Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Developer J&T Real Estate odkoupil dva hektary pozemků na Rohanském poloostrově

Developer J&T Real Estate odkoupil dva hektary pozemků na Rohanském poloostrově
JTRE
 ČTK

Developerská společnost J&T Real Estate odkoupila od Konsorcia Rohan, ve kterém má poloviční podíl Sekyra Group, dva hektary stavební plochy na Rohanském ostrově v pražském Karlíně.

Reklama

Do budoucna plánuje odkoupit další dva hektary a vystavět čtvrť Nový Rohan za 15 miliard korun, uvedla společnost společnost J&T Real Estate. Konkrétní cenu akvizice firma nezveřejnila, hodnota jednoho metru čtverečního ale podle ní přesahovala 20 tisíc korun.

Podívejte se, jak bude vypadat Nový Rohan:

Výstavba první etapy plánovaného projektu by měla být zahájena v druhé polovině příštího roku a stát na rohu ulic Voctářova a Štorchova. Celkem vznikne 258 bytů, tři kancelářské budovy se službami a piazzetta. Architektonický návrh zpracovaly čtyři tuzemské ateliéry a renomované slovinské studio Bevk Perović arhitekti. Včetně dalších etap by mělo vyrůst přibližně 1000 bytů.

Nové byty i park

V těsném sousedství Nového Rohanu vznikne na území o 56 hektarech nový metropolitní park. Jeho součástí bude venkovní konstrukce se zavěšeným pamětním zvonem z iniciativy #9801. Připomínat má osudy 9801 zvonů, které byly za druhé světové války zabaveny nacistickým Německem a roztaveny pro zbrojní účely.

Malý byt

Hypotéky dál nepatrně zlevňují, ale mladí si za delší fixaci připlatí

Průměrná sazba hypoték na počátku října klesla na 6,05 procenta ze zářijových 6,1 procenta, snížila se tak pátý měsíc v řadě. Úrokové sazby se dostaly na úroveň loňského června. Metodika Swiss Life Hypoindexu odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek

Konsorcium Rohan bylo založené v roce 2007 a s pražským magistrátem má uzavřenou opci na nákup pozemků v lokalitě karlínského Rohanského ostrova. Konsorcium od města koupilo přibližně 20 hektarů za 1,68 miliardy korun. V oblasti ostrova měly z 55 procent vzniknout bytové domy a zbytek tvořit kanceláře. Celkový počet bytů mohl být mezi 1200 až 1300 byty.

„J&T Real Estate již v širším území úspěšně realizuje projekt Rustonka, tato reference hrála při našem rozhodnutí významnou roli. Uzavřeli jsme dohodu, že J&T Real Estate bude rozvíjet část území přiléhající Libeňskému mostu pod samostatnou obchodní značkou Nový Rohan a díky vzájemné spolupráci tak budeme území rozvíjet z obou konců současně, což povede k významné akceleraci projektu,“ řekl výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Konkrétní cenu transakce Anderle komentovat nechtěl.

Spoluvlastníkem konsorcia je také J&T, které má ve společnosti podíl 32 procent. Zbytek zajišťují menší investoři. Pozemky J&T Real Estate koupila v souladu se Smlouvou o realizaci projektu a fixní prodejní cena 8567 korun za metr čtvereční se od té doby navýšila o inflační index na více jak 20 tisíc korun. Konsorcium zatím ale od města neodkoupilo všechny plánované pozemky.

Celkový podíl jednotlivých investorů v konsorciu po akvizici zůstane beze změn. Sekyra Group také stále vlastní větší stavební plochu než J&T.

V australském Perthu má vyrůst nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě

Nejvyšší hybridní stavba světa vyroste v Austrálii. Na mrakodrap padne šest set stromů

Použití dřeva jako materiálu při stavbě vysokých budov začíná světem developerů rezonovat čím dál více. A to i v případě budování mrakodrapů. Jeden takový nyní připravují v australském městě Perth, uvedla CNN. Projekt nazvaný C6, za nímž stojí developer Grange Development, by se po dokončení měl s výškou 191,2 metru stát nejvyšším hybridním mrakodrapem světa.

Přečíst článek

„Neexistuje lokalita, se kterou bychom byli historicky pevněji spjati, než je Karlín. V této čtvrti jsme realizovali většinu našich velkých projektů. Kancelářský komplex Rustonka jsme dokončili v roce 2019. O rok později jsme u stanice metra Invalidovna dostavěli nové sídlo J&T Banky a letos jsme zkolaudovali administrativní budovu Red Court,“ řekl předseda představenstva J&T Real Estate Dušan Palcr.

J&T Real Estate je spřízněnou developerskou společností bankovního holding J&T Finance Group SE. Jejím majoritním vlastníkem je Palcr.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme