Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kovbojka končí. Rusko se vyhnulo platební neschopnosti, prozatím

Vladimir Putin, prezident Ruska
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Londýnská pobočka Citibank už má 117,2 milionu dolarů od ruského ministerstva financí.

Reklama

Rusko řádně zaplatilo úroky z dolarových dluhopisů. V platební neschopnosti, ani technické, se proto neocitá.

Ruské ministerstvo financí v pátek oznámilo, že navzdory sankcím, které na Rusko uvalily západní státy, peníze v plné výši dorazily do amerického finančního ústavu Citibank. Celkem šlo o částku zhruba 117,2 milionu dolarů (asi 2,6 miliardy korun).

Pokud by Rusko nezaplatilo, ocitlo by se poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety na pokraji platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí. Lhůta pro splatnost úroků byla ve středu a kdyby peníze Moskva v termínu neodeslala, podle zvyklostí by ještě měla 30denní lhůtu na nápravu.

Ruská vojska 24. února zahájila invazi na Ukrajinu, což vyvolalo ostrou reakci Západu. Sankce, které demokratická část světa začala proti Moskvě zavádět, v Rusku způsobily nejhorší ekonomickou krizi od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Rusko má také omezen přístup ke globálnímu platebnímu systému SWIFT, který zaručuje hladké zpracování zahraničních plateb.

Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Rusko se propadlo na dno úvěrového ratingu. Není schopno splácet dluhy

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating Ruska hlouběji do podřadného pásma z dosavadní známky CCC- na stupeň CC. Země oznámila, že má potíže se splácením dluhopisů.

Přečíst článek

Aeroflot, Moskva, letiště

Rusové mohou létat jen do 20 zemí na světě

Ruské ministerstvo dopravy aktualizovalo seznam přímých letů z Ruska do zahraničí. Tamní letouny přijímá jen 20 zemí. Z Evropy mohou Rusové létat jen do Srbska, Běloruska a Turecka.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Rusové úroky z dluhopisů poslali v dolarech. Dostáli svému závazku

Rusko dodrželo svoje závazky z dolarových dluhopisů. Tamní ministerstvo financí uvedlo, že odeslalo splátku úroků ve výši 117 milionů dolarů (2,6 miliardy korun). Podle zdrojů agentury Reuters platby splatné k 16. březnu věřitelům v pořádku dorazily.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruský rubl

Tlak na Moskvu zesiluje. Rusko muselo vyplatit své dolarové věřitele v rublech

Přečíst článek
ukrajinský krize

Lukáš Kovanda: Sáhne Rusko místo dolaru po rublech? Pokud ano, zbankrotuje už dnes

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme