Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plán na doplnění vojáků v ukrajinské armádě. Věk pro mobilizaci se snížil

Voják ukrajinské armády
ČTK
 ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon snižující věkovou hranici pro mobilizaci do války s Ruskem z 27 na 25 let, uvedl web ukrajinského parlamentu. Ten připomněl, že zákon čekal na prezidentův podpis deset měsíců.

Reklama

Poslanci novelu zákona o branné povinnosti a vojenské službě přijali už loni v květnu. V platnost vstoupí den po zveřejnění. Snížením věkové hranice se podle médií vytvoří poměrně velká skupina mladých lidí ve věku pětadvaceti a šestadvaceti let, které nyní bude možné povolat do armády. „Už od 3. dubna bude možné rozdávat povolávací rozkazy,“ usoudil server RBK-Ukrajina.

Ukrajinská armáda se po loňské letní protiofenzívě, která nevedla k zásadnímu průlomu, ocitla už na podzim pod tlakem opětovných útoků ruských vojsk, kterým se v únoru podařilo dobýt východoukrajinské město Avdijivka, představující svým opevněními opěrný bod ukrajinských linií na frontě dlouhé přes tisíc kilometrů. Ukrajincům se nedostávalo vojáků ani munice.

Prezident Zelenskyj loni v prosinci řekl, že vedení armády navrhuje zmobilizovat dalších 450 tisíc až 500 tisíc Ukrajinců. Minulý měsíc ale nový hlavní velitel Oleksandr Syrskyj agentuře Ukrinform řekl, že armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně očekávalo.

Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska

Ukrajinská odplata za Charkov. Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska

V Rusku se dnes terčem dronového útoku stala ropná rafinerie a průmyslový objekt ve dvou městech asi 1300 kilometrů od ukrajinské hranice, uvedly ruské úřady.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin zvýší Rusům daně. Potřebuje víc peněz na výrobu zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil úředníkům a zákonodárcům urychleně se věnovat zvýšení daní zámožným spoluobčanům a prosperujícím firmám, aby naplnil státní rozpočet, který letos utratí každý třetí rubl na armádu a výrobu zbraní.

Přečíst článek

Reklama

Související

Fotografie padlého ukrajinského vojáka u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Ukrajinská armáda se potřebuje nadechnout. Dokáže posílit, aniž by zdecimovala celou generaci?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme