Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká Kiwi.com čelí další žalobě. Od největší aerolinky v USA American Airlines

Česká Kiwi.com čelí další žalobě. Od největší aerolinky v USA American Airlines. Na snímku zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý
ČTK
 ČTK

Česká společnost Kiwi.com čelí další žalobě kvůli předprodeji letenek velkých aerolinek. Tentokrát se ale do úspěšného start-upu založeného Oliverem Dlouhým opřel opravdu velký hráč - největší americké aerolinky Američan Airlines, napsal deník E15.

Reklama

Americká letecká firma American Airlines žaluje brněnskou společnost Kiwi.com kvůli údajnému přeprodeji letenek aerolinií bez smlouvy. Uvedl to dnes server E15.cz. Firma Kiwi.com to podle serveru odmítla komentovat. Kiwi.com už dříve neuspěla v podobném sporu s americkou leteckou firmou Southwest Airlines. Kiwi.com umožňuje na webu a přes aplikaci vyhledat, rezervovat a zakoupit letenky různých dopravců, včetně těch, kteří mezi sebou nespolupracují. Některé letecké společnosti tak mají k obchodnímu modelu Kiwi.com výhrady.

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Kiwi.com získalo 100 milionů eur od blíže nespecifikovaného investora

Sto milionů eur (2,5 miliardy) pro brněnského prodejce letenek Kiwi.com přichází od předního globálního institucionálního investora. Podmínky a další detaily nákupu konvertibilního dluhopisu travel tech společnosti nebyly zveřejněny. Prostředky Kiwi.com využije na podporu další expanze.

Přečíst článek

American Airlines uvádí, že Kiwi.com přeprodává její letenky navzdory tomu, že dohoda o spolupráci mezi oběma firmami byla už před třemi lety zrušena. „Touto žalobou se společnost American domáhá peněžitého odškodnění a soudního příkazu proti nepoctivé on-line společnosti Kiwi, která se vydává za americkou cestovní agenturu s oprávněním prodávat letenky na lety společnosti American," píše se v žalobě podané 25. července u soudu v Texasu, kterou zveřejnila na internetu nezisková organizace Free Law Project.

Kiwi nechce žalobu komentovat

Kiwi.com používá podle American Airlines při prodeji letenek klamavé praktiky, které americkou firmu a její klienty poškozují. Mluvčí Kiwi.com Daniela Chovancová na žádost o komentář podle E15.cz odepsala, že v současné době se společnost nemůže k případu vyjadřovat.

Letenky jdou na dračku. Prodejci letenek hlásí nejlepší výsledky za poslední tři roky

Zájem o letenky je největší za poslední tři roky, uvedli v anketě prodejci letenek. Nárůst zájmu oproti minulému roku je v závislosti na prodejci od deseti do 50 procent. Nejvíce chtějí toto léto Češi cestovat do Španělska a Itálie. Prodeje rostou i přes zdražování letenek.

Přečíst článek

Zakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý v minulosti vždy nařčení z nekalých praktik bagatelizoval. „Počet aerolinek, které se ostře vymezují také na soudní úrovni, nebo používají zákazníky jako rukojmí, jsou nízké jednotky," řekl v roce 2021 Dlouhý E15.cz. American Airlines jsou ale podle serveru třeba počtem zaměstnanců, který činí 129 tisíc lidí, největší leteckou společností na světě. Za loňský rok měly tržby zhruba 1,17 bilionu korun.

V roce 2021 vyhledávač Kiwi.com neuspěl v soudním sporu s americkou leteckou firmou Southwest Airlines. Soud v Dallasu tehdy vydal předběžné opatření, které zakazovalo české firmě přeprodej letenek amerického dopravce. Rozhodnutí pak soud potvrdil a uvedl, že vyhledávač Kiwi.com porušoval obchodní podmínky Southwest Airlines a způsobil tak americké firmě škodu. Brněnská firma se pak na základě předběžného opatření dohodla se Southwest Airlines, že nebude její letenky prodávat.

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Šéf Kiwi Oliver Dlouhý: Každý týden slavíme rekord. Lidé zase začali létat

Teprve čtyřiatřicetiletý šéf a spolumajitel Kiwi.com Oliver Dlouhý prošedivěl. Jeho rychlý způsob života na něm začíná být vidět. Firmu na vyhledávání nejlevnějšího leteckého spojení založil přesně před deseti lety. Stal se shooting star, člověkem, kterého ostatní sledují. Obrat jeho firmy se počítá v desítkách miliard korun. Koruny ale Olivera nezajímají, jeho byznys se sídlem v Brně je globální. Nejúspěšnější český start-up však dostal s covidem těžkou ránu. Lidé zaplatili, ale neletěli. Firma proto musela peníze vracet ze svého. Trvalo jí to, hledala peníze. Letecké společnosti nechtěly peníze za letenky vracet. Nyní je Kiwi zpět. A opět skvěle jede.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme