Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Zlevní válka na Ukrajině nemovitosti v Česku? Je to možné, ale...

Novostavby, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Válka na Ukrajině vyvolá v Česku poměrně hlubokou stagflační krizi. Inflace bude vysoká, třeba letos v průměru dvouciferná, zatímco ekonomika bude stagnovat.

Reklama

Výsledkem války na Ukrajině bude v Česku citelný propad reálné kupní síly. Vždyť letos mzdy nominálně porostou jen o šest procent, zatímco inflace bude zřejmě i více než dvojnásobná.

Česko tedy čeká největší propad životní úrovně od 90. let a k tomu hypotéky pravděpodobně podraží na nejvyšší úroveň od přelomu tisíciletí. Ochabne tedy poptávka po nemovitostech ze strany řadových občanů, přičemž se současně sníží možnosti lidí platit vyšší a vyšší nájmy. Do toho kvůli nutnému boji s inflací rostou a porostou úroky na aktivech, která jsou bezpečnější investicí než nemovitosti – tedy na státních dluhopisech.

Banky a fondy, prostě velcí investoři, přesměrují své investice z nemovitostí třeba právě do dluhopisů. Prostě proto, že dluhopisy budou při dané úrovni rizika nabízet lepší výnos než nemovitosti, čemuž v uplynulých letech tak nebylo. Ochabne tedy poptávka po realitách i ze strany velkých hráčů.

Do toho může oslabit poptávka po nich ze strany cizinců, kteří si prostě řeknou, že Česko je až moc blízko Ukrajině. Proč riskovat koupi nemovitosti v zemi, na kterou může mít potenciálně zálusk Vladimir Putin, když mohou investovat v bezpečnějším Německu nebo třeba Španělsku?

vlajka USA a Číny

Lukáš Kovanda: Peking se stále viditelněji odvrací od Ruska. Je v tom kalkul

Čína chová k ukrajinskému lidu přátelský vztah a na Ukrajinu nikdy nezaútočí. Pondělní slova čínského velvyslance, řečená guvernérovi lvovské oblasti, ve čtvrtek potvrdilo čínské ministerstvo zahraničí. Peking se stále viditelněji odvrací od Ruska, zejména kvůli svým obchodním zájmům.

Přečíst článek

Takže, shrneme-li, bude méně kupujících Čechů, méně kupujících cizinců i méně kupujících velkých hráčů. Výstavba zůstane omezená, navíc ovšem mohou přibýt statisíce Ukrajinců, kteří se po válečné imigraci usadí v Česku trvaleji. Růst cen nemovitostí tedy výrazně zmírní, ba se promění ve stagnaci, v některých místech i v propad.

Pokud se bude válka stupňovat, případně rozlévat do dalších zemí, i přes rostoucí počet uprchlíků nelze vyloučit dokonce propad cen nemovitostí. Česko se v takovém případě stane příliš rizikovým realitním trhem z hlediska mezinárodní investorské komunity, individuální i institucionální, zatímco Češi s Ukrajinci se svojí inflačně a válečně omezenou kupní sílou nebudou s to masivní propad poptávky kompenzovat dokonce ani při nadále poměrně slabé výstavbě. 

Inflace, ilustrační foto

Inflace v EU je na rekordu, Česko má třetí nejvyšší

Míra inflace v Evropské unii v únoru vystoupila na rekordních 6,2 procenta z lednové hodnoty 5,6 procenta, uvádí ve své zprávě Eurostat. Česká republika má z celé unie třetí nejvyšší inflaci, a to rovných deset procent. Tak jako v minulých měsících i v únoru se na růstu cen podílely nejvíce energie.

Přečíst článek

hypotéky, domeček, dětská kresba

Válka na Ukrajině prodraží Čechům hypotéky. Úroky z nich půjdou až k šesti procentům

Válka na Ukrajině prodraží Čechům úvěry na bydlení. Průměrná úroková sazba by se podle Fincentrum Hypoindexu mohla letos dostat až na šest procent.

Přečíst článek

Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi šetří na všem. Na podzim lze čekat vlnu krachů hospod i firem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme