Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Všude je cítit strach z toho, co bude, říká Moskvanka. Bojí se, že přijde o práci

Moskva, ilustrační foto
ČTK
Petra Jansová
pej

Dopady sankcí uvalených na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu se začínají projevovat na každodenním životě Rusů. Dramaticky se zdražují běžné potraviny, i elektronika. Problém je i s léky, upozorňuje CNN. „Nevíme, co bude dál,“ bojí se běžní Rusové.

Reklama

Jen během prvních dnů války maloobchodní ceny narostly o 2,2 procenta, přitom nejvíc zdražily potraviny. Některé prodejny navíc omezily velikost nákupu potom, co se objevily snahy Rusů předzásobit se před dalším zvyšováním cen. 

„Jídlo z regálu nemizí, ale je dražší. Neodvážím se ani představit kam, až ceny porostou,“ uvedla pro CNN Daria, Ruska žijící v centru Moskvy. Ke zdražení potravin přistoupili maloobchodníci kvůli propadu rublu.

Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Rusko chce Čínu zatáhnout do izolace, bojí se trhy

Rusko údajně požádalo Čínu o vojenskou i materiální pomoc, spekulují americká média. USA budou dnes poprvé od konfliktu jednat s Čínou.

Přečíst článek

Ceny potravin v Rusku letí vzhůru

„Za nákup, který mě 20. února vyšel na 5500 rublů (asi 1300 korun), nyní zaplatím o tři tisíce rublů víc,“ přibližuje Jan, občan EU, který v Moskvě žije a pracuje. Jen cena mléka se podle něj za dva týdny zdvojnásobila

Ceny cukru a obilovin ve srovnání s loňským únorem narostly o 20 procent. Někteří malobchodníci se ale podle ruské agentury TASS zavázali k tomu, že sortiment zdraží pouze o pět procent. Další omezili množství potravin jako je mouka, cukr nebo olej, které zákazníkům prodají. 

Zabavená jachta Alexeye Mordashova

Zabavené jachty je tak nebolí. Miliardové majetky se ruským oligarchům daří přesouvat

Zabavené jachty, luxusní nemovitosti nebo sportovní kluby zřejmě nebudou podle agentury Bloomberg dostatečně silným tlakem na ruské elity, na ruského prezidenta Vladimira Putina jej tak podle všeho nepřenesou. Ruští oligarchové totiž nadále přesouvají svoje majetkové podíly tak, aby o ně nepřišli.

Přečíst článek

„Nakoupili jsme si čtyři kila kávy, čtyři litry slunečnicového a čtyři litry olivového oleje a čtyři láhve whisky,“ dodává Daria s tím, že si rovněž vytvořila zásobu léků na vysoký tlak na tři měsíce dopředu. I když na farmaceutické přípravky sankce uvaleny nejsou, už nyní je obtížné některé druhy sehnat.

Poslední možnost užít si zahraniční blaženost 

Sankce a odchod zahraničních společností pociťují Rusové i při nákupu spotřební elektroniky. Ceny smartphonů a televizí vzrostly o více než 10 procent a za oblíbenou dovolenou v Turecku zaplatí Rusové o 30 procent víc. Navíc některé značky jako Apple, Ikea a Nike jsou v Rusku už nedostupné. 

„Na začátku února stál notebook kolem 70 tisíc rublů, do konce února už to bylo o 30 tisíc rublů víc,“ popisuje Daria s tím, že aktuálně je to jednou tolik než před měsícem, pokud by se ovšem daly sehnat. „A zdražují se nejenom nová auta, ale i součástky,“ dodává.

Boje na Ukrajině

Čeká nás druhá studená válka. Po Kyjevu přijde Tchaj-wan, píše vlivný historik Niall Ferguson

Jak se na současnou ruskou invazi dívají historikové? Jedná se o dějinný konflikt, nebo časově omezenou událostí bez vážnějších konsekvencí? Přední historik Niall Ferguson věnující se dějinám evropského kontinentu pro agenturu Bloomberg popsal sedm klíčových bodů, které rozhodnou, a na historických paralelách ukazuje, jak by mohly dopadnout. Naděje na dobrý konec? Spíše malá a může nás čekat druhá studená válka a po Kyjevu může následovat Tchaj-wan. 

Přečíst článek

Existují ale i lidé, kteří se domnívají, že sankce nepocítí. Jde o pravověrné stoupence Vladimira Putina. „Příznivci Kremlu pádem rublu ovlivněni nebudou, nenakupují totiž drahé západní zboží,“ tvrdí jeden z nich, Vladimir, který žije v Saratově na jihozápadě Ruska.

Vyjmutí ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT nebo omezení služeb Visa, Mastercard, American Express, Apple a Google Pay dramaticky dopadá na sektor služeb. 

„Počet našich zákazníků každým dnem významně ubývá. Lidé po nás zároveň požadují vrácení peněz za klubové členství. Na druhou stranu ale naše náklady rostou, od začátku války zhruba o 30 procent,“ přibližuje majitelka moskevského fitness centra Natasha. 

A počítá s tím, že stejně jako ona, bude muset ukončit svoje podnikání i řada dalších. Ti, kteří to neudělají, budou podle ní mít zanedlouho problém sehnat ruské výrobky, které by nahradily výpadek těch zahraničních. 

Stolichnaya

Známá vodka Stoličnaja se kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu přejmenuje

Světoznámá značka vodky Stolichnaya (Stoličnaja) se kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu přejmenuje a bude se prodávat pod novým názvem Stoli. Informovala o tom firma Stoli Group se sídlem v Lucembursku, která značku vlastní. Vodka se vyrábí v Lotyšsku.

Přečíst článek

„Zažíváme nyní naprosto odlišný druh krize. Cítíme se ztraceni a zmatení, a to nejen v profesním, ale i v osobním životě. Je spousta věcí, které jsme již ztratili a které jsme ještě nepochopili,“ dodává Natasha s tím, jako hodně Rusů se obává, že přijde o práci.

Nová studená válka

Rusové mají oprávněné obavy, že se jejich život vrací do dob studené války a tvrdé státní cenzury. Nezávislá a mezinárodní média podléhají velmi přísným omezením. Putinova nomenklatura tvrdě zasahuje i skrze nový zákon i svobodu vyjádření, na jehož základě je možné odsoudit každého, kdo šíří „falešné“ zprávy o invazi. Po protiválečných protestech bylo zatčeno více než 13 tisíc lidí, připomíná CNN.

„Na první pohled neuvidíte, co se v Moskvě skutečně děje. Kavárny, restaurace jsou plné, MHD je plná a město je stále plné aut. Vše vám dojde, až v okamžiku, kdy narazíte na nějaké protesty,“ říká Daria s tím, že čím dál víc pociťuje ve svém okolí strach. 

Vladimir Putin, prezident Ruska

Rusko je na prahu krize. SSSR dosáhlo kolosálních úspěchů i přes sankce, uklidňuje Putin

Dva týdny, po které Západ uplatňuje sankce vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, stačily, aby se Putinovo Rusko dostalo na ekonomické dno, píše agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Ač sama činí Putina osobně zodpovědného za sankce, upozorňuje na to, že většina Rusů získává informace hlavně ze státem kontrolovaných médii. Ti pak ruského prezidenta podporují a ze sankcí obviňují západní státy.

Existuje i skupina lidí, kteří válku neschvalují, ale ze strachu raději mlčí a svého vůdce veřejně nekritizují. „Západní vlády doufají, že sankce budou Rusy bolet natolik, že přinesou změnu myšlení a touhu po změně režimu, ale to může ještě nějakou dobu trvat,“ uzavírá Natasha. 

Vladimir Potanin

Nejbohatší Rus žádá Putina: Nevracejte nás zpět do roku 1917

„Nevracejte nás zpět do roku 1917,“ žádá nejbohatší Rus a největší akcionář těžního giganta Norilsk Nickel Vladimir Potanin vládu Vladimira Putina. Konfiskace majetku západních společností, které kvůli invazi na Ukrajinu opustily ruský trh, by podle něj zemi vrhla o 100 let zpátky, kdy k podobnému kroku přistoupili bolševici po velké říjnové revoluci. Na jeho prohlášení, výjimečné kritické mezi ruskými oligarchy vůči ruské invazi, upozornil server CNN.

Přečíst článek

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Londýn dál stahuje smyčku kolem Putinových lidí. Na sankční seznam přibyli členové Dumy

Británie rozšiřuje seznam občanů Ruské federace, na které se vztahují sankce. Nově na něj přibylo 386 poslanců ruské Státní dumy, kteří hlasovali pro nezávislost samozvaných separatistických útvarů v Luhansku a Doněcku a podpořili invazi na Ukrajinu. Oznámila to britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme