Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Smetkův brownfield je na prodej. Má to ale háček, za 100 milionů je moc drahý

Rekreační areál v Rabyni jde do dražby. Budovy jsou v dezolátním stavu.
Newstream/Martin Bláha
Petra Jansová

Rekreační areál v Nové Rabyni, který kdysi patřil vytunelovanému H-Systemu, plochou odpovídá téměř čtvrtině zástavby v obci Lipno. Stát za něj chce v dražbě minimálně 100 milionů. To je ale vzhledem k aktuálnímu územnímu plánu, který na těchto pozemcích nedovoluje stavět, podle expertů příliš.

Reklama

Několik budov a hlavně pozemky v áčkové lokalitě poblíž Slapské přehrady jdou do dražby. Za celý areál, který v socialistické éře sloužil zaměstnancům ministerstva vnitra a příslušníkům SNB a byl také majetkem zakladatele vytunelované společnosti H-System Petra Smetky, chce stát získat více než 100 milionů korun. Těmi chce odškodnit klienty padlé firmy.

 „V první elektronické aukci se jedná o prodej pozemků a staveb v areálu kempu u pláže Slapské přehrady a dalších navazujících pozemků, v případě druhé elektronické aukce se jedná o pozemky i stavby v horní části areálu nad komunikací, které dříve sloužily jako bufet a taverna a ve zbývajících dvou elektronických aukcích se jedná o prodej staveb na cizích pozemcích,“ vysvětluje pro Newstream mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

Rekreační areál po vytunelovaném H-Systemu je příliš drahý

První dvě elektronické aukce jsou naplánovány od 5. do 7. září, půjde o prodej staveb na cizích pozemcích. Nejnižší podání je 1,2, respektive 10,6 milionu korun. Od 6. do 8. září se bude konat aukce pozemků i staveb v horní části areálu nad komunikací, které dříve sloužily jako bufet a taverna.

V tomto případě je minimální cena 13,3 milionu korun. Zájemci o část areálu za téměř 100 milionů korun se mohou hlásit do 26. září. V této aukci je možné získat parcely a stavby v areálu kempu u pláže Slapské přehrady a další navazující pozemky.

České moře? Ne Slapská přehrada

Slapy táhnou. Dvoupokoják vyjde i na 13 milionů, chatky v kopcích ale zlevnily

Za téměř totožnou cenu jako v Praze se kupuje metr čtvereční v nově postaveném apartmánu na Slapech. Oblast, která o víkendu připomíná spíš pražský Václavák, zkrátka dlouhodobě patří k áčkovým lokalitám, kde se ceny nemovitostí pohybují nad celorepublikovým průměrem.

Přečíst článek

Podle územního plánu je území vedeno jako rekreační zóna, plánovaní nové výstavby má tedy celou řadu omezení. Cena, kterou za areál stát požaduje, pak je v takovém případě moc neodpovídá reálu. V okolí metr pozemku vhodného k výstavbě lze totiž pořídit levněji.

Areál v Rabyni je malé Lipno

„Jde opravdu o zajímavý brownfield. Plochou odpovídá čtvrtině Lipna. A stejně tak s touto nemovitostí zatím počítá i územní plán, který ji vnímá jako rekreační zónu. V tom případě je pak cena, za níž se areál prodává, moc vysoká. Nicméně nevylučuji, že investor, který za ni bude ochotný zaplatit 100 milionů korun, se bude snažit o změnu o územního plánu a bude na ni v budoucnu, řekněme do osmi až 10 let, developovat,“ přibližuje Tereza Kouklová z SFG holdingu, který se věnuje financování developerských projektů.

Areál bývalé továrny se proměnil na centrům zážitkové turistiky.

REPORTÁŽ: Ruiny na jihu Moravy se proměnily na luxusní hotel

Ve více než 30 let chátrajícím brownfieldu u Znojma je nově hotel i restaurace. Přesně tak jako v Kravsku by se mělo rekonstruovat.

Přečíst článek

O tom, že lokalita Nové Rabyně je velmi atraktivní, metr čtvereční v developerských projektech na Slapech vyjde od 60 do 130 tisíc, nepochybuje ani generální ředitel RE/MAX Česko a Slovensko Jan Hrubý.

„Lokalita Nové Rabyně je velmi atraktivní rekreační místo s velkým potenciálem. Zdá se, že stav nabízených nemovitostí je poměrně špatný a bude vyžadovat velkou investici. Zaleží však na úmyslu potenciálního investora a kalkulaci, jestli prodejní cena odpovídá tržní poptávce nebo ne,“ dodává Hrubý.

Takže pokud regulace umožní smysluplné využití nabízených pozemků, dokáže si představit na stávajícím místě projekt, který může být rentabilní i při tak vysoké vyvolávací prodejní ceně.

Martin Krupauer

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Areál bývalé textilky Interlana v Liberci se promění na rezidenční čtvrť.

Stavět na zelené louce je čím dál těžší. O brownfieldy se investoři poperou, leží v nich miliardy, říká expert

V tuzemsku je minimálně 11 tisíc hektarů opuštěných průmyslových areálů, objektů a ploch. Vzhledem k tomu, že stavět na zelené louce bude stále obtížnější dostanou se i do hledáčku developerů a soukromých investorů, říká Jan Hana, vedoucí oddělení brownfields na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je RSJ

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je investiční skupina RSJ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme