Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin: Mírové rozhovory je třeba obnovit, ale pouze s legitimním vedením Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexander Lukašenko
ČTK
 ČTK

Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil v Minsku ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle něj musí být vedena s legitimním vedením Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však prý podle názoru Moskvy už legitimitu nemá. Putin to podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci po rozhovorech se spojeneckým běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Reklama

„Ale s kým vyjednávat? To není planá otázka...Samozřejmě si uvědomujeme, že legitimita stávající hlavy státu vypršela,“ nechal se slyšet Putin. Už poněkolikáté tak narážel na to, že mandát ukrajinského prezidenta by za normálních okolností vypršel tento měsíc, ale kvůli stannému právu vyhlášenému na začátku války se teď v napadené zemi nové volby hlavy státu neuskuteční.

Putin, kvůli jehož setrvání ve funkci se měnila ruská ústava, dále řekl, že Západ bude chtít využít červnovou mírovou konferenci ve Švýcarsku jako způsob, jak podpořit Zelenského legitimitu. Podle něho je to však jen PR bez právního významu.

Putin, kvůli jehož setrvání ve funkci se měnila ruská ústava, dnes také znovu vyjádřil přesvědčení, že mírové rozhovory musí odrážet aktuální realitu na bojišti. Reuters dnes v této souvislosti s odvoláním na několik zdrojů napsal, že ruský prezident je připraven zastavit boje, pokud součástí příměří bude podmínka zachování hranic Ruska a Ukrajiny podle současné frontové linie. Rusko dosud obsadilo téměř 20 procent sousední země.

Kyjev to jednoznačně odmítá a chce návrat všech ztracených území, včetně Krymu, který Rusko nelegálně anektovalo v roce 2014. Rusko sousední zemi napadlo v únoru 2022.

Reklama

Putin dnes dále řekl, že Rusko pravidelně pořádá jaderná cvičení a to nynější není eskalací. Jediným rozdílem proti těm běžným podle něj je, že se cvičení tentokrát účastní i Bělorusko.

S Lukašenkem se pak shodli na dalším posílení spolupráce v oblasti průmyslu a technologie tváří v tvář západním sankcím proti oběma zemím.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin je připraven zastavit boje na Ukrajině, uvádí agentura Reuters. Má však podmínku

Ruský prezident Vladimir Putin je připraven zastavit boje na Ukrajině, pokud součástí příměří bude podmínka zachování hranic Ruska a Ukrajiny podle současné frontové linie. Agentuře Reuters to sdělily čtyři ruské zdroje, podle kterých je šéf Kremlu zároveň připraven bojovat dál, pokud s takovým návrhem Kyjev a jeho západní spojenci nebudou souhlasit. Kyjev ruské tvrzení vnímá jako snahu narušit mírový summit, který se uskuteční ve Švýcarsku.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusové vypustili na oběžnou dráhu novou zbraň, tvrdí USA. Má schopnost ničit satelity

Rusko minulý týden vypustilo družici, která podle amerických tajných služeb představuje zbraň schopnou kontrolovat či ničit jiné satelity. Obíhat bude poblíž amerického vládního satelitu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na sdělení vesmírného velitelství Spojených států.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme