Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Jak se prezident postavil na zadní

Petr Pavel, prezident ČR
ČTK
Jana Havligerová

Prezident Pavel dal vládním politikům na vědomí, že není žádný „hej nebo počkej“ a předvedl, jak se má podle něj chovat odpovědný státník. Penzijní novelu podepsal navzdory některým výhradám. Jak řekl, jako celek jde správným směrem. Zároveň apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou - ovšemže obecně. Jestli si někdo myslí, že postup hlavy státu byl jen naschvál Fialovu kabinetu, je úplně vedle. Nakonec, termín podpisu potřebný pro zamýšlenou platnost novely překročil prezident o jediný den. Třeba to erár připraví jen o pár milionů a ne miliardy korun, jak tvrdí premiér.

Reklama

Stanjura pobouřil opozici

Ministr Stanjura pobouřil opozici i část příznivců vládní garnitury. Pro příští rok navrhuje státní rozpočet s deficitem ve výši 252 miliard korun. Tedy schodkem mnohem vyšším, než jaký vláda avizovala v květnu při představování konsolidačního balíčku. Chce to zachovat klid. O balíčku – teprve ve druhém čtení – začne sněmovna jednat od úterý. A návrh plánu státních financí také není definitivní. Ještě to bude fičák.

Server PrahaIN si vzal na paškál ministerstvo obrany. Za to, že nábytek nakupuje od maďarské a nikoliv některé české firmy. O kvalifikované posouzení záležitosti byl požádán Radovan Vích, člen Okamurovy partaje, který ve sněmovně zasedá ve stálé komisi pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. Jeho názor je jednoznačný: „Kanceláře státních úředníků a vojáků by měly být vybaveny základně, funkčně a úsporně. Velitelé na všech stupních by měli mít v kanceláři plechový stolek, plechovou skříň, odpadkový koš, stolní lampu a pár židlí.“ Co na to ministryně Černochová?

ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Nízké mzdové nároky Čechů a jistá jejich bojácnost při mzdovém vyjednávání se svými zaměstnavateli a šéfy představují klíčový důvod, proč se Fialově vládě daří „zalepovat“ dluh postupnou stabilizací veřejného zadlužení k HDP. Navíc vláda díky této stabilizaci nyní evidentně upouští od svého loňského plánu získat pod svoji kontrolu, znárodnit, klíčové tuzemské elektrárny a výrobu elektřiny jako takovou – a mít tak pod kontrolou cenotvorbu elektřiny.

Přečíst článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Politický diář Jany Havligerové: A je to tady, vládní provoz začíná

Prázdninovou avantýru občanského demokrata, ministra spravedlnosti Blažka s lobbistou Nejedlým ocenil šéf ODS, premiér Fiala žlutou kartou. Ministr prý ví, co toto vyjádření ve sportovní terminologii pro něj znamená. Tak určitě. Být mimo ligové hřiště a kopat nějaký okresní přebor by asi Blažka dvakrát nebavilo. Na nějakou dobu se nejspíš nikde nezakecá.

Přečíst článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Politický diář Jany Havligerové: Ministři lžou, až se jim od huby práší

Ministra spravedlnosti Pavla Blažka jak známo, ve středu zaskočila „nevídaná bouřka“, a tak strávil pět hodin s Martinem Nejedlým, poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana. Bylo to v oblíbené restauraci pana poradce, pozval tam pár svých přátel. Začaly ovšem padat kroupy a tak ministr, který bydlí poblíž, do hospody náhodou nakoukl. „Přišel tam, a říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu“ přiblížil středeční situaci Nejedlý. Ještě se divíte, že si Blažek k jeho stolu přisedl?

Přečíst článek

Reklama

Související

Český prezident Petr Pavel

Dalibor Martínek: Pavel nikdy nebude řečníkem nebo filozofem. Intuici na dobrá řešení ale má

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme