Reklama
Vše o: Prezidentské volby 2023

Politolog: Odstoupení Středuly pomůže Babišovi. Kdyby to vzdali Hilšer s Fischerem, Babiš by neměl šanci

Andrej Babiš u soudu v dotační kauze Čapí hnízdo.
ČTK
Petra Jansová

Jak zamíchá s volebními kartami odstoupení Josefa Středuly a má Andrej Babiš druhé kolo jisté? „Odstoupení Marka Hilšera a Pavla Fischera by výrazně pomohlo jak Danuši Nerudové, tak i generálovi Pavlovi. Zřejmě by to kartami zamíchalo natolik, že by Babiš nemusel postoupit do druhé kola,“ říká politolog Miloš Brunclík z FSV UK v rozhovoru pro Newstream.

Reklama

Josef Středula vzdal boj o Hrad. Jaký to může mít dopad na výsledky prvního kola?

Josef Středula byl jediným autentickým levicovým kandidátem. To může nyní soutěž ovlivnit mírně ve prospěch Andreje Babiše. Protože právě on levicové voliče nejvíce přitahuje. Pokud se někdo rozhoduje ohledně sociálně-ekonomických otázek a nevadí mu Andrej Babiš, pak nemá bývalý premiér v tomto směru mezi kandidáty konkurenci. Otázkou je, jak se příznivci Josefa Středuly zachovají.

A jaký je váš odhad?

Nemyslím si, že by k chovali velké sympatie k Andreji Babišovi nebo Danuši Nerudové, kterou Josef Středula podpořil. Efekt doporučení bude zřejmě mizivý. A spíš si myslím, že část voličů k volbám nepůjde a část bude volit menší zlo.

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Dalibor Martínek: Babiš je esencí Čechů. Když všichni kradou, není to trestný čin. Je to způsob života

Deset let se tady zabýváme případem ambiciózního Slováka Andreje Babiše. Tomu nestačilo, že vydělal spoustu peněz, převzal spoustu podniků, často dravčím způsobem. Ještě si chtěl sáhnout na evropské dotace. Dělají to tak přece všichni. Udělal to, vymyslel mechanismus, jak to bude právně kryté. A vyšlo mu to. Chytrolín.

Přečíst článek

A jak by se projevilo na výsledcích prvního kola, kdyby odstoupili i další kandidáti? Například Marek Hilšer nebo Pavel Fischer?

Takovéto rozhodnutí by mělo na výsledek prvního kola nesporně zásadnější efekt. Jejich odstoupení by výrazně pomohlo jak Nerudové, tak i Pavlovi. Zřejmě by to kartami zamíchalo natolik, že by Babiš nemusel podstoupit do druhé kola. Samozřejmě jde ale pouze o spekulace, nezdá se, že by uvažovali o tom, že z volby odstoupí.

Existuje možnost, že by byl prezident zvolen už v prvním kole?

To je velmi málo pravděpodobné. Obecně si myslím, že české předvolební průzkumy jsou velmi důvěryhodné a že se dělají na solidním základě. Pokud by k tomu došlo, pak by se muselo stát něco mimořádného, to se ale neděje. Nevidíme například žádný výrazně rostoucí trend u žádného z kandidátů. Samozřejmě - jako nikdy nic - se ani tato varianta vyloučit nedá, i když podle mě je skutečně jen velmi málo pravděpodobná.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Může výsledky voleb ovlivnit dnešní rozhodnutí soudu o tom, že Andrej Babiš je v kauze Čapí hnízdo nevinný?

Mírně mu to pomoci může. Ale ani pokud by byl verdikt opačný, výrazně by ho to nepoškodilo. Zareagovat na to mohou nyní jen ti nerozhodnutí, váhající. Výsledek soudu může Babišovi otevřít například cestu k těm voličům, kteří nechtějí volit ani Danuši Nerudovou, ani generála Pavla a mohou si říct, že kromě toho, že byl Andrej Babiš v komunistické straně a STB, zase nic tak špatného neudělal. Zkrátka obrázek Babiše se teď v cílové rovince trochu vylepšil.

Může Babišovi uškodit, že se nezúčastnil televizní superdebaty na České televizi?

Nemyslím si, že by mu to mohlo nějak zásadně uškodit. Protože hodně z těch, kteří ho volí, Českou televizi nesledují.

Kandidáti na prezidenta před nedělní superdebatou na ČT. Ve vysílání oznámil Středula, že odstupuje z volby.

Pavel, Nerudová nebo Babiš. Příští prezident vzejde z této trojice

Budoucí prezident podle průzkumů vzejde z trojice favoritů, mezi něž patří bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš, někdejší vysoký představitel NATO a české armády Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Na rozdíl od ostatních šesti zaregistrovaných adeptů má tato trojice dlouhodobě dvoucifernou podporu, která se v posledních dvou měsících pohybovala v průměru kolem 26 až 27 procent. Vyplývá to z porovnání průzkumů preferencí kandidátů na hlavu státu. Pětina až třetina dotazovaných nebyla podle průzkumů rozhodnuta, komu dá hlas.

Přečíst článek

Na druhou stranu přislíbil účast v předvolební debatě na Nově. Jde tedy o taktiku?

Jeho voliči se samozřejmě častěji dívají na TV Nova a on si je toho velmi dobře vědom. Tudíž mu ta účast dává větší smysl. Na soukromé televizi může rovněž očekávat, řekněme, vstřícnější prostředí. Může tedy jít o jakýsi útěk do bezpečnějšího prostředí po vzoru Miloše Zemana.

Mohl se tedy Andrej Babiš debaty na České televizi i obávat?

Může mít doporučení se jich nezúčastňovat, i z toho důvodu, že je známý. Nemusí se prezentovat a představovat se. Zřejmě mu také může hrozit, že by při takových debatách mohl zaškobrtnout a zamotat se do svých výroků, což se mu občas děje. Možná by si spíš uškodil a možná chce i napodobit Miloše Zemana, který do debat rovněž nechodil, i když on tehdy už z pozice prezidenta. Za mě rizika jednoznačně převyšovala pozitiva, která by mu účast přinesla. I když je fakt, že na někoho to může působit tak, že si voličů neváží. Je možné i to, že nechce plýtvat energií a počká si na vyzyvatele ve druhém kole. Samozřejmě se mu to vymstít může, protože cestu do druhé kola zaručenou nemá.

Jana Havligerová: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Politický diář Jany Havligerové: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Jestli se ještě sami sebe ptáte, komu dát hlas v prezidentské volbě, tak už máte na rozhodnutí jenom pár dní. Kdo bude mít v pátek třináctého (a samozřejmě následující sobotu) smůlu, se ale zdá skoro jasné. Favorité prvního kola jsou s velkým náskokem Pavel, Nerudová a Babiš – alespoň podle průzkumů. A ty se prý tentokrát u prezidentské volby nezmýlí. Ale do pátku se ještě budou dít věci. Řečeno s klasikem, bude se to řezat.

Přečíst článek

Jak hodnotíte televizní superdebatu? Má vítěze?

Neřekl bych, že by přinesla nějakého jednoznačného vítěze nebo poraženého. A není to ani možné už z podstaty formátu té debaty.

A jaký dopad mají tyto debaty na výsledek voleb?

Zřejmě jsou důležité hlavně pro nerozhodnuté voliče.

Politolog Miloš Brunclík působí na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Ve své odborné činnosti se zaměřuje na trojúhelník institucí hlava státu - kabinet - parlament a jejich vzájemné interakce v kontextu studia parlamentních a poloprezidentských režimů. Zabývá se dále moderními typy politických stran, ústavními zvyklostmi a úřednickými vládami.

Dalibor Martínek: Dravec Babiš proti hrdinovi Pavlovi. Najde se ještě něco ve složkách?

Zbývají necelé dva týdny do prezidentských voleb. Čeká nás v posledních dnech ostré fáze kampaně fair play nebo ještě dojde na nějaké ostré útoky? Zamýšlí se komentátor Newstreamu Dalibor Martínek.

Přečíst článek

Trenky místo standarty, členové skupiny Ztohoven je tam umístili v roce 2015.

Na Hrad se vrátí standarta, kterou nahradily trenýrky, domluvil Pavel

Skupina Ztohoven vrátí na Pražský hrad prezidentskou standartu, kterou v roce 2015 vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Podmínkou vrácení je to, že hlavou státu nebude Andrej Babiš.

Přečíst článek

Reklama

Související

V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme