Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Na Hrad se vrátí standarta, kterou nahradily trenýrky, domluvil Pavel

Trenky místo standarty, členové skupiny Ztohoven je tam umístili v roce 2015.
ČTK
 ČTK

Skupina Ztohoven vrátí na Pražský hrad prezidentskou standartu, kterou v roce 2015 vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Podmínkou vrácení je to, že hlavou státu nebude Andrej Babiš.

Reklama

Vrácení standarty dohodl prezidentský kandidát Petr Pavel. Standarta se podle něj ale vrátí až do rukou nového prezidenta, když jím nebude Andrej Babiš. Což je podmínka Ztohoven, kteří tvrdili, že standartu rozstříhali a rozdali lidem.

Člen skupiny vystupující pod jménem Petr Žílka řekl, že rozstříhána byla jen část standarty. Ta se skládá z dvou vrstev bílé látky, podkladu či nosiče, na nichž jsou z obou stran vyšité státní symboly - ty jsme odpárali a rozstříhali, podklad zůstal zachován, řekl. Při setkání s Pavlem se podle něj dohodlo, že právě tento nosič skupina poskytne příští hlavě státu, a završí se tak celá někdejší akce výměny standarty za trenýrky. Jedinou podmínkou je to, že se prezidentem nestane Babiš, protože ten pro skupinu představuje pokračování zemanovské linie, uvedl.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Případ s trenýrkami se dostal k soudu, zatímco obvodní soud původně muže obžaloby zprostil a chtěl případ předat do přestupkového řízení, žalobkyně proti rozhodnutí podala stížnost. Nakonec členové skupiny odešli s podmíněnými tresty a povinností Správě Pražského hradu nahradit přes 55 tisíc korun za poškozenou střechu a přestřižené lanko u stožáru, za ukradenou standartu měli zaplatit 8400 korun.

Muži se hájili tím, že mají právo na svobodný projev. Odvolací soud uvedl, že právo na svobodu slova není možné řadit nad právo na majetek. Červené trenýrky se v české společnosti od té doby staly všeobecně srozumitelným symbolem nesympatií se způsobem Zemanovy politiky. Zeman v roce 2018 na Pražském hradě na venkovním ohništi spálil červené trenky. Podle Zemana je jeho kancelář zakoupila za korunu od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Hradní mluvčí Ovčáček si loni vydělal milion čistého.

Milion pro Ovčáčka, hradní úředníci dostali loni rekordní odměny

Hradní úředníci si loni vydělali nejvíc peněz za druhé volební období prezidenta Miloše Zemana. Vedoucí kanceláře Vratislav Mynář měl čistý příjem asi 2,4 milionu korun, hradní mluvčí Jiří Ovčáček si loni vydělal čistého 1,059 milionu korun.

Přečíst článek

Pavel uvedl, že se sešel s lidmi, kteří z Hradu vzali standartu a dohodl se s nimi na jejím vrácení. „Nedávno jsem se dozvěděl, že prezidentská standarta, která byla v roce 2015 odcizena z Hradu, existuje a nebyla úplně zničena, jak se povídalo. Zejména pro ty, kteří slouží vlasti, má obrovský symbolický význam,” uvedl.

„Standarta se na Hrad vrátí, ale až do rukou nového prezidenta. Jejich podmínkou vrácení je, že hlavou státu nebude Andrej Babiš. Mělo by tak dojít k naplnění hesla Pravda vítězí. Do vyhlášení výsledku voleb tedy bude standarta v úschově,” doplnil.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme