Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Napětí na Blízkém východě roste. Neútočte na Izrael, varuje Biden Írán

Americký prezident Joe Biden
ČTK
 ČTK

Americký prezident Joe Biden vzkázal Íránu, aby neútočil na Izrael. Spojené státy podle něj pomohou Izraelcům s obranou a Teherán neuspěje, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Američtí činitelé očekávají, že Írán uskuteční útok proti Izraeli v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku. Biden na dotaz novinářů, jaký má vzkaz pro Írán, který vojenskou akcí proti Izraeli pohrozil, odpověděl: „Nedělejte to.“

„Jsme oddáni obraně Izraele. Budeme podporovat Izrael. Pomůžeme bránit Izrael a Írán neuspěje,“ prohlásil šéf Bílého domu.

Lord Cameron: Britská podpora Izraele není bezpodmínečná

Kritika Izraele v Británii sílí podobně jako v USA. Ministr zahraničí David Cameron nezlehčuje roli Hamásu, požaduje však po Izraeli citlivější přístup. „Očekáváme, že tak hrdá a úspěšná demokracie bude dodržovat mezinárodní humanitární právo,“ uvedl v komentáři pro The Times.

Přečíst článek

List The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že Izrael se připravuje na přímý úder ze strany Íránu zaměřený na sever nebo jih izraelského území, který by měl přijít během příštích 24 až 48 hodin.

Američtí činitelé ale nepředpokládají, že bude tak rozsáhlý, aby zavlekl Washington do války na Blízkém východě. Přesto podle agentury AFP Spojené státy v regionu posílily svou vojenskou přítomnost, aby lépe ochránily své jednotky a ještě důrazněji odradily od možného útoku na ně.

Ve válce o čipy navzdory snahám Pekingu tahá USA za delší konec

Čína zůstává pro většinu amerických výrobců čipů zásadním trhem, navzdory snahám Washingtonu omezit prodej čipů do této země a snahám Pekingu o soběstačnost v odvětví polovodičů.

Přečíst článek

Při patrně izraelském úderu v Sýrii 1. dubna zahynulo sedm důstojníků íránských revolučních gard včetně dvou generálů a Írán za něj opakovaně pohrozil Izraeli odplatou. Izraelští představitelé se k akci v Damašku oficiálně nepřihlásili.

Bílý dům už dříve zdůraznil, že Írán jasně varoval, aby chystaný útok nezneužil jako záminku k další eskalaci v regionu, kterým otřásá válka, kterou v Pásmu Gazy vede Izrael proti palestinskému hnutí Hamás v odvetě za jeho teroristický útok ze 7. října.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme