Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinská armáda se potřebuje nadechnout. Dokáže posílit, aniž by zdecimovala celou generaci?

Fotografie padlého ukrajinského vojáka u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě
ČTK
 ČTK

Přibližně milion mužů, kteří slouží v ukrajinské armádě, je omlácený a vyčerpaný. Mnozí vojáci jsou v bojové službě už dva roky. Desítky tisíc jich přišly o život nebo utrpěly vážná zranění. Zoufale jsou proto zapotřebí noví rekruti. Ukrajina však naráží na zásadní demografické omezení, ke kterému se schylovalo dlouho: má málo mladých mužů, píše list The New York Times.

Reklama

Zdraví muži mladší 30 let tvoří páteř většiny armád, na Ukrajině však patří k nejméně početné generaci v novodobé historii. Ukrajina tak musí vyvažovat potřebu čelit neochabující ruské ofenzívě posilováním jednotek a riziko, že zdecimuje celou generaci.

Prezident Volodymyr Zelenskyj na začátku měsíce učinil politicky bolestivý krok a snížil věk pro odvod do armády z 27 na 25 let - což je na poměry většiny vojenských odvodů stále pozoruhodně vysoký věk. Například ve Spojených státech mohou být muži odvedeni od 18 let.

Neochota Ukrajiny snížit odvodový věk ještě více odráží přetrvávající vliv historie. Příčiny současného demografického problému sahají více než sto let do minulosti.

Americký prezident Joe Biden

Napětí na Blízkém východě roste. Neútočte na Izrael, varuje Biden Írán

Americký prezident Joe Biden vzkázal Íránu, aby neútočil na Izrael. Spojené státy podle něj pomohou Izraelcům s obranou a Teherán neuspěje, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Důsledky první a druhé světové války byly na Ukrajině patrné ještě v 90. letech 20. století. Během obou konfliktů se rodilo méně dětí, což vedlo ke dvěma méně početným generacím dospělých. Tyto úbytky se projevily napříč generacemi a omezily počet obyvatel Ukrajiny o několik desetiletí později.

Rozpad Sovětského svazu v roce 1991 způsobil, že se už tak nepočetná generace ještě více zmenšila, jelikož během hospodářské krize prudce poklesla porodnost. Pokles trval přes deset let, což vedlo k nejméně početné generaci v nedávné historii Ukrajiny.

Málo dvacátníků

Tehdy narozeným chlapcům je nyní 18 až 27 let, což je nejlepší bojový věk. Na Ukrajině je však dvakrát více čtyřicátníků než dvacátníků. Předchozí odvody do značné míry chránily mladší generaci. Teď jsou ale způsobilí pro povolání do armády pětadvacetiletí a šestadvacetiletí.

Prudký pokles porodnosti na Ukrajině v prvních desetiletích po rozpadu Sovětského svazu není ojedinělý. Podobný pokles zažilo mnoho postsovětských států včetně Ruska. Ekonomiky dostávaly rány a úmrtnost starší generace mužů prudce rostla, většinou na neléčené kardiovaskulární choroby, alkoholismus a pracovní úrazy.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Zástupci slovenské a ukrajinské vlády se na společném jednání na Slovensku dohodli na posílení energetických propojení obou zemí, novém železničním spojení i modernizaci společného hraničního přechodu, uvedl slovenský premiér Robert Fico, jehož nynější vláda po nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob.

Přečíst článek

Demografický problém během současné války je však v případě Ukrajiny výrazně horší než v Rusku. Rusko má celkově téměř čtyřikrát více obyvatel, takže má k dispozici větší počet mužů. A pokles porodnosti byl prudší na Ukrajině.

V devadesátých letech se nad životem na Ukrajině vznášela nejistota ohledně budoucnosti, platy v době hospodářské krize ztrácely hodnotu a úspory mizely. Tato nejistota „ovlivnila reprodukční chování obyvatelstva“, řekl v telefonickém rozhovoru Oleksandr Hladun, zástupce ředitelky institutu demografie a sociálních studií pojmenovaného po Michailovi Ptuchovi.

V roce 1991, kdy Ukrajina získala nezávislost, měly ukrajinské ženy v průměru 1,9 dítěte. O deset let později porodnost klesla na 1,1 dítěte. Když tyto děti dosáhly věku 20 let, projevil se jejich menší počet nejprve v oblasti pracovní síly. A mnohem důsledněji poté, co Rusko v roce 2022 podniklo invazi na Ukrajinu.

Ohrožení celé generace

Rozhodnutí prezidenta Zelenského povolat muže od 25 let přináší riziko dalšího zmenšení této už tak nepočetné generace Ukrajinců. A mnozí z omezeného počtu pětadvacetiletých a šestadvacetiletých mužů - kterých je podle vládního odhadu z roku 2022 přibližně 467 tisíc - už slouží v armádě, žijí v okupovaných oblastech nebo mimo Ukrajinu. Jiní mají typ zaměstnání nebo zdravotní postižení, které je osvobozují od branné povinnosti.

Stanislav Šulc: Konec lží. Válka je skutečně válka. A bude mobilizace

Ruský režim přestal lhát. Válku na Ukrajině už konečně označil za válku. Zároveň dodal, že doposud to válka nebyla, ale že akce Západu jsou natolik zásadní, že je potřeba postoupit do další fáze a začít tedy skutečně konečně válčit. Oznámení přichází ve chvíli, kdy Západ nabírá prostředky pro Ukrajinu, a naopak Rusko přichází o značný penězovod. Takže to je příprava na mobilizaci, nic víc.

Přečíst článek

Ukrajinští představitelé se domnívali, že nemají jinou možnost než snížit věk pro odvod do armády. Počet obětí války proti Rusku je vysoký. Většina mužů, kteří se chtěli dobrovolně přihlásit do ozbrojených sil, tak už učinila. Jak rychle ale Ukrajina odvede a vycvičí další potřebné vojáky, není jasné. Stejně jako to, zda budou připraveni před širší ruskou ofenzívou, která se očekává na jaře nebo v létě. „Rozhodnutí bylo přijato - je dobré, ale je příliš pozdě,“ řekl Serhij Hrabskyj, plukovník a komentátor války v médiích.

Už nyní se přitom ukazují důsledky války pro další generaci Ukrajinců. Počet narozených dětí se tam od roku 2021 do 2023 snížil téměř o polovinu. Podle demografů je jedním z důležitých faktorů tohoto poklesu skutečnost, že podle Eurostatu asi 800 tisíc Ukrajinek ve věku 18 až 34 let uprchlo do zemí Evropské unie. Prozatím tak hraje v ukrajinské demografii větší roli nepřítomnost žen než vojenské odvody mužů.

Nižší odvodní věk však přináší riziko, že se už tak nepočetná generace ještě více zmenší. Přičemž v okupovaných oblastech země Rusko povolává ukrajinské muže do boje proti Ukrajině už od 18 let. Podle Hladuna bude záviset budoucí porodnost na obou faktorech: kolik mužů zemře ve válce na frontě a kolik žen se vrátí z Evropy. Ukrajina však podle něj nemá příliš na výběr a musí povolávat mladší muže do vyčerpané armády. „Co můžeme dělat? Je to válka,“ řekl.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme