Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do důchodu až 68 letech? Vláda stále hledá kompromis

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta-Pekarová Adamová.
ČTK
 ČTK

Zvýšení věku pro odchod do důchodu koaliční TOP 09 podporuje, vláda ale musí předložit celkovou reformu penzí. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News to uvedla předsedkyně TOP 09 a sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Naopak opoziční hnutí SPD podle šéfa jeho poslaneckého klubu Radima Fialy se stanovením věku až na 68 let místo nynějších 65 let nesouhlasí. Podle Pekarové Adamové je ale věk 68 let jen jednou z variant.

Reklama

Jen jeden z pilířů důchodové reformy

„Pokud bychom zvyšovali věk odchodu do důchodu, tak se to bude týkat třeba generace mojí a mladší, to znamená čtyřicátníci a mladší,“  zdůraznila Pekarová Adamová. „Můžu uklidnit všechny ty, kteří jsou starší než 40 nebo 45 let, že jich se to týkat už nebude,“  poznamenala.

Věk odchodu do důchodu je podle předsedkyně TOP 09 jen jedním z parametrů důchodové reformy, která je podle ní nezbytná kvůli tomu, aby penzijní systém nezkrachoval. Na konečné podobě změn v důchodech se koalice podle ní zatím nedohodla. „Zvyšování věku odchodu do důchodu bez toho, abych uváděla konkrétní věk, ten, který jste zmiňovala, je jednou z variant jenom, tak to naši podporu má,“  odpověděla Pekarová Adamová na moderátorčin dotaz. „Jsme připraveni přistoupit k ne k úplně populárním krokům,“  dodala.

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Na Pavlovu inauguraci dostali pozvání Zeman i Klaus

Na inauguraci zvoleného prezidenta Petra Pavla by mohli dostat pozvánku i prezidenti okolních států. České televizi to řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Společná schůze Sněmovny a Senátu, na níž Pavel složí slib a kterou předsedkyně dolní komory svolává, se uskuteční 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Přečíst článek

V 68 letech není možné pracovat u pásu v automobilce

Fiala argumentoval, že v 68 letech není možné pracovat například u pásu v automobilce nebo v obuvnické firmě. Poznamenal, že ohledně důchodové reformy zatím neslyšel o ničem jiném než o zvýšení věku odchodu do důchodu. „S tím SPD zásadně nesouhlasí,“  zdůraznil. Problém je podle něho demografický. „Máme jednoho pracujícího člověka na tři seniory. Musíme zvýšit demografickou křivku tak, aby byli tři pracující na tři seniory,“  uvedl. Mluvil v souvislosti s tím o potřebě posílit prorodinnou politiku. Máme jednoho pracujícího člověka na tři seniory.

„Musíme zvýšit demografickou křivku tak, aby byli tři pracující na tři seniory,” uvedl. Mluvil v souvislosti s tím o potřebě posílit prorodinnou politiku. Obdobně se vyjádřil v debatě na CNN Prima News poslanec opozičního hnutí ANO Aleš Juchelka. Upozornil na to, že průměrný věk dožití seniorů ve zdraví neroste.

Opatrně se k tématu zvýšení věku odchodu do penze vyjádřili z vládního tábora poslankyně ODS Eva Decroix a poslanec STAN Jan Lacina. Decroix se obává toho, jakým způsobem bude koalice schopná takový případný krok veřejnosti vysvětlit. Podle Laciny je realitou, že se délka dožití zvyšuje. „Bude se muset hledat nějaký kompromis,” míní.

Prezident Miloš Zeman

Průzkum: Češi nemilosrdně oznámkovali Zemana. Fiala nedopadl o moc lépe

Čeští občané hodnotí práci prezidenta, Parlamentu a vlády hůře než před rokem. Prezident Miloš Zeman od nich dostal průměrnou známku 4 a podle agentury STEM je to nejhorší hodnocení, které mu veřejnost za dobu jeho působení ve funkci vystavila. Vláda si stejně jako premiér a Parlament za svou činnost vysloužila od lidí průměrnou známku 3,8. Průzkum, ve kterém STEM nechal dotazované známkovat práci představitelů státu, činnost úřadů a další aspekty života společnosti jako ve škole, se uskutečnil v první polovině ledna. Nejlépe z hodnocení opět vyšla kvalita zdravotní péče a práce obecních nebo městských úřadů.

Přečíst článek

Starobní důchod se dostal na 19 438 korun

Průměrný starobní důchod v Česku se v lednu po valorizaci a přidání výchovného dostal podle údajů České správy sociálního zabezpečení na 19 438 korun. Proti prosinci vzrostl o 1377 korun. Díky bonusu 500 korun za vychované dítě si víc polepšily ženy. Rozdíl mezi průměrnou ženskou a mužskou penzí se snížil, klesl proti prosinci z téměř 20 procent zhruba na 13 procent. Starobní penzi od správy dostává více než 952 tisíc mužů a více než 1,4 milionu žen. Své důchodové systémy mají i armáda či policie.

Tank Leopard 2 ve výzbroji německé armády.

Němci v ráži. Vláda povolila vývoz na Ukrajinu i starších tanků Leopard 1

Německo vedle moderních tanků Leopard 2 v jednom případě povolilo i vývoz tanků staršího modelu Leopard 1 na Ukrajinu. Podle agentury DPA to řekl mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. O kolik tanků jde, ale neuvedl. Veřejnoprávní televize ARD mezitím zveřejnila průzkum veřejného mínění, podle něhož s dodávkami německých tanků Ruskem napadené zemi souhlasí většina obyvatel spolkové republiky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme