Reklama

Fond České spořitelny koupil v Polsku centrum na výrobu baterií za půl miliardy

Fond České spořitelny koupil v Polsku centrum na výrobu baterií za půl miliardy
Reico ČS / užito se svolením
Veronika Kudrnová
vku

Fond Reico ČS Long Lease, který spravuje Reico investiční společnost České spořitelny, koupil od belgické společnosti Advanced Power Solution (APS) centrum na výrobu spotřebitelských baterií v polském Hnězdně. Cena? Asi 511 milionů korun. Jde o třetí nemovitost v portfoliu fondu, který byl založen loni v lednu.

Reklama

Centrum na výrobu baterií společnosti tvoří dvě výrobní a dvě skladové haly. Nemovitost se nachází v industriální zóně poblíž historického města Hnězdno ve Velkopolském vojvodství. Areál leží nedaleko páteřní dálnice A2 propojující Varšavu s Lodží v centrálním Polsku a Poznaň s Německem na západě země. Jeho součástí jsou i dvě servisní budovy a více než 200 parkovacích míst. Celková pronajímatelná plocha objektu je přes 24 tisíc metrů čtverečních a je plně obsazena.

Dlouhodobým nájemcem celého objektu je firma APS, která je podle ČS lídrem v oblasti výroby karbon-zinkových a alkalických baterií. Výrobna baterií v Hnězdně dokáže produkovat až čtyři miliony bateriových monočlánků denně, doplnili zástupci ČS.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Kdy praskne realitní bublina? Data hodně napoví. A miliardář Soural to ví

Developerská a stavební společnost Trigema miliardáře Marcela Sourala koupila většinový podíl ve Společnosti pro Cenové mapy ČR. Vedle datového realitního start-upu Flat Zone, s jehož pomocí vytváří čtvrtletně analýzu cen nových bytů v zemi, získala do svého portfolia server zpracovávající informace z katastru nemovitostí - portál cenovamapa.org. Výši transakce firma nezveřejnila.

Přečíst článek

„Akvizice výrobního centra APS znamená výrazný posun v navýšení nemovitostní složky a sektorové diverzifikaci fondu. Akvizice pomůže zajistit dlouhodobý růst příjmů z nájemného a výrazně posouvá fond k docílení vytyčené investiční strategie,“ říká Tomáš Jandík, předseda představenstva Reico.

APS působí na trzích ve více než 50 zemí světa, včetně Evropy, severní Ameriky a Asie. 

Reico ČS Long Lease fond byl založen v lednu 2021 a zaměřuje se na budovy s dlouhými nájemními smlouvami a bonitními nájemci. Jde o druhý retailový nemovitostní fond založený a obhospodařovaný Reico investiční společností České spořitelny. Ve vlastnictví fondu jsou nyní tři nemovitosti, z toho jedna v ČR a dvě v Polsku. První polskou akvizicí bylo letos na jaře výzkumné a vývojové centrum společnosti BWI v Krakově.

Celková tržní hodnota portfolia fondu po koupi polského centra na výrobu baterií nyní přesahuje 1,3 miliardy korun. Ke konci června investovalo do fondu podle jeho zástupců přes 11 tisíc podílníků.

Kuehne+Nagel, ilustrační foto

Rusňákova DRFG posiluje ve skladech a v Polsku

DRFG podnikatele Davida Rusňáka staví další logistické parky celkem za dvě miliardy korun. Dvě nové haly budou v Polsku, další se dostavuje v Týništi nad Orlicí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tomáš Jandík, Reico

Tomáš Jandík: Otevírá se okno pro investice do nemovitostí. Než ECB začne snižovat sazby

Přečíst článek
Dušan Sýkora, Reico ČS

Nemovitostní fond je pevný pilíř investic, rekordní výnos není účelem, říká Dušan Sýkora, šéf realitních fondů Reico ČS

Přečíst článek
šéf fondů Reico České spořitelny Dušan Sýkora

Zajistíme větší výnos než je inflace, říká šéf realitních fondů Reico České spořitelny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme