Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Architekt Krupauer: Revitalizujeme brownfield v Kanadě. Je to podobné jako v severních Čechách

Martin Krupauer
Archiv Martina Krupauera, se svolením
Petra Jansová

Ještě v 90. letech nevěděli, co vlastně slovo brownfield znamená. O tři dekády později na svém kontě mají desítky projektů na revitalizaci těch největších. Nejenom v Česku, ateliér A8000 zamířil i do Kanady.

Reklama

„Tehdy jsme vlastně ani nevěděli, co brownfield znamená,“ říká jeden ze zakladatelů studia A8000 Martin Krupauer. Vzpomíná na 90. léta, kdy jeho ateliér vyhrál v tendru na lokálního architekta. Se světově proslulým architektem Jeanem Nouvelem pak spolupracovali nejenom na návrhu Zlatého Anděla, ale i na kompletní urbanistické studii na transformaci Smíchova v městskou čtvrť.

„To byl naše vysoká škola na brownfieldy. Na základě toho volal nějaký mladičký revoluční starosta z Lipna nad Vltavou, že přemýšlejí, co s obcí dál,“ dodává Krupauer.

Takto bude v budoucnu vypadat okolí umělého jezera Medard na Sokolovsku.

Hausbóty v místě bývalého uhelného dolu. Na Sokolovsku vybudují nové, zelené město

Nové město až pro pět tisíc lidí by do dvaceti let mohlo vzniknout na území bývalé těžební pánve u umělého jezera Medard na Sokolovsku. Vítězný projekt, který zpracovalo architektonické studio A8000, představili zástupci kraje a společností Sokolovská uhelná s Suas Group.

Přečíst článek

Regenerací brownfieldů oživujeme i okolí

Kromě jihočeského Lipna architekti z A8000 pracují i na oživení okolí jezera Medard na Sokolovsku nebo na přeměně brněnské čtvrti Špitálka. „Špitálka je hodně podobná s Medardem. Oba dva brownfieldy jsou strašně důležité nejen pro vlastní řešení, ale hlavně pro své okolí. Když se dobře udělají, tak změní život v okolí,“ přibližuje Krupauer.

Takto bude vypadat nový smíchovský terminál.

FOTOGALERIE: Smíchovské nádraží vypadá spíš jako brownfield. To se ale brzy změní

Projekt rekonstrukce Smíchovského nádraží je opět o krok blíž k začátku realizace. Začne se letos odstraněním lávky do Radlic. Hotovo by mohlo být do čtyř let.

Přečíst článek

Díky českým investorům pracují i na brownfieldu v Kanadě. „Je to na pobřeží, kde bývaly doly na rudu a částečně i uhlí. Krásné místo vedle národního parku. Tamní lidé berou sice 400 kanadských dolarů, tedy zdánlivě hodně, ale ten problém tkví v něčem jiném. Vlastně je to podobné jako u nás v severních Čechách,“ dodává Krupauer.

Nejnovější díl podcastu Realitní Club přineseme již zítra na newstream.cz. Poslechnout si ho budete moci i na podcastových platformách Google, Apple či Spotify. 

Poslechněte si i další díly podcastu Realitní Club:

Realitní trh přeje kupujícím. Můžou vyjednávat o ceně, říká šéf skupiny EHS

Hendrik Meyer: Nájemné poroste. Nejrychleji zřejmě v Brně

Zatímco v Česku je nájemní bydlení vnímáno jako nouzová varianta, když není na vlastní, v Německu je zcela běžné. Němci se nechtějí k nemovitosti vázat. Zároveň ale mají striktně nastavené vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem, neriskují tolik jako Češi. Nejen o tom byla řeč v dalším dílu podcastu Realitní Club, tentokrát s ředitelem realitní skupiny EHS Hendrikem Mayerem.

Přečíst článek

Jiří Kučera - Luxent

Jiří Kučera: V Česku kupují luxusní bydlení téměř výhradně Češi. V Dubaji Rusové likvidují trh

Český trh s luxusním bydlením je klidný investiční přístav, kterému dominují Češi, říká Jiří Kučera, šéf realitní kanceláře Luxent. Ta se specializuje na luxusní nemovitosti. Většina běžných lidí, kteří přemýšlejí o nákupu bydlení, se zhrozí při první návštěvě banky, kam si jdou pro hypotéku. Měsíční splátka u bytu sedmdesát metrů na okraji Prahy nyní dělá kolem padesáti tisíc korun. Hypoteční trh je kvůli tomu mrtvý.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.

V brownfieldech leží miliardy. Představují 11 tisíc hektarů nevyužívané plochy, říká Hana z MPO

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme