Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dražba Paláce Broadway. Stát chce za funkcionalistickou stavbu přes miliardu

Palác Broadway jde do dražby. Stát za něj chce přes miliardu korun.
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
 ČTK

Stát chystá elektronickou aukci Paláce Broadway v Praze s nejnižším podáním 1,05 miliardy korun. Uvedl to Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Podle generální ředitelky ÚZSVM Kateřiny Arajmu se jedná o prodej s nejvyšší minimální cenou za dobu existence úřadu.

Reklama

Na svém webu již úřad zveřejnil podrobnosti k výběrovému řízení s aukcí. Sama elektronická aukce začne 14. září a skončí 16. září. Dům ze 30. let 20. století patří k největším funkcionalistickým stavbám v historickém jádru Prahy.

ÚZSVM převzal komplex Paláce Broadway do svého majetku v roce 2016 od tehdejší státní Správy železniční a dopravní cesty (nyní Správa železnic). Podle zákona úřad nejprve palác nabídl jiným státním institucím, žádná z nich ale o něj podle ÚZSVM neprojevila zájem. Proto nyní úřad podle zprávy ÚZSVM hledá nového vlastníka paláce prostřednictvím transparentního výběrového řízení s elektronickou aukcí.

„Tento prodej je zcela ojedinělý i co do vyhlašované částky. Jedná se totiž o prodej s nejvyšší minimální cenou v celé historii ÚZSVM,” uvedla ředitelka úřadu Arajmu. Dosud nejvyšší částku, a to 790 milionů korun, získal podle úřadu stát z prodeje areálu na náměstí Republiky v Praze. Další z nejvyšších částek přinesla dražba pražského areálu U Půjčovny, který se po 100 příhozech prodal za 355,1 milionu.

Palác Broadway leží mezi ulicemi Na Příkopě a Celetná. Tvoří jej tři propojené trakty, ve kterých jsou kromě divadla i obchody, restaurace a kanceláře. Celkem je v komplexu podle dokumentů na webu ÚZSVM 5375 metrů čtverečních kancelářských ploch a přes 3000 metrů čtverečních obchodních ploch, včetně plochy využívané divadlem.

Komplex vznikl v letech 1936 až 1938 jako Palác Sevastopol, jehož autory byli architekti Bohumír Kozák a Antonín Černý. Budova nejprve sloužila pro potřeby italských spořitelen a v části komplexu se nacházely i byty. V suterénu vzniklo už v roce 1938 kino, jehož prostory teď využívá muzikálové Divadlo Broadway. Po roce 1980 byla budova upravena k administrativním účelům.

„Věřím, že areál Paláce Broadway brzy nalezne nového majitele, který dokáže této kulturní památce vrátit dřívější slávu a vdechnout jí nový život. Jedná se o unikátní investiční příležitost v lukrativní části Prahy,“ sdělila Arajmu.

ÚZSVM vznikl v roce 2002 a kromě správy státního majetku zastupuje Česko místo jiných organizačních složek státu v právních sporech, které se týkají majetku státu. Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které státu připadly z tzv. odúmrtí po zemřelých bez dědiců. Loni úřadu klesly příjmy meziročně o šest procent na 1,39 miliardy korun. Nejúspěšnějším pro ÚZSVM byl rok 2015, kdy z prodejů získal 1,93 miliardy. V únoru 2018 úřad spustil elektronický aukční systém, ve kterém k polovině letošního března uskutečnil 11 742 elektronických aukcí, ze kterých stát získal 960 milionů korun.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Módní návrhář Karl Lagerfeld

Pařížský byt Karla Lagerfelda má nového majitele. Ten zaplatil dvojnásobek vyvolávací ceny

Přečíst článek
V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme