Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Generál Pavel, Zelenskyj, až pak Putin. Politický vkus Slováků se radikálně mění

prezident Petr Pavel
ČTK
 ČTK

Slováci ze zahraničních politiků nejvíce důvěřují českému prezidentu Petru Pavlovi, důvěru v něj má 38 procent dotazovaných. Na druhém místě je maďarský premiér Viktor Orbán s 36 procenty, třetí se s minimálním odstupem umístil francouzský prezident Emmanuel Macron, kterému věří 35 procent respondentů. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro slovenskou televizi Markíza.

Reklama

Zelenskyj předstihl Putina

Čtvrtou nejdůvěryhodnější političkou je pro Slováky předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leynová. Ve volbě mezi prezidenty Ukrajiny a Ruska, které sousední zemi napadlo, lídr z Kyjeva Volodymyr Zelenskyj o jeden procentní bod předstihl šéfa Kremlu Vladimira Putina. Tomu důvěřuje necelá čtvrtina dotazovaných, naopak 72 procent oslovených mu nevěří.

Těsný souboj v průzkumu svedl také bývalý americký prezident Donald Trump, jemuž věří 22 procent dotazovaných a je na sedmém místě, se současným americkým prezidentem Joem Bidenem. Ten skončil s 20 procenty osmý.

Důvěra v zahraniční lídry je odlišná u voličů jednotlivých politických stran. Voliči na Slovensku aktuálně nejpopulárnější strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica nejvíce důvěřují Orbánovi, Putinovi a Trumpovi. Orbán je na prvním místě i pro voliče strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) bývalého předsedy vlády za Směr-SD Petera Pellegriniho. Na dalších místech je pro ně ale Macron a Pavel.

Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Stanislav Šulc: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. To by si občas měla připomenout vláda Petra Fialy

Vládní opatření na vyvážení dopadů inflace se občas opravdu nepovedou. Aktuálně to v přímém přenosu můžeme sledovat u návrat spotřební daně na předválečnou úroveň. Akt, který vynese stamiliony do státního rozpočtu, dokázal ještě něco jiného: další zpomalení poklesu inflace.

Přečíst článek

V průzkumu mezi 9. a 16. srpnem odpovídalo při osobních rozhovorech 1009 respondentů. Seznam hodnocených zahraničních politiků sestavila agentura. Televize Markíza výsledky odvysílala dnes.

Prezident Pavel i přes výhrady podepsal vládní penzijní novelu

AKTUALIZOVÁNO: Nejdříve váhání, poté rychlý podpis. Pavel schválil vládní penzijní novelu

Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal vládní penzijní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla předčasných důchodů a upravuje řádné lednové valorizace penzí. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, nahradí dočasný přídavek. Fiala Pavlův podpis ocenil.

Přečíst článek

Petr Pavel, prezident ČR

Politický diář Jany Havligerové: Jak se prezident postavil na zadní

Prezident Pavel dal vládním politikům na vědomí, že není žádný „hej nebo počkej“ a předvedl, jak se má podle něj chovat odpovědný státník. Penzijní novelu podepsal navzdory některým výhradám. Jak řekl, jako celek jde správným směrem. Zároveň apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou - ovšemže obecně. Jestli si někdo myslí, že postup hlavy státu byl jen naschvál Fialovu kabinetu, je úplně vedle. Nakonec, termín podpisu potřebný pro zamýšlenou platnost novely překročil prezident o jediný den. Třeba to erár připraví jen o pár milionů a ne miliardy korun, jak tvrdí premiér.

Přečíst článek

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Přečíst článek
Český prezident Petr Pavel

Češi oznámkovali působení Petra Pavla. Je lepší než Zeman, ale neumí řešit politické spory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme