Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: U Paříže začal největší světový letecký veletrh. Za rekordní účasti českých firem

V Paříži začal největší světový letecký veletrh. Za rekordní účasti českých firem
Profomedia.cz
 ČTK

Na letišti Le Bourget u Paříže začal tradiční aerosalon, který je největší přehlídkou letecké techniky na světě. Naposledy se konal v roce 2019, před dvěma lety jej organizátoři kvůli pandemii zrušili. Letos na přehlídku vyrazila i největší česká delegace v historii, uvedla Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP).

Reklama

Před zahájením se ještě na poslední chvíli domlouvaly objednávky na nákup letadel, odvětví se přitom stále potýká s dopady problémů v dodavatelských řetězcích. O pozornost návštěvníků se ucházejí i střely, bezpilotní letadla a futuristické dopravní prostředky.

Co vše je letos na aerosalonu k vidění? Podívejte se na fotogalerii:

Na zahájení letošního ročníku se přiletěl helikoptérou podívat i francouzský prezident Emmanuel Macron. Sledoval přehlídku několika nových strojů, včetně dopravního letadla Airbus A321XLR nebo francouzské stíhačky Rafale. Od konkurence je tam například americká stíhačka F-35.

Airbus bude vyrábět vrtulníky v Saudské Arábii. S tamní zbrojovkou uzavřel mnohamiliardový kontrakt

Airbus bude vyrábět vrtulníky v Saudské Arábii. S tamní zbrojovkou uzavřel mnohamiliardový kontrakt

Saúdskoarabská zbrojovka SCOPA podepsala s evropským výrobcem letecké techniky Airbus dohodu, že budou společně v Saúdské Arábii vyrábět civilní a vojenské vrtulníky. Uvedl to šéf společnosti SCOPA Fauáz Akíl. Zbrojovka podle něj očekává za 20 let investice více než 2️⃣5️⃣ miliard rijálů, tedy 145 miliard korun.

Přečíst článek

Na přehlídku v Le Bourget už minulý týden vyrazila i česká delegace. Mezi předváděnými letouny nechybí dvojice českých strojů L 410 NG a Shark. Letoun L 410 NG přeletěl do Paříže z Kunovic a na ranveji přistál coby předvoj největší české delegace, jaká se kdy jakékoliv letecké přehlídky zúčastnila.

Velké množství českých premiér

Česko se chce ukázat jako evropská velmoc malého letectví, které na aerosalonu reprezentuje letoun Shark, za nímž stojí řada světových rekordů. O jeden se postarala Zara Rutherfordová, která na česko-slovenském stroji jako nejmladší žena samostatně obletěla svět.

Po 45 letech končí armáda s používáním vrtulníků sovětské provenience Mi-24/35 Praha 6. června (ČTK) - Po 45 letech končí česká armáda s používáním vrtulníků sovětské provenience Mi-24/35.

Sbohem “ďáblovým kočárům”. Armáda se po půl století rozloučila se sovětskými vrtulníky

Po 45 letech končí česká armáda s používáním vrtulníků sovětské provenience Mi-24/35. Poslední ostré střelby z bitevníku mají za sebou piloti náměšťské 221. vrtulníkové letky ve vojenském újezdu Boletice, uvedla armáda na svém webu.

Přečíst článek

„Na letošním ročníku Paris Air Show uvidíme hodně českých poprvé,“ uvedl viceprezident ALKP a šéf společnosti Aero Vodochody Viktor Sotona. Firma se pod jeho vedením letos vrací do sestavy českého stánku. „Věřím, že konsolidace českého leteckého průmyslu, na níž v asociaci pracujeme, výrazně přispěje k posílení postavení českých firem na domácí a světové scéně. Určitě máme co nabídnout,“ dodal Sotona.

Letecká přehlídka u Paříže se koná každé dva roky a střídá se s podobnou přehlídkou v britském Farnborough. Letošní ročník aerosalonu v Le Bourget potrvá do 25. června.

Soukromé letadlo Tigera Woodse

Boom soukromých tryskáčů nezastavily ani inflace a krize. Počet letů i emisí loni stoupl na rekord

Počet letů soukromých tryskáčů v Evropě loni vzrostl o neuvěřitelných 64 procent a dosáhl rekordního maxima 572 806. Emise soukromých letadel, které mají neúměrný dopad na životní prostředí, se loni v Evropě více než zdvojnásobily. Uvedl to server CNBC s odkazem na analýzu, kterou zveřejnila ekologická skupina Greenpeace.

Přečíst článek


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme