Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Alexandr Lukašenko - informace o tématu

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Lukašenko poblahopřál Česku ke státnímu svátku. Je prý připraven obnovit spolupráci

Kontroverzní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko poblahopřál občanům České republiky k jejich dnešnímu státnímu svátku a naznačil, že jeho země je připravena obnovit spolupráci. Vztahy mezi Běloruskem a Českem jsou napjaté. Minsk je blízkým spojencem Ruska a podporuje ho i v jeho válce vedené proti Ukrajině, které zase pomáhá Praha.

Přečíst článek

Vše nejlepší do nového roku, přátelé, popřál Putin třem evropským politikům. Zeman mezi nimi chybí

Přečíst článek
Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki (na snímku), ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody.

Vzkaz Putinovi a Lukašenkovi: Nobelovu cenu za mír získaly lidskoprávní organizace z Ruska, Běloruska a Ukrajiny

Přečíst článek
Alexandr Lukašenko

CNN: Do války by se po boku Putina mohli brzy zapojit Bělorusové

Spojené státy a NATO se domnívají, že Bělorusko by se mohlo brzy na straně Ruska zapojit do války na Ukrajině a běloruský režim už podniká kroky k útoku na svého souseda. Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že ke vpádu na ukrajinské území je připravených pět tisíc běloruských vojáků.

Přečíst článek
Nord Stream 2

Lukašenkovy hrozby zdražují Evropě plyn

Hned při začátku pondělního obchodování se velkoobchodní ceny zemního plynu v EU vrátily poprvé od minulého pondělí nad úroveň 80 eur za megawatthodinu. Podle dat Bloombergu vykázaly úroveň až 81 eur za megawatthodinu. A to přesto, že Rusko právě již od minulého týdne dodává Evropě více plynu v rámci krátkodobých smluv.  

Přečíst článek
Alexandr Lukašenko

Viliam Buchert: Svět by měl přitvrdit vůči mocipánovi Lukašenkovi

Je to přesně rok, co se Alexandr Lukašenko po zmanipulovaných volbách opět stal prezidentem Běloruska. V zemi pak propukly obrovské protesty, ale volání po změně zatím k ničemu nevedlo. Nepomohly ani sankce, ani diplomatický tlak EU a USA. 

Přečíst článek
Šéf EU pro zahraniční politiku Josep Borrell, v pozadí představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.

EU vrací úder a rozšiřuje sankce proti Lukašenkovu režimu

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dosáhli politické shody na hospodářských sankcích proti běloruskému režimu. Potvrdil to šéf české diplomacie Jakub Kulhánek. Postihy zaměřené na několik konkrétních odvětví běloruské ekonomiky podle něj citelně zasáhnou autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme