a pochází ze 30. let 20. století. Dům patří k největším funkcionalistickým novostavbám v historickém jádru Prahy. Budova nejprve sloužila pro potřeby italských pojišťoven a v části komplexu se nacházely byty. Po roce 1980 byla budova upravena k administrativním účelům a byla známá spíše pod jménem Sevastopol. V suterénu budovy bylo v roce 1938 otevřeno kino s tehdy nejmodernějším projekčním a zvukovým zařízením. V současnosti bývalé prostory kin využívá Divadlo Broadway.

Palác Broadway jde do dražby, už popáté. Stát za něj chce 930 milionů. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

ÚZSVM převzal tento komplex do svého majetku v roce 2016 od tehdejší Správy železniční a dopravní cesty. V souladu se zákonem nejprve objekt nabídl jiným státním institucím, žádná z nich o něj ale neprojevila zájem.

Úřad se lukrativní budovy nemůže zbavit již několik let. „Pokud by v aukci padl alespoň jeden příhoz a skončila úspěšně, úřad by s ohledem na uzavřenou smlouvu, oslovil stávajícího nájemce k dorovnání nejvyšší podané nabídky. Nájemce může své přednostní právo uplatnit do tří měsíců od doručení výzvy. V případě, že by tak neučinil, úřad uzavře smlouvu s vítězem elektronické aukce,“ uvedla před jednou z minulých aukcí mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Státu se již podařilo v aukcích prodat řadu nepotřebných nemovitostí po celé republice. Dosud nejvyšší částku 790 milionů korun získal z prodeje areálu na náměstí Republiky v Praze a prodejem pražského areálu U Půjčovny, který se po 100 příhozech prodal za 355,1 milionu korun.

Palác Broadway jde do dražby. Stát za něj chce přes miliardu korun.

Dražba Paláce Broadway. Stát chce za funkcionalistickou stavbu přes miliardu

Stát chystá elektronickou aukci Paláce Broadway v Praze s nejnižším podáním 1,05 miliardy korun. Uvedl to Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Podle generální ředitelky ÚZSVM Kateřiny Arajmu se jedná o prodej s nejvyšší minimální cenou za dobu existence úřadu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme