Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenskyj jedná na summitu G7 v Japonsku, setkal se s indickým premiérem Módím

Ukrajinský prezident Zelenskyj čínský mírový plán nezatracuje.
ČTK/AP
 ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do japonského města Hirošima, aby na summitu skupiny G7 hledal podporu pro svou zemi nejen u lídrů sedmi bohatých ekonomik. Víkend mu skýtá příležitost apelovat i na země, jako jsou Indie nebo Brazílie, které se snaží k válce Ruska proti Ukrajině stavět neutrálně. Indický premiér Naréndra Módí podle médií při bilaterální schůzce slíbil, že Indie se bude zasazovat o ukončení konfliktu.

Reklama

Zelenskyj v Japonsku pokračuje v několikadenní sérii zahraničních jednání. Po příletu absolvoval několik bilaterálních schůzek, jeho vystoupení před všemi účastníky summitu se čeká v neděli.

"Japonsko. G7. Důležité schůzky s partnery a přáteli Ukrajiny. Bezpečnost a posílení spolupráce pro naše vítězství. Mír bude po dnešku blíž," uvedl Zelenskyj na twitteru krátce po prvních zprávách o jeho příletu. Kamery japonské televize NHK jej zachytily, jak v hnědozelené mikině s kapucí vystupuje z francouzského letadla, kterým cestoval ze Saúdské Arábie.

Ukrajinský prezident se v pátek zúčastnil summitu Ligy arabských států, kde vyzval lídry, aby podpořili jeho mírový plán pro Ukrajinu. Kyjev se po 15 měsících ruské invaze připravuje na protiofenzívu s cílem získat zpět oblasti zabrané ruskými silami a Zelenskyj bude chtít v Japonsku pokračovat ve snaze maximalizovat podporu mezinárodního společenství. Ze strany Západu se přitom klíčového kroku už dočkal, když některé evropské země a následně i Spojené státy daly najevo záměr poskytnout ukrajinské armádě stíhačky F-16.

Součástí skupiny G7 jsou vedle Spojených států také Kanada, Japonsko, Německo, Británie, Itálie a Francie. Na třídenní víkendový summit byli přizváni i premiéři a prezidenti řady dalších zemí včetně indického premiéra Módího a brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Právě možnost jednat s těmito hosty je podle některých médií klíčovým bodem programu ukrajinského prezidenta, neboť země "globálního jihu" odmítají Ukrajinu vojensky podporovat a například Indie po ruské invazi navýšila dovoz ruských energií. Deník Financial Times uvedl, že se Zelenskyj chystal na konfrontaci s uvedenou dvojicí poté, co se rozhodli nepodpořit sankce proti Rusku.

S Módím se Zelenskyj setkal na okraj summitu krátce po příletu do Hirošimy, oznámil úřad indického lídra na twitteru, aniž by specifikoval témata jednání. Agentura AFP a další média následně informovala o úvodním projevu Módího, podle kterého "Indie i já osobně uděláme vše, co je v našich silách" pro ukončení války na Ukrajině. Nebylo při tom zcela jasné, zda lze Módího označení situace na Ukrajině překládat jako "válka", což je slovo, kterému se indičtí představitelé v tomto kontextu vyhýbali.

Zelenskyj v příspěvku na twitteru oznámil, že informoval Módího o svém mírovém plánu, a poděkoval Indii za humanitární pomoc a podporu ukrajinské svrchovanosti. Ukrajinský prezident se s indickým premiérem osobně setkal poprvé od loňského vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Zda dojde i na bilaterální setkání s brazilským prezidentem, nebylo jasné.

„Ruský Google” je na prodej. Nabídky oligarchů ocenily Yandex na miliardy dolarů.

„Ruský Google” je na prodej. Nabídky oligarchů ocenily Yandex na miliardy dolarů

Provozovatel dominantního ruského internetového vyhledávače Yandex se rozhodl prodat většinový podíl ve firmě. Nabídky na koupi podílu v podniku, který je kvůli ruské invazi na Ukrajinu pod ostrým dohledem Kremlu, předložili i tamní miliardáři Vladimir Potanin a Vagit Alekperov. Jejich nabídka oceňuje celou firmu na sedm miliard dolarů, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Svůj program v Japonsku dnes Zelenskyj zahájil schůzkami s britským premiérem Rishim Sunakem a se šéfkou italské vlády Georgiou Meloniovou, bilaterální jednání absolvoval také s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a německým kancléřem Olafem Scholzem. V neděli podle dostupných informací nejdříve zasedne s lídry G7, načež přijde na řadu druhý blok jednání, který bude zahrnovat i zvláštní hosty a jehož tématem bude "mír a stabilita".

Zelenskyj se také "téměř jistě" setká samostatně s americkým prezidentem Bidenem, píše deník The New York Times. Páteční informaci o podpoře výcviku ukrajinských pilotů, po níž Zelenskyj děkoval za "historické rozhodnutí", hodnotí deník jako signál o "ostré změně" kurzu Washingtonu. Biden zároveň podle médií chystá oznámení nového balíčku vojenské pomoci Kyjevu v hodnotě 375 milionů dolarů (přes osm miliard korun).

Lídři G7 v dnešním prohlášení zopakovali, že budou Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak bude potřeba pro dosažení spravedlivého a trvalého míru.

Reklama

Související

Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu

Další posun české iniciativy. Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na koupi munice

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme